Polećcie tanie szkolenie z podstaw bezpieczeństwa informacji ISO
-
taty
Topic author - Posty: 79
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Polećcie tanie szkolenie z podstaw bezpieczeństwa informacji ISO
Witam. Szukam dobrego i niedrogiego szkolenia z podstaw ISO 27001. Chcę zrozumieć normę, bo w pracy robię dokumentację i polityki bezpieczeństwa. Nie mam budżetu na drogie kursy. Interesuje mnie EXIN Foundation. Czy ktoś zna aktualne terminy i czy warto? Jak wygląda program? Dzięki!
Re: Polećcie tanie szkolenie z podstaw bezpieczeństwa informacji ISO
Cześć! Ja akurat niedawno robiłem kurs EXIN InfoSec Foundation – polecam advisedskills. To jest naprawdę dobry wybór na początek. Kurs trwa 2 dni, live online, po polsku, materiały super jasne. Omawiają podstawy: co to jest informacja, trójkąt CIA (poufność, integralność, dostępność), ryzyka, zagrożenia, kontrole organizacyjne, fizyczne i techniczne. Dużo przykładów z życia. Przygotowuje konkretnie do egzaminu EXIN Bezpieczeństwo Informacji Foundation opartego na ISO/IEC 27001. Egzamin w cenie (40 pytań, 65% do zaliczenia). Certyfikat bezterminowy. Ja zdałem za pierwszym razem i naprawdę dużo zrozumiałem. Dla kogoś bez doświadczenia – idealny start. Jest też wersja korporacyjna, jak chcesz przeszkolić cały zespół. Najbliższe terminy w lutym 2026, więc warto sprawdzić szybko.
Re: Polećcie tanie szkolenie z podstaw bezpieczeństwa informacji ISO
Szczególnie podobało mi się, jak pokazują różnicę między danymi a informacją i jak klasyfikować dane w firmie. Po kursie łatwiej mi patrzeć na zagrożenia w pracy – np. phishing, słabe hasła, pendrive’y. Teraz wiem, dlaczego backup i zarządzanie dostępem są tak ważne. Nie jest to poziom advanced, ale właśnie o to chodzi na start. Fajnie, że nie ma wymagań wstępnych. Dla supportu IT to strzał w dziesiątkę, bo od razu widzisz, jak to wygląda w praktyce.