KPP - Jakie wymagania?
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
KPP - Jakie wymagania?
Chciałbym się dowiedzieć czy aby zapisać się na szkolenie KPP (honorowane przez PSP,wojewodę itp) trzeba być strażakiem ochotnikiem jednostki z KSRG ,czy strażący z poza systemu mogą także przejść takie szkolenie?
Mam wątpliwości ponieważ na stronach wojewódzki oddziałów zosp pojawiają się informacje które mówią o wymaganiu członkostwa w OSP KSRG by brać udział w takim szkoleniu:
http://www.zospmazowsze.pl/index.php?op ... &Itemid=63
http://www.zosprp.lublin.pl/porady/ucze ... ie_med.pdf
Sytuacja wydaję się dziwna tym bardziej, że aby dana jednostka OSP dołączyła do systemu KSRG wymagane jest przeszkolenie członków z KPP.
Mam wątpliwości ponieważ na stronach wojewódzki oddziałów zosp pojawiają się informacje które mówią o wymaganiu członkostwa w OSP KSRG by brać udział w takim szkoleniu:
http://www.zospmazowsze.pl/index.php?op ... &Itemid=63
http://www.zosprp.lublin.pl/porady/ucze ... ie_med.pdf
Sytuacja wydaję się dziwna tym bardziej, że aby dana jednostka OSP dołączyła do systemu KSRG wymagane jest przeszkolenie członków z KPP.
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
Re: KPP - Jakie wymagania?
tak mądrzy wymyślili że z zwykłej osp nie masz szans jedno wyjście wspólpraca z PRM . a tak sobie znalazłem kto to wymyśla i jest tak że to kg psp wszystko reguluje sami gen.i brygadierzy a nasi czyli zgosp rp to akceptuje tak są podpisane dokumenty ,,zobacz regulaminy,,prawo,,
-
- OSP (gm., woj.): Bochnia Małopolska
też jestem ciekaw
Może ktoś ma pomysł jak to ominąć ?
Zastanawiam się czy można się zapisać do jednostki ksrg w innym powiecie i tam zrobić KPP a potem legalnie działać u siebie? Drugi pomysł jaki mi przychodzi to zapisanie sie do wopr ale nie jestem pewien czy KPP zrobione dla woprowców będzie honorować PSP.
Co wy na to? Może ktoś z poza ksrg robił KPP i się podzieli własnymi doświadczeniami?
Zastanawiam się czy można się zapisać do jednostki ksrg w innym powiecie i tam zrobić KPP a potem legalnie działać u siebie? Drugi pomysł jaki mi przychodzi to zapisanie sie do wopr ale nie jestem pewien czy KPP zrobione dla woprowców będzie honorować PSP.
Co wy na to? Może ktoś z poza ksrg robił KPP i się podzieli własnymi doświadczeniami?
-
- OSP (gm., woj.): Opole Lubelskie
jest sposób żeby to ominąć, jak znajde interpretacje prawną ze starego MSWiA to załączę. Dobra informacja jest taka, że trwają prace legislacyjne nad zmianą feralnych zapisów i kurs będzie dostępny dla wszystkich osp
"...bo do remizy Bóg wzywa najlepszych..."
Prace trwają tylko ciekawe kiedy coś z tego wyniknie
-
- OSP (gm., woj.): Sępólno Krajeńskie
Witam.
Należę do OSP, które nie jest włączone do KSRG. Nasi druhowie zrobili kurs KPP normalnie bez żadnych problemów. Kurs był zorganizowany przez KW PSP i Zarząd Wojewódzki OSP. 10 naszych druhów pojechało na kurs i zdało egzamin państwowy i uzyskali tytuł ratownika.
Więc nie rozumiem skąd to pytanie, nie sądzę aby Wasz zarząd odesłał Was z kwitkiem bo przecież chodzi o kursy ważne ratujące życie innych ludzi.
Wysłaliście zgłoszenia do KP PSP o wysłanie strażaków z Waszej jednostki na kurs KPP, jeżeli tak to jaka była odpowiedz na te pisma?
Nasza jednostka wysłała takie zgłoszenia do naszej KP PSP i to oni dalej wysyłają dokumenty do KW PSP. Później czekaliśmy na odpowiedz o tym czy kurs będzie zrealizowany.
Mam nadzieję, że pomogłem Pozdrowienia z OSP Sępólno Kraj.
Należę do OSP, które nie jest włączone do KSRG. Nasi druhowie zrobili kurs KPP normalnie bez żadnych problemów. Kurs był zorganizowany przez KW PSP i Zarząd Wojewódzki OSP. 10 naszych druhów pojechało na kurs i zdało egzamin państwowy i uzyskali tytuł ratownika.
