Samochód własności OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Raku
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie
Status: Offline

Re: Samochód własności OSP

Post autor: Raku »

Panowie , Wójt musi zabezpieczyć ochronę p-poż. na terenie Gminy. Jak to zrobi to już tylko jego decyzja. Może nie dotować pewnej jednostki (tj. podpisać z nią umowy), ponieważ nie widzi jej w ochronie p-poż gminy. Art. 32 ustawy o ochronie p-poż. nakłada na gminy koszt utrzymania jednostek OSP, ale widzicie jakiś sens w utrzymywaniu jednostki nie będącej w podziale bojowym ? Jak wszyscy wiemy praktycznie w każdej gminie znajdują się jednostki OSP, które ja nazywam jednostkami widmo, ponieważ istnieją tylko na papierze( w mojej gminie są 2 takie jednostki). Jednostki te można podzielić na 2 kategorie: te które chcą robić i te które są bo...są. Na przykładzie mojej gminy są 2 jednostki "są bo są". Papiery nie aktualizowane od lat 80-90(KRS itd), auto zaniedbane, nie wysyłają nikogo na kursy (mimo, że w ciągu roku w PSP były organizowane: szkolenia II stopnia strażaków ratowników OSP, szkolenia I i II stopnia, ratownictwo techniczne, a w ciągu miesiąca ma odbyć się kurs dowódców), gdy trzeba coś wyegzekwować nie można się z nikim skontaktować, ale gdy przychodzi do podziału pieniędzy nagle jednostki chcą prężnie działać. Gmina biedna, ale 4 tyś zł na odbudowującą się jednostkę to nie jest tak z kolei mało (wiem po przykładzie mojej jednostki). I co ? przychodzi koniec roku i okazuje się, że cała kasa została wydana np 3 tyg. przed rozliczeniem... I 4 tyś poszło w błoto, jednostka dalej nic nie ma i dalej stoi w miejscu. A reszta jednostek gdyby podzieliła te 4 tyś na siebie to pewnie byłaby bogatsza o jakieś buty, rękawice itp. Reasumując chciałoby się pomagać no ale czasami po prostu się nie da.

Trochę za bardzo się rozpisałem :D ale wracając do tego co mówiłem...
Wójt też człowiek, w jednej gminie jest taki w innej jest taki. My akurat mamy Wójta przychylnego strażakom z OSP. Trzeba mu wytłumaczyć sytuację i po prostu wyłożyć kawe na ławe ;)

Tak offtopując, u nas Urząd Gminy podpisuje umowy na ochronę p-poż. na terenie gminy z OSP i w umowie jest np zawarte : wydatki poniesione na utrzymanie auta, zakup oleju napędowego, olejów silnikowych itd. Odezwij się na PW to prześle ci skan umowy oraz to jak to wszystko rozliczamy ;)

jens16
OSP (gm., woj.): Gradki(woj.świętokszyskie)

Post autor: jens16 »

Jeśli OSP chce zakupić drugi pojazd do czy poprzedni musi przekazać? Jeśli nie to czy gmina ma obowiązek utrzymywać obydwa samochody?

jens16

Wie ktoś coś na ten temat?

strazaksam998
OSP (gm., woj.): woj. Lubelskieee

Post autor: strazaksam998 »

O to trzeba pytać wójta/burmistrza a nie na forum. Możecie mieć i dwa samochody jesli bedzie zgoda gminy

jens16

No dobrze a czy jest gdzies prawnie powiedziane, że jeśli OSP bedzie posiadało dwa auta to te dwa gmina ma obowiązek utrzymywać czy jedno?

strazaksam998
OSP (gm., woj.): woj. Lubelskieee

Post autor: strazaksam998 »

Nie ma nigdzie tak napisane że gmina musi utrzymywać dwa pojazdy. Mogą powiedzieć ze nie mają kasy i po prostu ich nie stać na utrzymanie drugiego samochodu.

jens16

Więc jeśli będzie sytuacja, że gmina powie żeby stare auto przekazać gdzie indziej a my będziemy chcieli zatrzymać to będziemy zmuszeni je utrzymywać?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat