SMS od dyżurnego PSP o przyczynie alarmu..
-
Topic author - Posty: 20
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Krzeszwice, Małopolska
- Status: Offline
SMS od dyżurnego PSP o przyczynie alarmu..
Witam. Mam pytanie.
Mamy w OSP system który umożliwia dyżurnemu PSP włączenie syreny alarmowej.
Założyliśmy we własnym zakresie system informujący nas SMS-ami o włączeniu tej syreny..
Wiem że jest możliwość, aby otrzymywać jeszcze SMS od dyżurnego PSP z informują o przyczynie włączenia syreny..
Jakie dokumenty należy złożyć, aby mieć taką możliwość??
Mamy w OSP system który umożliwia dyżurnemu PSP włączenie syreny alarmowej.
Założyliśmy we własnym zakresie system informujący nas SMS-ami o włączeniu tej syreny..
Wiem że jest możliwość, aby otrzymywać jeszcze SMS od dyżurnego PSP z informują o przyczynie włączenia syreny..
Jakie dokumenty należy złożyć, aby mieć taką możliwość??
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Re: SMS od dyżurnego PSP o przyczynie alarmu..
Trzeba uderzyć do Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego. Najlepiej za pośrednictwem Urzędu Gminy. Tak jest w Powiecie Krakowskim.
-
Tylko że w powiecie Krakowskim ten system jest dla jednostek KSRG a oto link do tematu
http://powiat.krakow.pl/wp-content/uplo ... _final.pdf
-
Topic author - Posty: 20
- OSP (gm., woj.): Krzeszwice, Małopolska
Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam.

-
A i tu Cię zaskoczę, bo otwarli to też na jednostki z poza KSRG. Jest już kilkanaście wpisanych z poza systemu i nasze powiadomienie rusza lada dzień.Strazakosp998osp pisze:Tylko że w powiecie Krakowskim ten system jest dla jednostek KSRG a oto link do tematu

-
- OSP (gm., woj.): Dzierżoniów,woj Dolnośląskie
Byłem dyspozytorem na PSK u nas wszystkie jednostki nie ważne czy są w krajówce czy nie są podłączone do digitexa, którym dyspozytor włancza syrenę a żeby wysyłać esemesy musisz mieć DSP które masz,teraz musisz skontaktować się z tym fachowcem co ci to zakładał niech wpisze strazaków do systemu i nr telefonów ,oraz powie ci za ile masz wykupić doładowanie,my mamy za 100 zł na pół roku.Jeżeli przychodzi sygnał z PSP to pisze alarm PSK,a jak sam włanczam to pisze alarm remiza
-
Ale tu chodzi o coś innego. SKKM (MSK) przysyła informacje: Np. "Wypadek - kopydłowo przy nr. 19"Niagara 998 pisze:Byłem dyspozytorem na PSK u nas wszystkie jednostki nie ważne czy są w krajówce czy nie są podłączone do digitexa, którym dyspozytor włancza syrenę a żeby wysyłać esemesy musisz mieć DSP które masz,teraz musisz skontaktować się z tym fachowcem co ci to zakładał niech wpisze strazaków do systemu i nr telefonów ,oraz powie ci za ile masz wykupić doładowanie,my mamy za 100 zł na pół roku.Jeżeli przychodzi sygnał z PSP to pisze alarm PSK,a jak sam włanczam to pisze alarm remiza
Jak już mówiłem w KRK jest to przez Centrum Zarządzania Kryzysowego, ale operatorami są dyżurni SKKM.
-
Tylko któremu dyżurnemu będzie się chciało pisać co i gdzie się stało. Szybciej i prościej gdy wdusza jeden guzik i ma po robocie.
-
i tu się zdziwisz do nas w tamtym roku na każda włączoną syrenę przez SKKM to przychodził sms z informacją co się dzieje
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
ale komplikujecie sobie żyucie ,od tego jest radio stacjonarne w remizie że by dostać info o zdarzeniu,ewentualnie informowany jest od razu kierowca lub naczelnik
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
lepiej jest zbiec do remizy nie wiedzac do czego sie biegnie:) adrenalinka musi byc a nie sms ze pszczolki i trzeba jechac:)
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
no a póżniek mówią że składki członkowskie musiały byc wydane na abonament do terminalaXCerber pisze:lepiej jest zbiec do remizy nie wiedzac do czego sie biegnie:) adrenalinka musi byc a nie sms ze pszczolki i trzeba jechac:)

-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
u nas placi gmina;)ospglinik pisze:no a póżniek mówią że składki członkowskie musiały byc wydane na abonament do terminalaXCerber pisze:lepiej jest zbiec do remizy nie wiedzac do czego sie biegnie:) adrenalinka musi byc a nie sms ze pszczolki i trzeba jechac:)
-
Wyobrażcie sobie sytuacje gdzie dyżurny dostaje wiadomość o palącym się budynku mieszkalnym i co wtedy zaczyna pisać smsa że pali się budynek mieszkalny w miejscowości x na ulicy y nr 22 i wysyła tą wiadomość do was jak myślicie ile to trwa. Na pewno zadługo.Szybciej jest mu napewno wdusić guzik z sygnałem alarm a ty wsiadając do samochodu dowiadujesz się przez radio gdzie jechać. No jeżeli to są osy to niech sobie pisze , wyjeżdża się wtedy przeważnie nie alarmowo.
-
Ale zaczynacie już pisać farmazony...
Za sms od Stanowiska Kierowania nie płacicie jako jednostka. Już wspominałem że jest to system Zarządzania Kryzysowego i koszty abonamentu ponosi ZK. PSP jest tylko operatorem. Ten system nazywa się "MULTIINFO" (platforma).
Procedura wysyłania jest dziecinnie prosta:
Dyspozytor po otrzymaniu zgłoszenia sięga ręką po myszkę od komputera i klika na aktywną zakładkę z programem. Następnie wybiera gminę, potem zaznacza "ptaszkiem" (bez skojarzeń
) jednostki które chce alarmować i wpisuje tekst KRÓTKI I ZWIĘZŁY. Po kliknięciu wyślij nie dość żę idzie sms, to w dodatku w ten sposób załanczane jest selektywne! Alarmowanie trwa około 30 sekund! Wiem to bo widziałem to już dziesiątki razy.
Są same zalety tego systemu i żadne koszty. Nie musicie mieć modułu GSM w remizie, bo to jest inny system. Jednak może się zdarzyć sytuacja że dyspozytor zapomni, albo nie wpiszę treści i już nie ma informacji...
Dodam jeszcze że aby wpisać ekipę do systemu MULTIINFO trzeba wypełnić dokumenty, które potem są weryfikowane przez ZK.
Za sms od Stanowiska Kierowania nie płacicie jako jednostka. Już wspominałem że jest to system Zarządzania Kryzysowego i koszty abonamentu ponosi ZK. PSP jest tylko operatorem. Ten system nazywa się "MULTIINFO" (platforma).
Procedura wysyłania jest dziecinnie prosta:
Dyspozytor po otrzymaniu zgłoszenia sięga ręką po myszkę od komputera i klika na aktywną zakładkę z programem. Następnie wybiera gminę, potem zaznacza "ptaszkiem" (bez skojarzeń

Są same zalety tego systemu i żadne koszty. Nie musicie mieć modułu GSM w remizie, bo to jest inny system. Jednak może się zdarzyć sytuacja że dyspozytor zapomni, albo nie wpiszę treści i już nie ma informacji...
Dodam jeszcze że aby wpisać ekipę do systemu MULTIINFO trzeba wypełnić dokumenty, które potem są weryfikowane przez ZK.