MDP a mundur galowy
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP STARE BABICE, MAZOWIECKIE
- Status: Offline
MDP a mundur galowy
Witam, mam pytanie.
czy czlonkowie MDP maja prawo do noszenia mundurow galowych osp?
z gory dzieki!
czy czlonkowie MDP maja prawo do noszenia mundurow galowych osp?
z gory dzieki!
-
- OSP (gm., woj.): Turobin, lubelskie
Re: MDP a mundur galowy
Generalnie członkowie MDP nie mają takiego prawa. Dla MDP regulamin przewiduje odmienne umundurowanie. Istnieje od tej reguły jednak wyjątek. Członkowie MDP, którzy ukończyli 16 lat w większości jednostek zgodnie ze statutem mogą być wybierani do władz OSP. Więc jeśli by sie zdarzyło, że ktoś z MDP po ukończeniu 16 lat zostanie członkiem zarządu lub komisji rewizyjnej, mundur galowy OSP wraz z regulaminowymi oznaczeniami jak najbardziej przysługuje
Więcej informacji - regulamin umundurowania: http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/umundurowanie.pdf
Więcej informacji - regulamin umundurowania: http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/umundurowanie.pdf
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
Członkowie MDP mają swoje umundurowanie galowe, zobacz do regulaminu umundurowania
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
U mnie chłopaki z MDP chodzą w mundurach galowych. Mam 15 a nawet 14 latków którzy mają ponad 170/180 cm wzrostu.
Śmiesznie wyglądaliby w czerwonych mundurach MDP o ile w nie by się wcisneli. Uznaliśmy że nie ma problemu aby w takim przypadku nosili mundury galowe.
Śmiesznie wyglądaliby w czerwonych mundurach MDP o ile w nie by się wcisneli. Uznaliśmy że nie ma problemu aby w takim przypadku nosili mundury galowe.
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
no niema problemu, po co jakieś tam regulaminy są prawda...
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
Chłopak 15 lat 180 cm wzrostu.
Wyobrażasz go sobie w czerwonym mundurku?
Wyobrażasz go sobie w czerwonym mundurku?
-
Wyobraźnia to jedna sprawa, regulamin umundurowania to druga sprawa. W teorii jest tak, jak napisałem powyżej, że MDP, wyłączając osoby pełniące funkcje w Zarządzie OSP może tylko i wyłącznie używać mundurków dedykowanych dla MDP ( czyli tych "czerwonych"). W praktyce natomiast chłopy po 180 wzrostu są ubierani w koszarówki, czy mundury galowe, bo czerwone koszulki są po pępek, pękają w szwach, czy widać cyc. Reasumując: Ubieranie młodzieżówki w mundury galowe czy koszarowe w żadnym wypadku nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem, statutem czy innym przepisem. Jeśli natomiast jakaś OSP ubiera swoich młodych podopiecznych w mundury dla nich nie przeznaczone, to po prostu narusza regulamin oraz odpowiednie przepisy
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś Wielka, kuj-pom
Zgadzam się, zgodnie z regulaminem członkowie MDP nie mają prawa nosić mundurów galowych.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Koluszki (gm. Koluszki, woj. Łódzkie)
- Kontakt:
Ale jak mundury MDP nie pasują to w czym mają chodzić, ja jak jeszcze nie miałem galówki to chodziłem w koszarze na uroczystości aż do czasu dnia strażaka, byłem jedyną osobą w mundurze koszarowym na cały powiat, po mimo że członkowie MDP z innych jednostek mieli mundury galowe, nawet był mały 12-letni chłopiec w galówce szytej na miarę, a tylko ja chodziłem w koszarze.
Więc uważam że nie ma nic złego jak MDP nosi umundurowanie galowe, o ile ma szacunek do munduru i na niego zasługuje.
Więc uważam że nie ma nic złego jak MDP nosi umundurowanie galowe, o ile ma szacunek do munduru i na niego zasługuje.
Czasami tylko tak można, więc nie ma co przesadzać z osądem
-
Nikt nie osądza, kolega pytał czy to jest dozwolone, więc z kolegami odpowiedzieliśmy, że zgodnie z regulaminem nie. A jak praktyka wygląda każdy wie
Członkowie mogą ale nie muszą mieć obowiązku noszenia munduru galowego. W mojej miejscowości przy okazji jakiś świąt noszą galowy mundur, tzn. nie wiem czy jednakowe koszule, krawaty i spodnie można nazwać mundurem?
-
Kochani, mam niecodzienne pytanie, ale myślę, że są tu osoby, które sobie z tematem poradzą. Potrzebny mi będzie imiennik na mundur , dlatego warto będzie mi to dołożyć. Czy Waszym zdaniem można to znaleźć w sieci ?