Mobbing w pracy
-
Topic author - Posty: 5
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Oleszyce, podkarpackie
- Status: Offline
Mobbing w pracy
Witam. Czytałem ostatnio interesujący artykuł: https://e-specjalistabhp.pl/artykuly/ne ... pracy.html i chciałem dowiedzieć się co myślicie na ten temat? Czy doświadczyliście kiedyś mobbingu w pracy? W jakich sytuacjach??
Re: Mobbing w pracy
ja doznaje cały czas, ale może tylko mnie się tak wydaje. Na pewno nie szefowi. To bardzo trudno udowodnić.
Dokładnie, mobbing trudno udowodnić, bo niektórzy nadużywają go do wyłudzania odszkodowania....
Zdarza się to naprawdę często. Nie w kazdej firmie, ale generalnie jest to zjawisko, które często nie jest brane na poważnie
Naszczęscie się z tym nie spotkałem
-
- OSP (gm., woj.): lublin, ubelskie
Ja też tego nie doświadczyłem, ale za to moja siostra była mobbingowana w pracy. Pracowała wtedy w dużej korporacji i niestety nie udało się wyciągnąć konsekwencji wobec jej przełożonych. Nawet po zmianie pracy, odczuwała jeszcze skutki, tego, co się tam działo. Miała nawet jakąś łagodną depresję, ale pomogły jej wizyty u terapeuty, w poradni http://psychoterapia-kielczyk.pl/. Dziś twierdzi, że już by nie dała sobą tak pomiatać i traktować się w taki sposób, ale wtedy była młoda i głupia. Zresztą to miało miejsce wiele lat temu, gdy zbyt głośno się nie mówiło o takich problemach. Dziś teoretycznie łatwiej jest wykryć takie przestępstwa i ukarać sprawców, chociaż z drugiej strony ludzie się bardziej boją stracić pracę.
poaposdfsdfasdfa
chociaż jak tak sobie pomyślę, to często przesadnie się uznaje drobne zachowania za mobbing
Mobbing w pracy, to bardzo negatywne zjawisko. Sama tego kiedyś doświadczyłam, na szczęście pojawiła się na horyzoncie nowa oferta pracy i odeszłam, bo nie chciało mi się bawić w sądy i te sprawy. Ale niestety, jest to coraz częstsze, bo co chwilę dowiaduję się od swoich znajomych o takich zachowaniach ich szefostwa. Jakbyście chcieli dowiedzieć się czegoś więcej na temat mobbingu i postępowania w takim przypadku, to odsyłam do serwisu: http://www.praca-zory.pl/porady-dla-pra ... -i-mobbing.
-
- OSP (gm., woj.): województwo lubelskie
Niestety coraz częściej do tego dochodzi.
Jeżeli nie znamy swych praw, nie znamy też możliwości działania. Dlatego przede wszystkim powinniśmy zacząć zgłębiać dokładnie prawo pracy. W tym ale i w ogólnym zakresie (można np iść na takie szkolenie z tematyki prawa pracy, albo zasięgnąć pomocy fachowców). Potem, mając już stosowną wiedzę można rozpocząć batalię.
Jeżeli pojawił się mobbing w Twojej pracy, to uwierz mi, że od razu go rozpoznasz. Szantażowanie, poniżanie będzie wtedy na porządku dziennym. Tak samo jak było u mnie w pracy. w momencie kiedy już nie wytrzymałam psychicznie i zaczęłam chodzić do psychologa, zrozumiałam że pora to zakończyć. Dlatego poszłam do Kancelarii Adwokat Wojas Pawlak w Gliwicach i oni kazali mi zacząć zbierać różne dowody. Tak też zrobiłam, zgłosiliśmy to i wreszcie odetchnęłam z ulgą.
-
- OSP (gm., woj.): Jastrzębie bzie, śląskie
Mobbing to coś strasznego. Też zalezy do czego to dochodzi, ale nawet najmniejsze oznaki nie są przyjemne. U mnie było ciężko z kierownikiem. Szczerze to aż bałem sie przychodzić do pracy, zaczęła mi dokuczać bezsenność, brakowało mi apetytu, bo tak bardzo na mnie to siadało psychicznie. W końcu kumpel pwoeidział mi żebym poszedł do adwokata. I tak w sumie zrobiłem, udałem się do kancelarii adwokackiej Wojas Pawlak i oni mnie wysłuchali, doradzili oraz również chcieli mi bardzo pomóc. Czasami najelpiej jest po prostu poprosić kogoś o pomoc.
Takie rzeczy nie powinny się dziać, ale jeśli się dzieją to warto pomysleć o zmianie zatrudnienia. Dostępna jest np. praca Toruń czy w innych miastach w serwisie Hitpraca. Warto sobie ogłoszenia przejrzeć i wybrać coś innego