Uchwała dot. JOTa

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
virus
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Uchwała dot. JOTa

Post autor: virus »

Witam serdecznie :)

Piszę w dość nurtującej mnie sprawie. :( Postanowiliśmy w naszej jednostce powołać JOTa kategorii IV. Sporządziłem odpowiednią uchwałę z załącznikami (regulamin organizacyjny, skład osobowy, wytyczne ws. kategoryzacji JOTów). Zarząd podpisał się pod ową uchwałą, opieczętował ją wraz z załącznikami i tu nasuwa się moje pytanie. Czy z chwilą podpisania uchwały (tak było zaznaczone w jej treści) JOT zaczyna już działać? :?: Czy muszę zawozić do Zarządu Gminnego OSP kopię owych dokumentów? :?: Kiedy JOT zaczyna w pełni prawa działać? :?:

Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. :D
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Re: Uchwała dot. JOTa

Post autor: podymacz »

No właśnie też czekam na odpowiedź kolegów, ponieważ to dla mnie "gorący" temat! :lol:
Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

Tak. JOT zaczyna działać z chwilą ustaloną w uchwale. Czy musicie ja zawozić do zarzadu gminnego? Osobiście uważam, że wypadałoby poinformować i zarzad gminny, i wydział zajmujacy się sprawami OSP w gminie i właściwą komendę PSP o podjetej uchwale. I to wszystko. Kiedy JOT zaczyna działać zgodnie z prawem? W terminie określonym w uchwale. Jeśli w uchwale nie podaliście terminu wiec termin liczy się od chwili podjecia uchwały w tej sprawie.

julka77
OSP (gm., woj.): Zarząd Gminny Związku OSP RP w Miączynie

Post autor: julka77 »

Witam, ja dodatkowo zadam pytanie jak jest z tymi JOTami? Czy są jakieś wymagania, które musi spełnić dana jednostka, żeby mógł istnieć JOT, czy jednostka dobrowolnie tworzy JOT czy jest to obligatoryjne, i co wynika z istnienia takiej jednostki operacyjno-technicznej?

Bonk
OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
Kontakt:

Post autor: Bonk »

Każda kategoria JOT-u ma swoje wymagania, jednakże są jakieś ustępstwa tak jak w przypadku KSRG (niby 2 auta, a niektórzy mają jedno i też są). Pytaj w Komendzie, pod którą podlegasz, to oni ustalają, w której znajdujesz się kategorii po przejrzeniu Twojego sprzętu oraz wyszkolenia. Po podjęciu uchwały trzeba dostarczyć ją na początku do w/w Komendy, kopię również do Zarządu Gminnego/Powiatowego oraz Urzędu (jeśli będzie im potrzebne).
Obrazek

Ochotnicza Straż Pożarna Łódź - Sikawa
https://www.facebook.com/Ochotnicza-Str ... 705960626/
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

Zapraszam do lektury na temat JOT-u
http://zosprp.pl/?q=node/368