problem z serwerem?
-
Topic author - Posty: 58
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie
- Status: Offline
problem z serwerem?
Witam
Czy wy też macie problem z otwieraniem stron zamieszczonych na serwerze zosp?
Bo moja od wczoraj nie chodzi...
Czy wy też macie problem z otwieraniem stron zamieszczonych na serwerze zosp?
Bo moja od wczoraj nie chodzi...
-
- OSP (gm., woj.): M-wa woj. podkarpackie
Re: problem z serwerem?
Potwierdzam, również nie można się zalogować od wczoraj
-
- OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie
U mnie tak samo.Dodatkowo od jakiegoś czasu nie mogę dodawać nowych zdjęć.
-
Topic author - Posty: 58
- OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie
Może trwają jakieś prace porządkowe albo ulepszające 

-
- OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
- Kontakt:
Mam coraz większe wątpliwości co do jakości hostingu na darmowym serwerze związku.
Kopie zapasowe co prawda robią raz w tygodniu ale nigdzie nie są trzymane wcześniejsze kopie.
Jak się komuś wykrzaczy strona i akurat zadziała automat do backupu to może już ją tworzyć od nowa bo kopia zapasowa obejmuje tylko uszkodzoną wersję strony...
Po zeszłotygodniowym padzie serwera (błąd 503) zaczynam się zastanawiać czy darmowy hosting to bezpieczne wyjście.
Nie każda OSP prowadzi swoją stronę tak że można tam znaleźć informacje głównie o jednostce i wydarzeniach z życia OSP.
Ja na naszej stronie udostępniam sporo danych typu ostrzeżenia pogodowe, poziom wód w rzekach, radar opadów. Ze względu na to w czasie dynamicznej pogody potrafimy mieć około 60 odsłon dziennie (może to dużo może mało nie wiem).
Teraz wygląda na to że maszyna jest całkowicie wyłączona z sieci.
Jeśli ktoś coś robi na serwerze to moglibyśmy się doczekać jakieś informacji na ten temat.
To że jest to darmowa usługa (chociaż nie do końca bo przecież wszystkie jednostki płacą składkę na związek) to nie znaczy że można sobie tak nieprofesjonalnie nią zarządzać.
Kopie zapasowe co prawda robią raz w tygodniu ale nigdzie nie są trzymane wcześniejsze kopie.
Jak się komuś wykrzaczy strona i akurat zadziała automat do backupu to może już ją tworzyć od nowa bo kopia zapasowa obejmuje tylko uszkodzoną wersję strony...
Po zeszłotygodniowym padzie serwera (błąd 503) zaczynam się zastanawiać czy darmowy hosting to bezpieczne wyjście.
Nie każda OSP prowadzi swoją stronę tak że można tam znaleźć informacje głównie o jednostce i wydarzeniach z życia OSP.
Ja na naszej stronie udostępniam sporo danych typu ostrzeżenia pogodowe, poziom wód w rzekach, radar opadów. Ze względu na to w czasie dynamicznej pogody potrafimy mieć około 60 odsłon dziennie (może to dużo może mało nie wiem).
Teraz wygląda na to że maszyna jest całkowicie wyłączona z sieci.
Jeśli ktoś coś robi na serwerze to moglibyśmy się doczekać jakieś informacji na ten temat.
To że jest to darmowa usługa (chociaż nie do końca bo przecież wszystkie jednostki płacą składkę na związek) to nie znaczy że można sobie tak nieprofesjonalnie nią zarządzać.
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
i jak zwykle serwer padnięty już pomału cierpliwości braknie ech 

Panowie jakie parametry serwera otrzymujecie od ZOSP? Czy kreator już działa?
Czy bylibyście zainteresowani podobną ofertą od innego - stabilniejszego dostawcy?
Czy bylibyście zainteresowani podobną ofertą od innego - stabilniejszego dostawcy?
Nie wiem, od początku byłem przeciwny żeby strony pożarnicze (OSP) były wstawiane na DARMOWE hostingi. Takim jest związkowy. Co jest darmowe, na przykładzie tego serwera, widzicie że nikt poważnie do tego nie podchodzi. Sprawa jest prosta, powiedzcie mi, czy Wam za darmo (lub za niską opłatą - nie wiem jak jest w administracji serwera) chciałoby się rypać i ustawiać, naprawiać itd. serwer. Z tego co się orientuję to jak nie serwer padnie, to dostęp FTP, lub czas oczekiwania na zalogowanie się na stronę jest strasznie duży.
Nie korzystałem z tego serwera, dlatego piszę tylko moje obserwacje. Kilka lat wstecz korzystałem z darmowych hostingów, twierdziłem, że co mi tam, mała stronka - dużo nie wymaga. Do czasu jak padł serwer i zero kopii baz danych, zero kopii plików - strona poszła się paść... Cała praca dosłownie poszła w kosz. Teraz jak robię jakiś projekt, czy np strona mojej OSP, jest wszystko na normalnym serwerze. Koszt jaki co roku ponoszę za serwer to niespełna 70 złotych (jest na nim postawione z 5 stron) a domenę opłaca jednostka.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania związane z ofertą serwerów itp, to piszcie - siedze w temacie, także mogę podsunąć jakieś firmy hostingowe
Pozdrawiam,
Konrado
Nie korzystałem z tego serwera, dlatego piszę tylko moje obserwacje. Kilka lat wstecz korzystałem z darmowych hostingów, twierdziłem, że co mi tam, mała stronka - dużo nie wymaga. Do czasu jak padł serwer i zero kopii baz danych, zero kopii plików - strona poszła się paść... Cała praca dosłownie poszła w kosz. Teraz jak robię jakiś projekt, czy np strona mojej OSP, jest wszystko na normalnym serwerze. Koszt jaki co roku ponoszę za serwer to niespełna 70 złotych (jest na nim postawione z 5 stron) a domenę opłaca jednostka.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania związane z ofertą serwerów itp, to piszcie - siedze w temacie, także mogę podsunąć jakieś firmy hostingowe

Pozdrawiam,
Konrado
Tak się składa, że mam mnóstwo wolnych zasobów na swoim serwerze.Jest pod stałą opieką - nie ma mowy o awariach. Mógłbym udostępniać jednostką powierzchnię + ewentualnie darmową subdomenę.
Na wstępie przepraszamy wszystkich użytkowników kont OSP za "krótkie", powtarzające się przerwy w działaniu serwera. Sytuacja miała miejsce na początku czerwca 2012 roku. Uporaliśmy się z dość istotnym problemem, mianowicie: od tygodnia wreszcie użytkujemy łącze światłowodowe. Planujemy w niedalekiej przyszłości sukcesywnie zmieniać infrastrukturę sieciową i sprzętową dla usługi hosting, o czym będziemy informować na tym forum.
-
- OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
- Kontakt:
Szczerze mówiąc myślałem że serwer na którym jest hosting nie jest fizycznie serwerem związku tylko wykupioną (wydzierżawioną) częścią jakiegoś innego hostingu. Ale jak jest inaczej to po prostu jest xD
ZOSP RP posiada własną "mini-serwerownię" - tak to chyba dobre sformułowanie - w której znajduje się kilkanaście serwerów, a dominującym systemem jest FreeBSD. Dodatkowo uruchomiony jest ESXi 5.0 - platforma do wirtualizacji wspierająca rozwiązania intranetowe i internetowe. Proszę to potraktować jako ciekawostkę
.

Planujemy zakup nowego serwera dedykowanego wyłącznie dla bazy danych. O szczegółach będę informował w ciągu najbliższych dni.