Zagrożenie pożarowe w piekarni

Wczesna identyfikacja zagrożeń i działania mogąc im zapobiec.

Topic author
Mona
Posty: 2
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 11:12
Lokalizacja: lubuskie
Status: Offline

Zagrożenie pożarowe w piekarni

Post autor: Mona » wt 07 lis 2006, 09:46

Dzień dobry.
Witam wszystkich na forum.
Nie pracuję w waszej branży. Jestem "behapowcem" . Uszczęśliwiono mnie równiez prowadzeniem spraw p.poż.
Mam prośbę. Jako fachowcy i zawodowcy macie doświadczenie w ustalaniu zagrożeń pożarowych w poszczególnych dziedzinach gospodarki.
Czy ktoś może mi podać przykładowe zagrożenia pożarowe które moga wystąpić w piekarni.
Będe wdzięczna za każą podpowiedz. Z góry dziekuję.

PiotrG
Posty: 185
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 14:20
Lokalizacja: pomorskie
Status: Offline

Re: Zagrożenie pożarowe w piekarni

Post autor: PiotrG » śr 08 lis 2006, 14:48

Mona pisze:Dzień dobry.
Witam wszystkich na forum.
Nie pracuję w waszej branży. Jestem "behapowcem" . Uszczęśliwiono mnie równiez prowadzeniem spraw p.poż.
Mam prośbę. Jako fachowcy i zawodowcy macie doświadczenie w ustalaniu zagrożeń pożarowych w poszczególnych dziedzinach gospodarki.
Czy ktoś może mi podać przykładowe zagrożenia pożarowe które moga wystąpić w piekarni.
Będe wdzięczna za każą podpowiedz. Z góry dziekuję.


Witam
Po pierwsze to by móc prowadzić sprawy ppoż. zgodnie z ustawą z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz.U z 2002 r. Nr 147 poz. 1229 ze zmianami) - czynności z zakresu ochrony przeciwpożarowej mogą wykonywać osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje - art. 4 ust. 2.
Zagrożenia pożarowe w piekarni mogą wynikać ze sposobu przechowywania materiaów palnych, stosowania palnego wystroju i wyposażenia wnętrz, ogrzewania obiektu, rodzaju zastosowanych urządzeń itp.
Może je stanowić np. niesprawnośc instalacji elektrycznej, nieszczelność przewodów kominowych (dymowych spalinowych), niewłaściwe użytkowanie kotłów C.O., pieców przez np. zbyt bliskie składowanie materiałów palnych, brak przerowadzania czyszczeń przewodów kminowych, może wystąpić nawet zagrożenie wybuchem (pyły - mąka, instalacje gazowe), wysypywanie popiołu, żużla zbyt blisko obiektu itp.
Proponuję lekturę rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U.Nr 80 poz. 563).
Powodzenia.

Topic author
Mona
Posty: 2
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 11:12
Lokalizacja: lubuskie
Status: Offline

Post autor: Mona » czw 09 lis 2006, 07:50

Dziekuję za podpowiedż. Rozporządzenie znam. Mam ukończony kurs Inspektora p.poż. ale samo ukończenie kursu nie daje takiej wiedzy jak doświadczenie. Obecnie przygotowuję instrukcję bezpieczeństwa pożarowego dla piekarni. Podane przez ciebie zagrożenia ujęłam.
W szczególnosci zależało mi na zagrożeniach związanych z technologią. Myślałm własnie o zagrożeniu związanym z pyłem mącznym. Skoro nie będzie niesprawna wentylacja to może dojś do wybuchu. Utwierdziłeś mnie w tym i bardzo Ci dziękuję. Zastanawiam się czy jeszcze czegoś nie pominęłam. Strażacy jeżdżacy na akcje mają do czynienia z różnymi zdarzeniami ( przyczynami pożarów) które występują a często nie są brane pod uwagę przez osoby takie jak ja. Dlatego zwróciłam sie do Was o pomoc.
:(
ODPOWIEDZ