System alarmowania

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
Xamil
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

System alarmowania

Post autor: Xamil »

Witam!

Czy orientuje się ktoś, jakie są koszta (na dzień dzisiejszy) instalacji i utrzymania systemu powiadamiania sms?
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Re: System alarmowania

Post autor: Artur »

Witam!
W ubiegłym roku koszt terminalu gsm wynosił 952zł plus koszt dojazdu do jednostki firmy montującej. Doliczyć chyba jeszcze trzeba co miesięczny abonament telefoniczny. Może niech coś powiedzą koledzy co maja takie terminale u siebie.
Pozdrawiam
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika

Topic author
Xamil

Właśnie głównie o abonament mi chodziło.

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Zależy od ilości wyjazdów i osób które są powiadamiane.
Minimalny abonamenty u operatorów to obecnie 10 PLN, czyli przy małej liczbie wyjazdów 120 PLN rocznie.
My ze względu na możliwość awarii (raz się zdarzyło przez mój błąd w programowaniu) woleliśmy ograniczyć ewentualne straty przy zapętleniu się terminala przez zakup karty przedpłaconej PrePaid. W takim przypadku minimalny koszt to raz na kwartał po 50 zł, czyli 200 zł na rok. Przy 30 osobach powiadamianych około 50 rozsyłkach na rok (alarmy, zbiórki, test terminala) i kilkunastu minutach wydzwonionych na przekazywanie do PSP informacji ze zdarzeń które załatwiliśmy sami nie ma konieczności doładowywania - zbiera się zapas.

Sam musisz sobie policzyć ile to będzie w przypadku Twojej jednostki - nikt nie jest w stanie tego zrobić za Ciebie bo nie wiemy ile osób alarmujesz i ile razy wyjeżdżacie. Posłuż się aktualnymi cennikami operatorów. w przypadku dużej liczby wyjazdów można dokupić pakiety smsów co obniża koszty.

OSP BLIZYN

Post autor: OSP BLIZYN »

witam...także jestem ciekaw tego,bo myśleliśmy kiedyś nad zainstalowaniem tego systemu...u nas w jednostce jest mniej więcej 40członków z czego bierzemy pod uwagę listę z wyjazdów jest około 15osób najbardziej aktywnych...w roku wyjazdów mamy około 100-120,130.więc jakie koszta mogą być ogólne????
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

OSP BLIZYN pisze:w roku wyjazdów mamy około 100-120,130.więc jakie koszta mogą być ogólne????
jak wyżej
Sylwek pisze:Sam musisz sobie policzyć ile to będzie w przypadku Twojej jednostki - nikt nie jest w stanie tego zrobić za Ciebie. Posłuż się aktualnymi cennikami operatorów. w przypadku dużej liczby wyjazdów można dokupić pakiety smsów co obniża koszty.
Jajakobyły

lukaszkwiat
Kontakt:

Post autor: lukaszkwiat »

OSP BLIZYN pisze:witam...także jestem ciekaw tego,bo myśleliśmy kiedyś nad zainstalowaniem tego systemu...u nas w jednostce jest mniej więcej 40członków z czego bierzemy pod uwagę listę z wyjazdów jest około 15osób najbardziej aktywnych...w roku wyjazdów mamy około 100-120,130.więc jakie koszta mogą być ogólne????
Jeśli chodzi o wyjazdy to podobnie jak moja jednostka.
Natomiast w terminalu GSM mieliśmy kartę na abonament 10 zł Przy czym całkowity koszt wynosił ok 45zł na miesiąc (wpisanych 30 numerów)
Od tego roku mamy zamontowane dwa terminale GSM w celu przyspieszenia wysyłania sms-ów do strażaków o zdarzeniu (po 15 numerów na terminal) i również od tego roku abonament na dwie karty po 20 zł. Jak narazie się to sprawdza i nie przekraczamy kwoty. Nie wiem jak będzie w okresie letnim ale sądzę że się zmieścimy w granicach 50 zł łącznie
pozdrawiam

marcin_op

Post autor: marcin_op »

i kilkunastu minutach wydzwonionych na przekazywanie do PSP informacji ze zdarzeń
Przecież 998 jest za free.
U nas wszystko załatwia się przez 998 i z własnej komórki się za nic nie płaci...

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

My nie przekazujemy do 998 tylko do JRG z którą współpracujemy (ta która ma nas w swoim rejonie). U nas zawiadomienie ze zdarzenia wypełnia JRG w której rejonie było zdarzenie, w CPR mają dość spory teren do obsługi. JRG mają zwykłe stacjonarne numery telefonów... ale to mało istotny szczegół.

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Każdy powiat ma pewnie swoje zasady.
U nas wszystko od razu leci do PSK prez 998 i przynajmniej nikt się nie czepia że z własnego telefonu musi dzwonić i wogóle mniej problemów :) dodam że nasze PSK ma 3 JRG pod sobą.
Awatar użytkownika

Topic author
Xamil

Czyli rozumiem, że do takiego terminalu wkłada się po prostu kartę sim? Oprócz tego chciałbym wiedzieć, z jaką szybkością są wysyłane smsy (osoby/min)

sedi

Post autor: sedi »

http://www.platan.pl/radio_dsp_dgt53.html

tu masz wszystko o tym terminalu

Myślę że prędkość wysyłania zależy od sieci i od mocy sygnału sieci.

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Post autor: Sernik »

Witam, w mojej jednostce zrobiliśmy sami system powiadamiania sms, kosztowało nas to ok. 750 zł. mam możliwość powiadomienia 30 osób sms i telefonicznie (terminal dzwoni do strażaka) (szybkość wysyłania sms to ok. 1sms co 4sek.). Pytając różnych operatorów trafiliśmy do Play gdzie oferta na kartę prepaid przedstawia się następująco: zakupiliśmy kartę startową z numerem telefonu za 10 zł. i doładowałem ją za drugie 10 zł. mam 20 zł. na koncie ważne przez rok, kolejne doładowanie np. za pół roku kwotą 10 zł. przedłuży ważność konta o rok od daty zasilenia. Jest to moim zdanie najlepsze rozwiązanie, ważność konta jest długa trzeba tylko raz na czas sprawdzić ile jest kasy na koncie. Oferta dobra dla wszystkich jednostek (my mamy ok. 30 wyjazdów) od kiedy działa powiadomienie mam więcej strażaków do wyjazdu. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat