Problem z terminalem GSM

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Kreator publikacji
beny1916
Posty: 19
Rejestracja: śr 22 maja 2013, 09:22
Lokalizacja: OSP Kamieńczyk
Status: Offline

Problem z terminalem GSM

Postautor: beny1916 » czw 02 lis 2017, 11:05

Witam serdecznie.
W ostatnim czasie w mojej OSP pojawił się problem z selektywnym powiadamianiem. Okazało się że uszkodzeniu uległ kontroler faz. Po naprawie kontrolera okazało się że terminal gsm również nie działa poprawnie. Urządzenie fizycznie działa lecz karta sim nie loguje się do sieci. Karta została sprawdzona w telefonie komórkowym tam działa bez zarzutu. Po rozmowie telefonicznej z serwisantem Digitex okazało się że nie jest to oryginalny dedykowany terminal do stacji DSP. Problem polega na tym iż nie mamy do niego instrukcji obsługi a po firmie, która to zamontowała słuch zaginą.Google milczy na ten temat. Jedyny punkt zaczepienia to symbol nadrukowany na płytce DTG V 1.2 . Może ktoś z was w swojej OSP korzysta z podobnego terminala lub zna firmę lub fachowca, który rozwiąże nasz problem.W załączniku zdjęcie terminala.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: Sylwek » czw 02 lis 2017, 12:30

To prawdopodobnie jakaś pierwsza wersja Roboteca (w środku przylutowany rozbebeszony telefon chyba Simens do płytki a na płytce mikrokontroler). Jak padł to raczej go nie uruchomicie.
wydaje mi się, że macie 3 wyjścia:
1. e-Remiza abonament na rok (jeśli u Was w powiecie działa)
2. Terminal Digitex DTG 53 (spory wydatek) i, jeśli chcecie poprawić szybkość alarmowania - usługa jednoczesnego alarmowania w firmie https://pasosp.pl/, Digoitex lub alarmowanie.pl
3. Dowolny terminal do system alarmowego podłączony tak jak ten który teraz macie, problem, że trudno znaleźć na więcej niż 4 numery telefonów więc raczej z usługą jednoczesnego alarmowania jak wyżej. Niestety trzeba mieć program, interfejs i wiedzę do programowania jak się chce zmienić numery telefonów.

Kreator publikacji
beny1916
Posty: 19
Rejestracja: śr 22 maja 2013, 09:22
Lokalizacja: OSP Kamieńczyk
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: beny1916 » czw 02 lis 2017, 13:13


Kreator publikacji
beny1916
Posty: 19
Rejestracja: śr 22 maja 2013, 09:22
Lokalizacja: OSP Kamieńczyk
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: beny1916 » pn 06 lis 2017, 09:52

Dzwoniłem do roboteca to nie jest terminal od nich .

Kreator publikacji
beny1916
Posty: 19
Rejestracja: śr 22 maja 2013, 09:22
Lokalizacja: OSP Kamieńczyk
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: beny1916 » wt 14 lis 2017, 23:58

No dobra jeśli nie dam rady naprawić starego terminala może uda się podłączyć jakiś inny. Słyszałem pochlebne opinie o terminalach polskiej firmy Ropam. Czy spotkał się ktoś z was z takim rozwiązaniem lub innym alternatywnym (tańszym od dtg-53). Może macie namiar na jakiegoś fachowca z Mazowsza, który pomoże nam w tej sprawie.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: Sylwek » pn 20 lis 2017, 12:28

Kolega, który wprowadził system jednoczesnego alarmowania PAS OSP https://pasosp.pl/ używa terminali do wzbudzania terminal ROPAM.
Z tego co tam piszą to w ofercie Ropamu są terminale do 1000 numerów czyli jak najbardziej powinno chodzić.
https://www.facebook.com/platformaalarm ... uE&fref=nf
Tu jest jego wersja z oprogramowaniem i obudową https://pasosp.pl/index.php/2017/07/03/terminal-pas-4/

Właściwie każdy gość co instaluje alarmy włamaniowe powinien potrafić uruchomić taki terminal. Jeśli mieliście już wcześniej terminal to najtrudniejszy element, czyli wpięcie do stacji DSP jest zrobione - tylko trzeba wykorzystać te sygnały.

Kreator publikacji
beny1916
Posty: 19
Rejestracja: śr 22 maja 2013, 09:22
Lokalizacja: OSP Kamieńczyk
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: beny1916 » pn 20 lis 2017, 18:01

Sam bym to ogarnął. Tylko to co mamy to nie jest DSP52 tylko podróbka brak dokumentacji połączenie z terminalem było na taśmie 5 pin z tego środkowy to napewno gnd tyle wiemy.Ropam dział techniczny chętnie by pomógł ale jak by miał jakąś dokumentację. Teoretycznie można to śpiąc z syrenka. 12v lub przekaznikem na syrene mechaniczną.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem z terminalem GSM

Postautor: Sylwek » pn 20 lis 2017, 21:31

A może miałeś jakoś wejścia w terminalu były opisane? Tam wielkiej filozofii nie powinno być. Zasilanie - to łatwo znajdziesz miernikiem gdzie jest ciągle 12 V. Do tego uruchomienie alarmu - w terminalach Roboteca jest to wystawienia napięcia 12 V ale może być też zamknięcie styku albo zwarcie do masy któregoś pinu - nie wiem jak to tam sobie wymyślili.
Ostatecznie, jak nic nie znajdziesz do możesz podłączyć przekaźnik równolegle z cewką stycznika i zaprogramować, żeby po jego zamknięciu słało smsmy. Problem, że będzie działało tylko jeśli jest napięcie w remizie bo bez napięcia DSP nie załącza stycznika. Tu możesz szukać napięcia podawanego na syrenę rezerwową, jeśli takie coś macie w Waszej stacji DSP. W Digitexie jest tam wystawiane 12 V do zasilenia małej syreny np do systemu alarmowego.
Jak masz syrenę 12V która zawsze się włącza to wystarczy pewnie wziąć napięcie z jej zasilania i podać na wejście terminala.
Zasilanie można zrobić niezależnie - zasilacz do alarmu i akumulator z obudową ale to podroży koszty. Taniej poszukać w Waszym DSP i podłączyć się z akumulatora uważając na zabezpieczenie przed zwarciem.

Wróć do „Sprzęt strażacki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości

Zaloguj się  •  Zarejestruj się