Motorola GM360

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
sekretaż
Posty: 63
Rejestracja: wt 29 lis 2005, 16:06
OSP (gm., woj.): zachodniopomorskie
Status: Offline

Motorola GM360

Post autor: sekretaż » sob 16 sty 2010, 18:49

Proszę o pomoc mam problem z naszą nową Motorolą. Jest przestrojona i zakodowana .Po włączeniu testuje się pokazuje numer kanału alarmowego w naszym powiecie ,ale nie możemy się z nikim połączyć. Dodam iż jestem w tym temacie laikiem więc proszę o jakieś wskazówki i pomoc. Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika

Artur
Posty: 702
Rejestracja: sob 11 lis 2006, 07:00
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Lokalizacja: Stary Brus
Kontakt:
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: Artur » sob 16 sty 2010, 22:22

Witam! Prawdopodobnie może to być błąd w oproramowaniu radyjka, zgłoś się do sprzedawcy lub człowieka ktory je programował napewno pomoże w tem problemie.
Tu masz instrukcjie: http://www.karisma.pl/docs/manuals/GP360_UG_EN.pdf
http://www.radiotelefonymotorola.pl/ima ... L%20AR.pdf ta jest po polsku
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika

Topic author
sekretaż
Posty: 63
Rejestracja: wt 29 lis 2005, 16:06
OSP (gm., woj.): zachodniopomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: sekretaż » ndz 17 sty 2010, 15:45

Dzięki chociaż chodziło mi o GM a nie GP.Radio było przestrajane w komendzie wojewódzkiej.
Awatar użytkownika

Artur
Posty: 702
Rejestracja: sob 11 lis 2006, 07:00
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Lokalizacja: Stary Brus
Kontakt:
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: Artur » ndz 17 sty 2010, 20:35

Przez pomyłkę wysłałem linki do GP poprawiam się: http://www.karisma.pl/docs/manuals/GM360_UG_EN.pdf
http://www.radiotelefonymotorola.pl/dow ... ura_pl.pdf
Udaj się do Komendy Wojewódzkiej z tym radyjkiem tam Ci je sprawdzi i powie co i jak z nim.
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: Sylwek » pn 18 sty 2010, 11:11

Witam,
przyczyn może być wiele. Np to, że radio wyświetla numer kanału nie oznacza automatycznie, że pracuje na odpowiedniej częstotliwości. Nawet jest możliwość, że nadawanie ma na jednej a odbiór na innej. Mało prawdopodobne ale możliwe, że ktoś coś pomylił przy programowaniu. Drugi możliwy problem "programowy" to tony odblokowujące stację odbiorczą CTCSS - jeśli sieć działa z tymi tonami a Wasza stacja nie ma zaprogramowanego wysyłania tego tonu to stacje odbiorcze nie będą się przełączały na odbiór a będą traktowały Waszą transmisję jako zakłócenie do zignorowania. Kolejne problem to możliwe kłopoty z anteną (podłączenie, instalacja, długość anteny). Jest też możliwość że macie zaprogramowaną niewielka mocy wyjściową radia i słychać Was bardzo tylko blisko, może jeśli sprawdzaliście w garażu to ściany tłumią sygnał.

Czy macie jakiś inny radiotelefon i możecie sprawdzić czy jakieś inne radio odbiera Waszą stację albo czy Wasza stacja słyszy inne radiotelefony? Może spróbujecie na innych kanałach.

Tak czy siak bez serwisu się nie obędzie.
Awatar użytkownika

Topic author
sekretaż
Posty: 63
Rejestracja: wt 29 lis 2005, 16:06
OSP (gm., woj.): zachodniopomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: sekretaż » ndz 28 mar 2010, 18:19

Dziękuje wszystkim za odpowiedź . Problem leży po stronie KP PSP gdyż mają problem z anteną i naszej gminie nikt nie może połączyć się z PSK.

nico
Posty: 49
Rejestracja: pt 03 lip 2009, 12:18
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: nico » ndz 04 kwie 2010, 20:33

Tak na przyszłość jeśli CTSS będą włączone to odbiorca będzie cię słyszał chyba że ma ustawiony inny CTSS jeśli ma wyłączone to będą cię słyszeli ale ty ich z włączonymi CTSS nie. To jest takie prymitywne kodowanie. Przed rozpoczęciem komunikacji radio wysyła określony ton odbierają go wszyscy w radiach z wyłączonym CTSS będzie słychać kilka piknięć przed komunikatem ale będzie słychać.

XCerber
Posty: 421
Rejestracja: czw 31 maja 2012, 12:04
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: XCerber » czw 11 gru 2014, 00:12

Zeby nie zasmiecać forum: stalo sie to nagle, nie wiemy kiedy - wyszlo dopiero dzisiaj, wczesniej dzialalo bez problemu. mianowicie: Motorola GM360 na punkcie alarmowym, przy wcisnieciu przycisku gruszki -> zaswieca sie czerwona dioda i radio sie wylacza i momentalnie wlacza ponownie. i tak za kazdym razem.
i jak sie wylacza slychac cos w rodzaju stycznika (zalaczenia/wylaczenia)
co moze byc przyczyna?
Awatar użytkownika

misiu8514
Posty: 136
Rejestracja: ndz 28 cze 2009, 16:43
OSP (gm., woj.): kujawsko-pomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: misiu8514 » czw 11 gru 2014, 21:46

Podłącz inny zasilacz o tych samych parametrach może to wina zasilacza.
Awatar użytkownika

strazak102
Posty: 137
Rejestracja: pn 30 maja 2011, 09:46
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: strazak102 » pt 12 gru 2014, 23:00

Ewentualnie jeżeli macie akumulator jako zasilanie zastępcze, to będzie akumulator do wymiany. Ja w sąsiedniej jednostce miałem to samo, podczas naciśnięcia gruszki radio się wyłączało i po chwili włączało ponownie. Zawiozłem swój akumulator żeby to sprawdzić i na moim było ok.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"

XCerber
Posty: 421
Rejestracja: czw 31 maja 2012, 12:04
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: XCerber » pt 12 gru 2014, 23:41

strazak102 pisze:Ewentualnie jeżeli macie akumulator jako zasilanie zastępcze, to będzie akumulator do wymiany. Ja w sąsiedniej jednostce miałem to samo, podczas naciśnięcia gruszki radio się wyłączało i po chwili włączało ponownie. Zawiozłem swój akumulator żeby to sprawdzić i na moim było ok.
tylko pytanie: dlaczego tylko jeden? bo do selektywnego mamy to samo radio i tam jest wszystko ok:D w poniedzialek bedzie serwisant sie okaze:P
Awatar użytkownika

strazak102
Posty: 137
Rejestracja: pn 30 maja 2011, 09:46
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: strazak102 » sob 13 gru 2014, 23:17

Ale co ma selektywne do tego? Odbiór będzie ok. Jeżeli będziesz nadawał to radio będzie się restartować.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"

XCerber
Posty: 421
Rejestracja: czw 31 maja 2012, 12:04
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: XCerber » pn 15 gru 2014, 17:21

przyczyna tego był akumulator, wystarczylo go wymienic i jest juz ok;)

Luis
Posty: 50
Rejestracja: wt 19 kwie 2016, 14:11
OSP (gm., woj.): Ochotnicza Straż Pożarna Płociczno
Kontakt:
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: Luis » sob 07 sty 2017, 16:43

Chce zamontować dodatkowy głośnik do motoroli GM360 w kabinie bo jest za cicho (star244).
Jak go podłączyć ?

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Motorola GM360

Post autor: Sylwek » sob 07 sty 2017, 22:55

Najprościej kupić dopasowany do radiotelefonu, czyli np taki http://www.azstudio.com.pl/pl/p/MOTOROL ... RSN4001/86 (taniej na różnych portalach aukcyjnych).
a jak jesteś ambitniejszy i nie boisz się uwalić radia to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2319742.html
Często trzeba jeszcze przeprogramować radio bo nie zawsze daje sygnał na złącze akcesorii.
ODPOWIEDZ