Więc nie rozumiem skąd to pytanie, nie sądzę aby Wasz zarząd odesłał Was z kwitkiem bo przecież chodzi o kursy ważne ratujące życie innych ludzi.
Wysłaliście zgłoszenia do KP PSP o wysłanie strażaków z Waszej jednostki na kurs KPP, jeżeli tak to jaka była odpowiedz na te pisma?
Nasza jednostka wysłała takie zgłoszenia do naszej KP PSP i to oni dalej wysyłają dokumenty do KW PSP. Później czekaliśmy na odpowiedz o tym czy kurs będzie zrealizowany.
Mam nadzieję, że pomogłem Pozdrowienia z OSP Sępólno Kraj.
Tylko życie poświęcone innym...
Warte jest przeżycia...
Warte jest przeżycia...
-
- OSP (gm., woj.): Opole Lubelskie
Kamil, fajnie że Wam się udało. Ale sprawa póki co wygląda tak, że w opinii Ministra Edukacji kurs kpp jest tylko dla ksrg, a według Ministra Spraw Wewnętrznych (czy to cyfryzacja teraz ) nie do końca. A ogólnie to rozporządzenie ws. kpp ma wiele nieścisłości i ot tak.
"...bo do remizy Bóg wzywa najlepszych..."
-
- OSP (gm., woj.): Sępólno Krajeńskie
Paweł, ale myślę, że złożyć podanie można. Najwyżej nie dostanie się na kurs i będzie odpowiedz negatywna odpowiedz.
Nasi druhowie robili kurs rok i dwa lata temu, prawdę mówiąc nie pamiętam jakie tam były przepisy, ale myślę, że aż tak bardzo się nie zmieniły.
Pozdrawiam
Nasi druhowie robili kurs rok i dwa lata temu, prawdę mówiąc nie pamiętam jakie tam były przepisy, ale myślę, że aż tak bardzo się nie zmieniły.
Pozdrawiam
Tylko życie poświęcone innym...
Warte jest przeżycia...
Warte jest przeżycia...
Zgadza się spróbować zawsze można - albo się dostaniesz albo nie. Przynajmniej nie będziesz pewny że zrobiłeś wszystko co tylko możliwe żeby sie dostać
Jeśli dla osp spoza KSRG jedyną legalną drogą zrobienia KPP jest współpraca z PRM... to powiedzcie mi, czy jeśli w naszej skromnej osp jeden z członków ma tytuł ratownika medycznego natomiast niema szkolenia podstawowego osp to będzie to problem dla Urzędu Wojewódzkiego( do którego wysyłamy ten wniosek wraz z załącznikami) ???
Powinno ci to wystarczyć ale...
My niedawno składaliśmy ten wniosek i w tamtym tygodniu dostaliśmy odpowiedź że jeśli minister zdrowia nie wniesie uwag zostaniemy wpisani na listę.
Wcześniej nikt nic nie mówił o decyzji ministra zdrowia.
My niedawno składaliśmy ten wniosek i w tamtym tygodniu dostaliśmy odpowiedź że jeśli minister zdrowia nie wniesie uwag zostaniemy wpisani na listę.
Wcześniej nikt nic nie mówił o decyzji ministra zdrowia.
bajki pisza niektórzy!! U nas tez jednostka nie jest w systemie a przeszkolonych mam 4 ochotników:) Aby zgłosić sie na kurs wystarczyło napisać , że w przyszłości jednostka bedzie chciała nalezeć do KSRG i podpis
prezesa no i załatwione!! Organizator kursu mówił , że tak trzeba robić ponieważ jak tam ktos wyżej pisał aby wejsć do ksrg trzeba mieć strażaków z KPP a żeby zrobic KPP trzeba należeć do KSRG i kolo sie zamyka więc taki u nas był sposób . Polecam i pozdrawiam
prezesa no i załatwione!! Organizator kursu mówił , że tak trzeba robić ponieważ jak tam ktos wyżej pisał aby wejsć do ksrg trzeba mieć strażaków z KPP a żeby zrobic KPP trzeba należeć do KSRG i kolo sie zamyka więc taki u nas był sposób . Polecam i pozdrawiam
-
Kolega maslak_86 ma racje. Należy napisać pismo, w którym wyraża się chęć ubiegania się o wstąpienie do KSRG. U mnie dwóch druhów właśnie uczęszcza na kurs KPP, kilka lat temu dzięki tej samej sytuacji innych dwóch ukończyło kurs.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedź