Jak dobrze oznaczyć swój sprzęt.

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
Intercooler
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie
Status: Offline

Jak dobrze oznaczyć swój sprzęt.

Post autor: Intercooler »

Witam. Jak oznaczacie swój sprzęt w jednostkach? W jaki sposób go podpisujecie?

Zainteresowało mnie bardzo oznaczanie armatury wodnej poprzez malowanie łączników. Co o tym sądzicie? Stosujecie takie coś u siebie? Jeżeli tak czego użyć do malowania?
Obrazek

ananas18
OSP (gm., woj.): woj.małopolskie>pow.gorlicki>gm.biecz>OSP Libusza

Re: Jak dobrze oznaczyć swój sprzęt.

Post autor: ananas18 »

Cześć
My np węże oznaczamy poprzez pomalowanie na ich końcach (przy łącznikach) za pomocą szablonu nazwy OSP czarnym sprayem (szablon zamawiamy w drukarni), a rozdzielacze,zbieracze,przełączniki itp po prostu podpisujemy na łącznikach lub na całości (grzbiecie) wiesz o co chodzi :D
Awatar użytkownika

osp_chrząblice

Post autor: osp_chrząblice »

Witam,

Nazwa jednostki na każdej pierdółce naniesiona np. tak jak pisał kolega wyżej poprzez użycie szablonu i zwykłego sprayu. Przy wiekszej akcji bardzo przydatne bo wiesz co jest Twoje i nie martwisz się, że ktoś przez przypadek weźmie coś nie swojego bo tak naprawdę jednostki w gminie mają armaturę niczym nie różniącą się od innej a gdy do tego dojdzie błoto czy inny czynnik to ciężko odróżnić co jest kogo. Wiadomo, że z większym sprzętem problemu nie ma ale też nie zaszkodzi go oznaczyć :D Nie raz się zdarzało, że jakaś inna jednostka jeździła i szukała a to rozdzielacza a to prądownicy. No i najważniejsze i oczywiste chodź niektórzy tak nie robią sprawdzanie "stanów" na miejscu po akcji czy wszystko jest.
"Bo tylko życie poświęcone innym jest warte przeżycia"
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Na większym sprzęcie szablon z nazwą jednostki i farba a małe najzwyczajniej podpisane markerem o takim: http://www.platforma.lobos.pl/artykuly. ... 000,0.html
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

Ja u siebie sprzęt armatury wodnej i pianowej oznaczyłem czarnym kolorem malując paski na łącznikach
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

Tak jak piszecie koledzy na sprzęcie drobnym i wężach oznaczenie mamy malowane sprayem, szablon z nazwą OSP albo numer operacyjny samochodu zrobiłem sam. Na niektórym też sprzęcie mamy wybite cechówką literową i numeryczną numery operacyjne. Sprzęt wartościowy czyli motopompy szlamowe, agregaty prądotwórcze, lukas i inny drogi sprzęt oznakowany jest przez Policję i jest w ich ewidencji.
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

A "my" na każdym łączniku wybijamy numery operacyjne "naszej" jednostki numeratorem.
Awatar użytkownika

straż559[S]
OSP (gm., woj.): Warszowice pawłowice śląskie

Post autor: straż559[S] »

może to nietrwałe, lae markerem jest naniesiony numer operacyjny,oraz na "sprzęcie sprzątającym" jest "machnięte farbą"
Awatar użytkownika

bohun
OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)

Post autor: bohun »

W mojej jednostce do oznaczania węży stososujemy szablon przy pomocy którego malujemy farbą na weżach nazwe naszej OSP, natomiast sprzęt opisujemy markerem nazwą jednostki lub numerami operacyjnymi samochodu.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat