Prezes OSP
-
Topic author - Posty: 7
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Hażlach, Hażlach ,śląskie
- Status: Offline
Prezes OSP
Mam takie pytanie, czy prezes zarządu OSP może kandydować na członka rady gminy. Słyszałem że podobno nie. Proszę o poradę.
-
- OSP (gm., woj.): woj. wielkopolskie
Re: Prezes OSP
Jezeli OSP nie prowadzi dzialalnosci gospodarczej to moze kandydowac
Witam!!
Co to znaczy że Osp nie może prowadzić działalności gospodarczej??
A może są jakieś obejścia bo w naszej gminie jest 3 prezesów radnych wszyscy prowadzą działalność w osp a jeden z nich jest jeszcze dyrektorem szkoły. A i najważniejsze te jednostki co roku dostają więcej kasy na remonty i wyposażenie od pozostałych, no cóż taki zbieg okoliczności.
Co to znaczy że Osp nie może prowadzić działalności gospodarczej??
A może są jakieś obejścia bo w naszej gminie jest 3 prezesów radnych wszyscy prowadzą działalność w osp a jeden z nich jest jeszcze dyrektorem szkoły. A i najważniejsze te jednostki co roku dostają więcej kasy na remonty i wyposażenie od pozostałych, no cóż taki zbieg okoliczności.
OSP może ale nie musi prowadzić działalności gospodarczej jeśli utrzymuje się że składek i zbiórek ( kalendarze na przykład ) to nie prowadzi takiej działalności i wtedy taki prezes może kandydować do rady gminy.
Oczywiście, że może kandydować. Komendant Gminny nie może kandydować bo wiąże go stosunek pracy z Urzędem Gminy i Miasta (Ma płacone). Prezes nie jest w stosunku zawodowym z UGiM, że OSP prowadzi działalność nie ma nic do rzeczy, chyba że ta działalność jest powiązana z UGiM, np wykonywana na jej zlecenie inna działalność jest dopuszczalna. No i najważniejsze kandydować może każdy, ale po wyborach zdecydować musi z czego rezygnuje np (Komendant gminny lub radny gminny)
-
- OSP (gm., woj.): Uchorowo, Murowana Goślina, poznański, wielkopolskie
Komendat wcale nie musi być związany z UM/UG/UMiG
Mam nadzieję, że to prawda ,bo oczywiście jest to możliwe Jednak w mojej okolicy wszędzie jest to stanowisko płatne