Terminal dtg 52 i dtg 53
-
Topic author - Posty: 55
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Terminal dtg 52 i dtg 53
witam jakie sa roznice miedzy terminalem dtg 52 i dtg 53 bo mamy zamiar kupic terminal do osp i nie wiemy jaki dtg 52 kosztuje okolo 550 zl a dtg 53 1050 zl a jakie sa roznice w funkcjach. znalazlem specyfikacje na stronie producenta ale za bardzo nie moge sie polapac. prosze o pomoc
Re: Terminal dtg 52 i dtg 53
Troszkę ci się pomerdało.
To są 2 różne urządzenia, każde służy do czegoś innego.
1. Stacja obiektowa DSP-52
2. Terminal DTG-53.
Ad.1. To jest tzw. selektywne wywołanie. Urządzenie za pomocą którego PSK się z tobą komunikuje, włącza syrenę drogą radiowa.
Ad.2 Jest to Terminal, który podłącza się do urządzenia nr.1. Urządzenie to służy tylko do wysyłania sms-ów. Czyli jeśli PSK załączy Ci syrenę radiowo za pomocą DSP-52, DTG-53 wysyła SMS-y.
Więc jeśli chcesz mieć kompletny system musisz zakupić oba urządzenia.
W komplecie chyba nie ma anteny, przewodów itp. więc całkowity koszt z pewnością będzie większy.
W razie pytań służę pomocą.
2. Terminal DTG-53.
Ad.1. To jest tzw. selektywne wywołanie. Urządzenie za pomocą którego PSK się z tobą komunikuje, włącza syrenę drogą radiowa.
Ad.2 Jest to Terminal, który podłącza się do urządzenia nr.1. Urządzenie to służy tylko do wysyłania sms-ów. Czyli jeśli PSK załączy Ci syrenę radiowo za pomocą DSP-52, DTG-53 wysyła SMS-y.
W komplecie chyba nie ma anteny, przewodów itp. więc całkowity koszt z pewnością będzie większy.
-
- Kontakt:
Druhu a mi się wydaje że druh speedxxx chyba dobrze pyta się o różnice między terminalami DTG-52 a DTG-53marcin_op pisze:Troszkę ci się pomerdało.
2. Terminal DTG-53.

Terminal DTG-52 jest to pierwsza wersja terminali wysyłających sms/flash sms lub tez "sygnał" do strażaka następcą jest DTG-53
Rożnica miedzy tymi dwoma dość spora
U nas mamy zamontowane dwa terminale (jeden DTG-52 drugi DTG-53)
po pierwsze
Wysyła trochę szybciej sms' y (różnica na 15 SMS ok 20 sekund)
po drugie
W terminalu DTG-53 jest bardzo fajna funkcja ustawienia telefonu VIP. Polega to na tym (przykład na swoim) ustawiony mam swój numer jako VIP dzięki temu za pośrednictwem tego terminala mogę wysłać SMS do wszystkich strażaków z rożnymi informacjami (bardzo przydatna funkcja) np "Zebranie o godz 19 prosimy o przyjście w umundurowaniu" Taką treść wysyłam na numer zamontowany w tym terminalu i on rozsyła do wszystkich strażaków.
po trzecie
możliwość zdalnego uruchomienia urządzenia znajdującego się w remizie
po czwarte
posiada mały wyświetlacz informujący np o stanie konta karty (dla prepaid) lub też jakie zdarzenie jest wysyłane (o czasie i dacie już nie wspominam

