Syrena alarmowa sad

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
michcio1521
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Syrena alarmowa sad

Post autor: michcio1521 »

Witam

Panowie potrzebuje rady mamy zamiar kupić syrenę alarmową bo na razie mamy zwykłą wirnikową typu sad 3kw + do tego jeszcze elektryczne głośniki a potrzebujemy coś na prawdę głośnego zastanawialiśmy się nad syreną sad 5,5 kw a może jest coś mocniejszego proszę o rade !

XCerber
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie

Re: Syrena alarmowa sad

Post autor: XCerber »

jak wysoko macie ja zamontowane? my np mamy dwie (duza i mala [kV nie podam bo nie wiem]) ale duza jest na maszcie (5-7m nad remiza) i slabo ja slychac a mala jest prawie na samym dachu i slychac ja super...

Topic author
michcio1521

Są zamontowane na dachu to wysokość jakieś 6-7m :d

XCerber

michcio1521 pisze:Są zamontowane na dachu to wysokość jakieś 6-7m :d
a daszek macie?

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Ale pytanie. Czy naprawdę potrzebujecie tą syrenę po to żeby alarmować swoich członków czy tylko "dla szpanu" żeby wioska wiedziała że coś się dzieje ?
Bo z doświadczenia wiem, że w obecnych czasach to raczej każdy z wyjazdowych członków OSP bardziej reaguje na sms, peager niż na dźwięk syreny.
Moim zdaniem syrena w obecnych czasach już nie spełnia takiej roli jak kiedyś, a po co budzić całą wioskę do każdej akcji..

No ale to tylko moje zdanie.
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

marcin_op pisze:Ale pytanie. Czy naprawdę potrzebujecie tą syrenę po to żeby alarmować swoich członków czy tylko "dla szpanu" żeby wioska wiedziała że coś się dzieje ?
Bo z doświadczenia wiem, że w obecnych czasach to raczej każdy z wyjazdowych członków OSP bardziej reaguje na sms, peager niż na dźwięk syreny.
Moim zdaniem syrena w obecnych czasach już nie spełnia takiej roli jak kiedyś, a po co budzić całą wioskę do każdej akcji..

No ale to tylko moje zdanie.
E tam opowiadasz. Syrena to podstawa. Nawet ze względów historycznych. Poza tym jest to też element ważny dla "Obrony Cywilnej Kraju". Masz specjalne plansze z oznaczeniami sygnałów ostrzegawczych. O ile nie spodziewamy się nalotów, tak w razie np. wycieku z cysterny niebezpiecznych chemikaliów już można z tego skorzystać.

Po za tym komórki: A jak Ci się akurat rozładuje?

Syrena musi być i tyle. Znam przypadki że mieszkańcy piszą petycje o wyłączanie syreny z użytku, ale nie mają racji. Syrena powinna też budzić w nocy. A jakby się paliło pół wsi? Albo szedł jakiś huragan? :!:

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Heh myślisz że ktoś by zareagował na syrenę ? No chyba że jest to syren OSP która ma 1-2 wyjazdy na rok albo rzadziej.
Jeśli OSP często wyjeżdża to jak ktoś słucha syrenę raz w tygodniu to już jej nawet nie słyszy.
Sam mieszkam pod kościołem a dzwonów nie słyszę.
Masz rację - syrena ze względów historycznych no ale bez przesady żeby zwiększać moc.

A OC ? hehe serio znasz te wszystkie sygnały ?? 3/4 ludzi nawet nie wie co to OC a co dopiero jakieś sygnały z syreny.

Topic author
michcio1521

Powiadomienie sms już mamy i wiemy jak to się spisuje , taka jest prawda że czasami to się ma rzucony telefon gdzieś obok i nie słyszy się czy dostało się smska a na dźwięk syreny to każdy reaguje tylko że teraz pozakładane są plastikowe okna w domach które są bardzo szczelne i jeszcze jak jest tv włączony nie zawsze się słyszy to dlatego jedynym sensownym rozwiązaniem jest założenie dodatkowej syreny , moje pytanie jest takie czy jest coś mocniejszego od 5,5kw ??
Awatar użytkownika

rajczak

Post autor: rajczak »

u nas jest syrena ale nie posiadamy selektywnego wywoływania ani powiadomienia sms, po prostu dyspozytor z PSP dzwoni do dowódcy a ten w drodze do remizy wykonuje kolejne telefony i zawsze jest tak że kiedy jest już w remizie to nie ma sensu włączać syreny jedni dzwoniąc do drugich uzbierali już pewny zastęp . Przez to też ludzie odzwyczaili się od tego dźwięku i jak np przyjechała do nas kontrola z PSP i uruchomiła syrenę to ludzie z domów powylatywali bo myśleli że coś na wiosce się pali

XCerber

u mnie jak zawyje syrena to zanim dostane sms juz odpalam samochod wiec troche szybciej tez jest, straz bez syreny to nie straz:)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat