ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
Jakoob
Posty: 1
Rejestracja: pt 26 wrz 2008, 15:28
Status: Offline

ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Jakoob » pt 26 wrz 2008, 15:45

Jak przekazać dowolny tekst SMSem (np. "dziś o 18 grill za remizą" :) z komórki na terminal GSM ROBOTEC, aby został on rozesłany na jedną z grup numerów wpisanych do terminala?
Mamy taki sprzęt, działa OK. ale nie udało się nam rozesłać tekst inny niż wpisany w pamięci urządzenia.
Czy jest to kwestia formatu/składni tekstu SMS wysłanego na terminal?
Czy po prostu nie da się przekazywać w ten sposób SMSów.
Dzięki
Pozdrawiam

marcin_op
Posty: 526
Rejestracja: czw 07 lut 2008, 21:34
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: marcin_op » sob 27 wrz 2008, 19:57

Hej
Ja przekazuje SMS-y tak ale w DTG Platana.
Na początku też mi nie chcało tego robić, ale za kolenym razem zadziałało i u mnie sprawa wyglądała tak, że jak w sms-ie były polskie znaki to nie przekazywalo go dalej, a jak bez polskich znaków idzie bez problemu...

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Sylwek » sob 27 wrz 2008, 22:27

Po pierwsze to zależy od tego jaka wersję terminala macie. My początkowo mieliśmy wersje 2 i ona chyba nie miała możliwości przesyłania komunikatów. Obecnie mamy wersję 5 - ta ma możliwość przesyłania komunikatów. Numer wersji jest widoczny na płycie terminala po zdjęciu obudowy.
Są dwa sposoby - prostszy to podłączyć kompa i użyć programu który udostępniają na swojej stronie http://www.robotec.com.pl/ (ups widzę że wyłączyli im nową stronę :( albo zaczekaj chwile albo napisz PW albo spróbuj tu: http://robotec.lukaszkaras.com/news.php ). Potrzebny jest prosty przewód mi przysłali schemat i sam sobie polutowałem no i komp który ma RS albo trzeba sobie przelotkę USB to RS kupić. Oczywiście przy pomocy programu można też zmieniać zaprogramowane treści smsów i wszystkie numery (uwaga na numery specjalne do sprawdzania stanu konta - straszna sieczka się robi w terminalu, polecam zamiast numeru specjalnego wysłać same zera i zmienić ręcznie).
Drugi sposób rozesłania smsów (ten który Cię interesuje) to wysłanie treści na terminal. SMS musie mieć specjalny format (nie mam w tym kompie instrukcji - podam te przykłady w poniedziałek)i jest potrzebny specjalny kod który został zaprogramowany razem z pinem karty u producenta i Wam dostarczony z terminalem. Instrukcja z przykładem do pobrania ze strony Roboteca (o ile strona zadziała, jak nie to pisz PW) . Trochę się z czasem zmieniało i mogą być jakieś różnice w składni smsa w zależności od wersji terminala. Może sie okazać, że ze względu na te różne wersje i nie zawsze ozgodnośc z instrukcją zamieszczana na stronie będziesz musiał zadzwonić i zapytać w Robotecu.
Można wysłać tylko polskie znaki i chyba tylko 80 znaków. Oprócz rozsyłania smsów można też wywołać alarm cichy (same smsy) i pełny albo tylko włączyć syrenę i o ile się podłączy przekaźnik, (nigdy mi to nie było potrzebne więc nie podłączałem ale słychać jak przekaźniczek kłapie :)).
U mnie niestety mam błąd w oprogramowani - sms op wysłaniu z telefonu wychodzi ale tylko na pierwszy numer - nie wałczyłem (jedyne wyjście to nowy zaprogramowany poprawnie procesor przesłany przez Robote) z tym bo nie korzystam z tej funkcji - nie chce mi się bawić w rozsyłanie smsów z pierdułkami z terminala.
Sam preferuje rozesłanie smsów informacyjnych z telefonu lub ewentualnie z telefonu przy pomocy kompa. Producenci telefonów dostarczają programy np Nokia PC Suit albo SE Pc Suit. W telefonie mam porobione grupy na które mogę wysłać sms. Ból jest taki, że ja ponoszę tego koszty... ale idzie przeżyć - nie ma tego aż tak dużo.


Pozdrawiam!

PS: znalazłem instrukcję do wersji 3 terminala - tam można było przesyłać smsy tylko z numerów zaprogramowanych na 2 pierwszych pozycjach i wyglądało to tak
Przekazywanie treści smsa
Funkcja ta jest dostępna tylko dla 2 numerów zaprogramowanych na 1 i 2
pozycji w liście. Terminal może przekazywać treść, smsa, który chcemy przesłać do
poszczególnych grup, np.: Aby przesłać smsa o treści „Zbiórka w straży o godzinie
18:00” na grupę 1 należy wysłać na numer terminala sms o treści: 1„ Zbiórka w
straży o godzinie 18:00” Cyfra na początku treści oznacza numer grupy, do której
chcemy przesłać smsa. Jeśli na terminal zostanie wysłany taki sms z innego numeru
niż dwa pierwsze wówczas zostanie skasowany a terminal pozostanie w stanie
czuwania.
Ps 2 w naszej nowszej wersji wysyła się jak pisałem wyżej z kodem o ile pamiętam to składania wygląda jakoś tak: #KOD#G1 Tresc smsa, możliwe że jest jestt trochę inna np nie "G1" a "1" albo "G1": bez spacji...

marcin_op
Posty: 526
Rejestracja: czw 07 lut 2008, 21:34
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: marcin_op » pn 29 wrz 2008, 08:06

Można wysłać tylko polskie znaki
???? Chyba na odwrót....

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Sylwek » pn 29 wrz 2008, 14:38

no pewnie, że na odwrót, masz rację - przepraszam miałem na myśli, że nie można używać polskich znaków

koloo3
Posty: 1
Rejestracja: pn 30 wrz 2013, 20:32
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: koloo3 » pn 30 wrz 2013, 20:49

Witam wszystkich forumowiczów:]
Mam taki problem własnie z terminalem roboteca...
kiedy system selektywnego wywoływania daje sygnał do terminala to przy 1 numerze sie zawiesza a po numerze wyskakuje litera "F" przykład : 875589987F*# czy ktos juz sie spotkał z takim czyms ?
Pozdrawiam

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Sylwek » wt 01 paź 2013, 14:54

Sprawdź jak masz ten numer dodany. Wejdź w opcje wprowadzania numeru i sprawdź czy jest dodany poprawnie. numer jest ok ale 3 ostatnie znaki to przypisanie do grupy 1, 2 i 3 czyli powinno być na tych trzech znakach albo * (przypisanie do danej grupy) albo # (nieprzypisanie do danej grupy) a nie może być tam F.

Marek1985
Posty: 1
Rejestracja: sob 11 sty 2014, 13:36
OSP (gm., woj.): Kotulin, Toszek, Śląskie
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Marek1985 » sob 11 sty 2014, 14:15

czesc
Ma ktoś program do terminala robotec gsm
Bo chciałem ustawic na nowo liste wiec stare wykasowałem no i problem bo nie umiem wprowadzac nowych :cry:
jak ktoś coś ma to prosze wysyłać na pzmkt@o2.pl

dzidzi998
Posty: 172
Rejestracja: wt 11 lis 2008, 11:30
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: dzidzi998 » ndz 12 sty 2014, 17:34

Wyślij mi Kolego zdjęcie Twojego terminala na pawelstraz@tlen.pl gdyż posiadam trochęinstrukcji do programowania więc coś pomogę w temacie

Przemmo
Posty: 2
Rejestracja: śr 15 kwie 2015, 21:52
OSP (gm., woj.): OSP Rodaki (Klucze, Małopolska)
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Przemmo » śr 15 kwie 2015, 21:57

@dzidzi998 - wysłałem Ci e-mail ze zdjęciami terminala GSM Robotek, proszę prześlij instrukcje do programowania tych terminali.

1986lukasz
Posty: 126
Rejestracja: pn 19 lip 2010, 23:48
OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: 1986lukasz » pn 20 kwie 2015, 15:14

Witam,
Ostatnio robiąc porządki w jednostce znalazłem instrukcję do terminala robotec'a.
Jeżeli ktoś chce to mogę ją wysłać na emaila.

Pozdrawiam

dzidzi998
Posty: 172
Rejestracja: wt 11 lis 2008, 11:30
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: dzidzi998 » pn 20 kwie 2015, 20:57

Prześlij na pawelstraz@tlen.pl
Awatar użytkownika

bohun
Posty: 192
Rejestracja: śr 24 cze 2009, 08:11
OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: bohun » czw 23 kwie 2015, 12:14

Jeśli można prosić o instrukcje na e-mail: osp.rodaki@interia.pl.

Przemmo
Posty: 2
Rejestracja: śr 15 kwie 2015, 21:52
OSP (gm., woj.): OSP Rodaki (Klucze, Małopolska)
Status: Offline

Re: ROBOTEC powiadamienie przez GSM

Post autor: Przemmo » wt 28 kwie 2015, 23:03

ODPOWIEDZ