Jak podłączyć kompresor do stara 200

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Kreator publikacji
strazak12
Posty: 28
Rejestracja: pn 19 paź 2015, 17:33
Status: Offline

Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: strazak12 » czw 28 cze 2018, 14:54

Witam, koledzy i koleżanki mam pewien problem z naszym wozem, a mianowicie chciałbym podłączyć pod układ pneumatyczny kompresor aby w układzie cały czas było ciśnienie, tylko nw gdzie mogę się wpiąć z końcówką, ponieważ star 200 nie ma wyjścia pneumatycznego. Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika

fireman90
Posty: 638
Rejestracja: sob 03 cze 2006, 10:58
Lokalizacja: śląskie
Status: Offline

Re: Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: fireman90 » pt 29 cze 2018, 14:51

Powinno być fabryczne przyłącze pod przednim zderzakiem, sprawdź. Wątek na ten temat m.in. tu http://www.strazak.pl/index.php?topic=5821.0
Jajakobyły

Kreator publikacji
strazak12
Posty: 28
Rejestracja: pn 19 paź 2015, 17:33
Status: Offline

Re: Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: strazak12 » ndz 01 lip 2018, 20:33

ale star 200 nie ma właśnietego
Awatar użytkownika

fireman90
Posty: 638
Rejestracja: sob 03 cze 2006, 10:58
Lokalizacja: śląskie
Status: Offline

Re: Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: fireman90 » wt 03 lip 2018, 13:57

wszystkie STAR-y z serii 200 miały (mają) takie przyłącze. Sprawdź przy ramie pod przednim zderzakiem, po stronie kierowcy. To jest taka rurka z zaworem zwrotnym i końcówką z gwintem jak na wentylu od koła (lub z tzw szybkozłączką). Możliwe że jest zaślepiona lub wymontowana. Niestety stara już nie posiadamy, bo wrzuciłbym fotkę.
Jajakobyły

Echo
Posty: 4
Rejestracja: pt 25 lut 2011, 18:47
OSP (gm., woj.): Biłgoraj-lubelskie
Status: Offline

Re: Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: Echo » śr 04 lip 2018, 21:34

Ma Kolega rację. To czarna rurką zakończona płaską, zaslepiona śrubą na klucz 19 lub 22 zaraz za zderzakiem mniej więcej na środku samochodu (u mnie tak było). To należy odkręcić i założyć przewód zakończony szybkozłączką.

Kreator publikacji
strazak12
Posty: 28
Rejestracja: pn 19 paź 2015, 17:33
Status: Offline

Re: Jak podłączyć kompresor do stara 200

Postautor: strazak12 » czw 05 lip 2018, 15:41

dzięki wielkie za pomoc :)

Wróć do „Sprzęt strażacki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron

Zaloguj się  •  Zarejestruj się