1%

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

bartosz0907
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: 1%

Post autor: bartosz0907 »

Remi ze Służewa pisze:
bartosz0907 pisze:witam, wie ktoś może kiedy będzie program pity2010 bo info po 20 mnie nie rajcuje, mam już pita i chce go szybko oddać a tu klapa zostaje ręczne pisanie :evil:
Wiesz jak się tak spieszy to polecam ten link http://www.pit.pl/program-roczne/. Program dla straży jest taki sam tylko ma wprogramowany numer KRS związku. Poza tym możesz też przesłać pita przez internet i wtedy nie wypisujesz ręcznie i wszystko ci liczy.
zrobiłem jak poradziłeś ale tam w wykazie nie ma straży i robię pity znajomym więc przekazywanie prze e nie wchodzi w grę, na razie zostaje mi liczenie ręczne jak w średniowieczu :cry:
,00
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

Miałbym prośbę do kogoś kto dobrze zna temat 1% dla OPP. Chodzi mi o jakiś cytat z aktu prawnego (albo link do takiego aktu) który dokładnie punkt po punkcie wymienia co i gdzie może kupić OSP za pieniądze z akcji 1%. Planujemy modernizacje remizy, a z tego co czytam to pieniądze można wydać tylko na sprzęt, mało tego, to tylko w ZW. Jeżeli tak, to dla nas jest to sprawa nie warta zachodu. Prosiłbym o prostą odpowiedź (w języku polsko-polskim a nie polsko-prawniczym :lol: )
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

Charlie
OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol

Post autor: Charlie »

Charlie napisał(a):
A poda ktoś info jak w ogóle rozpocząć 1% dla jednostki?

Rozumiem że w pytaniu chodzi Ci o to jak przeprowadzić cała akcję. Ja w swojej jednostce założyłem stronę internetową na której zamieściłem ogłoszenie i instrukcję jak wypełnić PIT i link do naszego strażackiego programu. Poza tym przygotowałem ulotki które drukujemy i rozdajemy ludziom po mszach w wybraną niedzielę. Dobrze jest też poprosić o takie przekazanie swoich pracodawców lub zaprzyjaźnionych przedsiębiorców może któryś coś ofiaruje. Słyszałem że dobrze jest też mieć kontakt w urzędzie skarbowym i jak ktoś przynosi PIT z pustym !% to prosić o przekazanie na straż.
Pozdrawiam
Chodzi mi czy potrzebny jest jakiś wniosek czy dokumenty aby z tego korzystać?

Remi ze Służewa
OSP (gm., woj.): Służewo gm. Aleksandrów Kujawski

Post autor: Remi ze Służewa »

Charlie pisze:
Charlie napisał(a):
A poda ktoś info jak w ogóle rozpocząć 1% dla jednostki?

Rozumiem że w pytaniu chodzi Ci o to jak przeprowadzić cała akcję. Ja w swojej jednostce założyłem stronę internetową na której zamieściłem ogłoszenie i instrukcję jak wypełnić PIT i link do naszego strażackiego programu. Poza tym przygotowałem ulotki które drukujemy i rozdajemy ludziom po mszach w wybraną niedzielę. Dobrze jest też poprosić o takie przekazanie swoich pracodawców lub zaprzyjaźnionych przedsiębiorców może któryś coś ofiaruje. Słyszałem że dobrze jest też mieć kontakt w urzędzie skarbowym i jak ktoś przynosi PIT z pustym !% to prosić o przekazanie na straż.
Pozdrawiam
Chodzi mi czy potrzebny jest jakiś wniosek czy dokumenty aby z tego korzystać?
Nie żadne wnioski nie są potrzebne.
W skrócie wygląda to tak. Namawiasz ludzi aby te pieniądze przekazali. Oni w swoim zeznaniu PIT zamieszczają stosowne dane zgodnie z instrukcją ze strony związku. Podają numer KRS i dokładne dane jednostki. Pieniądze idą do ZOSP RP i na podstawie danych dokładnych które przekazuje urząd skarbowy związkowi, związek przydziela fundusze. W tym roku pieniądze do jednostek mają docierać już w lato. Oddziały wojewódzkie nie kwapią się z informacją więc trzeba samemu się dowiadywać i robić zakupy.
To tak po krótce wygląda.
BOGU NA CHWAŁĘ, LUDZIOM NA POŻYTEK
http://www.ospsluzewo.za.pl
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat