Poszukiwania osób
-
Topic author - Posty: 8
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Poszukiwania osób
Ostatnio w Naszm kraju coraz częsciej słyszy się o zaginonych osobach, głównie dzieciach. Chciałbym się zwrócić o pomoc, jak OSP może pomagać przy poszukiwaniu w terenie. Może jakiś schemacik?
OSP Kuźnica Marianowa
-
-
-
- Kontakt:
najlepiej zadzwonić po jakąś zorganizowaną grupę.
Z tego co wiem, OSP Kęty chyba ma psiaki i OSP GRS Łódź tak samo.
OSP GRS Łódź jest jednostką typowo specjalizującą się w poszukiwaniu osób zaginionych w terenie i zasypanych pod gruzami.
Więcej na stronie www.ratownicy.org i tam na forum
Łódzka Grupa Ratownictwa Specjalistycznego na dzień dzisiejszy liczy 26 osób i skupia kilka sekcji.
Najliczniejszą jest Grupa psów pracujących składa się z kilku sekcji:
1. poszukiwawcza (Ratownictwa Specjalistycznego),
2. dogoterapii,
3. pokazowa.
Ad.1
W sekcji poszukiwawczej jest 21 osób w tym 12 przewodników z psami. W planach na rok 2006 chcemy aby 6 naszych psów przystąpiło do egzaminów organizowanych przez PSP dla psów ratowniczych.
W skład Grupy Ratownictwa Specjalistycznego wchodzą (zależnie od potrzeb):
- zespół : przewodnik i pies ratowniczy,
- strażacy koordynujący działania,
- strażacy z przeszkoleniem medycznym.
Ad.2
W sekcji dogoterapii (terapeutycznej) jest 10 osób i 8 psów.
Ci strażacy z psami uczestniczą w zajęciach dogoterapi w szkołach i przedszkolach.
Ad.3
W sekcji pokazowej uczestniczą w/w strażacy z psami + psy (będące własnością członków GRS lecz będące tylko w sekcji pokazowej).
Z tego co wiem, OSP Kęty chyba ma psiaki i OSP GRS Łódź tak samo.
OSP GRS Łódź jest jednostką typowo specjalizującą się w poszukiwaniu osób zaginionych w terenie i zasypanych pod gruzami.
Więcej na stronie www.ratownicy.org i tam na forum
Łódzka Grupa Ratownictwa Specjalistycznego na dzień dzisiejszy liczy 26 osób i skupia kilka sekcji.
Najliczniejszą jest Grupa psów pracujących składa się z kilku sekcji:
1. poszukiwawcza (Ratownictwa Specjalistycznego),
2. dogoterapii,
3. pokazowa.
Ad.1
W sekcji poszukiwawczej jest 21 osób w tym 12 przewodników z psami. W planach na rok 2006 chcemy aby 6 naszych psów przystąpiło do egzaminów organizowanych przez PSP dla psów ratowniczych.
W skład Grupy Ratownictwa Specjalistycznego wchodzą (zależnie od potrzeb):
- zespół : przewodnik i pies ratowniczy,
- strażacy koordynujący działania,
- strażacy z przeszkoleniem medycznym.
Ad.2
W sekcji dogoterapii (terapeutycznej) jest 10 osób i 8 psów.
Ci strażacy z psami uczestniczą w zajęciach dogoterapi w szkołach i przedszkolach.
Ad.3
W sekcji pokazowej uczestniczą w/w strażacy z psami + psy (będące własnością członków GRS lecz będące tylko w sekcji pokazowej).
-
- OSP (gm., woj.): Lutomiersk, Łódzkie
Re: Poszukiwania osób
Raz w zyciu tylko uczestniczyłem w takich poszukiwaniach, jeszcze za dzieciaka (szukałem po szkole, szliśmy grupą), zaginiona dziewczyna, niedawno okazało się że nie żyje - zabił ją i okradł człowiek, wskazał miejsce ukrycia zwłok. Dla mnie to najbardziej przykre akcje straży.
Ogień to tworzywo, które ma niesamowitą zdolność transformacji.
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Też raz miałem tą wątpliwą przyjemność poszukiwania osoby, a była to starsza kobieta, która wybrała się na jagody. A że u nas lasów sporo to było nas dobre kilkadziesiąt osób z wielu jednostek. (Tak na marginesie teraz mi się właśnie przypomniało, że nie miałem jeszcze wtedy kursów nawet I stopnia O_o, bo miałem świeżo skonczone 17 lat) Policja wraz z komendą PSP dowodzili całą akcją. Chodziliśmy w poprzek lasu w odległości ok 5-10 metrów od siebie każdy i przeczesywaliśmy co się dało. Udało się po kilku godzinach kobietę odnaleźć ale też niestety nie żyła, w ręku miała jeszcze jakieś tabletki bidulaNass pisze:Raz w zyciu tylko uczestniczyłem w takich poszukiwaniach, jeszcze za dzieciaka (szukałem po szkole, szliśmy grupą), zaginiona dziewczyna, niedawno okazało się że nie żyje - zabił ją i okradł człowiek, wskazał miejsce ukrycia zwłok. Dla mnie to najbardziej przykre akcje straży.
-
- OSP (gm., woj.): łódzkie, łodzkie
cóż raz się uda innym razem nie.
jednak nigdy nie można się poddawać, bo ktoś może czekać na taką pomoc...
jednak nigdy nie można się poddawać, bo ktoś może czekać na taką pomoc...
-
- OSP (gm., woj.): Jabłonna Lacka, Mazowieckie
Czy w takich sytuacjach straż pożarna może użyć helikoptera? O ile taki posiada...
-
- OSP (gm., woj.): 654642347789870657546
- Kontakt:
Mało któą straż pożarną w Polsce stać na helikopter... Niestety, tak rząd finansuje zarządy pomocnicze...
Gdzie się możną zaangażować albo zarejestrować jako ochotnik do takich akcji?
Dokładnie tak. Gdyby Straż miała helikoptery, byłoby dużo łatwiej w takich sprawach. Sama brałam udział w kilku takich akcjach w okolicach Poznania... Teraz jestem na podobnym jak wtedy stanowisku w Anglii i sytuacja wygląda diametralnie inaczej. Na niekorzyść dla sytuacji w Polsce...
-
- OSP (gm., woj.): OSP Lipki - Opolskie
wykaz grup i sekcji poszukiwawczo-ratowniczych w Polsce
https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&ms ... dg=feature
nie wiem czy nie doszło kilka, bo nie ma ich na mapce
https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&ms ... dg=feature
nie wiem czy nie doszło kilka, bo nie ma ich na mapce
Szkoda tylko że żadzącym nigdy nie szkoda na premie dla siebie i obiadki u Sowy za kilka tysięcy.