po piąte dzięki wyświetlaczowi mamy informacje jaka jest moc odbieranego sygnału GSM (też ważne)
po szóste
możliwość zdalnej zmiany/skasowania/dodatnia numeru bez podłączenia kabla programującego ( nie potrzeba serwisanta no chyba że się ma kabel programujący)
Pozostałe funkcje te same co DTG-52
Zdecydowanie polecam model wyższy
pozdrawiam
Łukasz
Wlasnie o to Mi chodziło o różnice między terminalen dtg 52 a terminalen dtg 53. bardzo dziekuje za odpowiedź. Przekonałes mnie i chyba kupimy wyzszy model...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zasugerowałem się taką odpowiedzią, dlatego że na stronie platana nie znalazłem żadnej informacji o DTG-52
A co do DTG-53 i funcja VIP.
Funkcja VIP to nie jest funkcja retransmisji wiadomości tekstowych.
Bo to o czym piszesz, że możesz wysłać dowolnego sms-a do wszystkich może zrobić każda osoba która jest wpisana w terminalu.
A funcja VIP polega na tym, że Ty, jeśli masz tą funcję włączoną na swoim numerze, nie musisz podczas wysyłania SMS-a do terminala wpisywac kodu dostępu, a Ci którzy nie mają włączonej funcji VIP aby przekazać dalej sms muszą dodatkowo w sms-ie wpisać kod dostpu
Marcin
Bo to o czym piszesz, że możesz wysłać dowolnego sms-a do wszystkich może zrobić każda osoba która jest wpisana w terminalu.
A funcja VIP polega na tym, że Ty, jeśli masz tą funcję włączoną na swoim numerze, nie musisz podczas wysyłania SMS-a do terminala wpisywac kodu dostępu, a Ci którzy nie mają włączonej funcji VIP aby przekazać dalej sms muszą dodatkowo w sms-ie wpisać kod dostpu

Marcin
-
- Kontakt:
marcin_op pisze:Zasugerowałem się taką odpowiedzią, dlatego że na stronie platana nie znalazłem żadnej informacji o DTG-52
Marcin
Absolutnie się zgadzam

Tak wiem że ta funkcji nie jest typowo do przekazywania wiadomości pozostałym druhom. Ale za to ułatwia życie i zabezpiecza przed nie kontrolowanymi SMS'ami od "intruzów"

pozdrawiam
A powiedz mi, umiesz za pomoca SMS-a włączyć syrenę ?
np. w twoim przypadku wysłanie SMS-a do terminala *14 włączy syrene ??
-
- Kontakt:
no to więc tak:marcin_op pisze:A powiedz mi, umiesz za pomoca SMS-a włączyć syrenę ?
Jeśli chodzi o włączenie tak jak to robi PSK(CPR) to nie, ponieważ terminal nie ingeruje w system DSP-52 (on tylko odbiera sygnał)
ALE na upartego można by tak zrobić tzn podłączyć dodatkowe urządzenie niezależne od DSP-52, które by sterowało cyklicznie tak jak selektywne załączenie i wyłączeniem syreny to urządzenie podłączyć do jednego z 4 wyjść terminala DTG53 (na zdalne ustawianie jednego z 4 wyjść w trybie bistabilnym lub monostabilnym) i za pomocą smsa uruchamiam syrene

pozdr.
Kwiat
p.s kwestia tylko tego (tak jak wcześnie wspomniałem) wykonania urządzenia do niezależnego sterowania cyklem pracy syreny alarmowej
W jakiś sposób jednak DTG ingeruje w DSP...
Bo jak chcesz włączyc zdażenie to lampka ALARM w DSP się na chwilę zaświeca. Więc DSP ma sygnał z DTG że "coś się dzieje"
A pomysł zewnętrznego urządzenia jest rozsądny uważam.
Bo jak chcesz włączyc zdażenie to lampka ALARM w DSP się na chwilę zaświeca. Więc DSP ma sygnał z DTG że "coś się dzieje"
-
- Kontakt:
Być może masz nowsze DSP ponieważ dla ciekawości sprawdziłem u siebie w remizie i lampka się nie zaświeciła przy dsp nawet na chwilkęmarcin_op pisze:W jakiś sposób jednak DTG ingeruje w DSP...
Witajmożliwość zdalnej zmiany/skasowania/dodatnia numeru bez podłączenia kabla programującego ( nie potrzeba serwisanta no chyba że się ma kabel programujący)
lukaszkwiat czy możesz opisać w jaki sposób zdalnie dodajesz lub kasujesz numer....????
Trzeba mieć odpowiedni programator który za pomocą GSM może przeprogramować DTG.
Trzeba znać też numer tel.jaki jest w DTG i trzeba znać kod dostępu.
Trzeba znać też numer tel.jaki jest w DTG i trzeba znać kod dostępu.