Selektywne wywo³ywanie.

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
kdatta
Posty: 88
Rejestracja: ndz 18 kwie 2004, 13:43
Lokalizacja: KARSIN (woj. pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Selektywne wywo³ywanie.

Post autor: kdatta » pn 09 sty 2006, 00:49

Cze¶æ!

Otrzyma³em wiele pytañ dotycz±cych selektywnego wywo³ywania jakie posiada moja OSP. Dlatego te¿ postaram siê odpowiedzieæ na Wasze pytania:

1. Nie trzeba byæ w KSRG, aby zamontowaæ sobie w remizie selektywne wywo³ywanie. Po prostu zakupcie urz±dzenie i poinformujcie o tym Waszego Komendanta Powiatowego, aby odt±d informowano Wasz± OSP za po¶rednictwem przystawki DSP. Tak jest w naszej gminie.

2. Nie trzeba mieæ selektywnego wywo³ywania, aby zainstalowaæ sobie terminal GSM do powiadamiania na tel. komórkowe stra¿aków. http://www.robotec.pl/terminal.htm

3. Jednym z oferowanych na terenie Polski rozwi±zañ jest zakup systemu przywo³awczego PG-500. Bardzo fajne rozwi±zanie. Poczytajcie na stronie http://www.robotec.pl/pager.htm Firma Robotec w ostatnim czasie wprowadzi³a na Polski rynek wiele nowo¶ci i dlatego POLECAM kontakt z t± firm±. Jestem jednym z wielu zadowolonych klientów firmy ROBOTEC :P
Zadzwoñcie do firmy, a z pewno¶ci± poradz± Waszej OSP jaki system najlepiej u Was siê sprawdzi. Ka¿da OSP ma inn± specyfikê dzia³ania i innego sprzêtu ³±czno¶ci potrzebuje.

Krzysztof
Kontakt: Komendant Gminny ZOSP RP - Krzysztof Datta e-mail. biuro@ospkarsin.pl GG 3230011 kom. 606 230 876

krzysztof siwek
Posty: 120
Rejestracja: pn 11 paź 2004, 18:38
Status: Offline

Post autor: krzysztof siwek » pn 09 sty 2006, 20:44

To rzeczywiście interesująca sprawa. Mamy sysytem selektywny DSP 50 firmy Platan. Działa to dobrze ale pagery są piekielnie drogie. Tu pagery kosztują sto pięćdziesiąt kilka złotych plus 7% VAT to prawie czterokrotnie taniej niż w Platanie. Przystosowanie DSP do pagerów Robotec to wydatek około 150 zł. Mówiąc krótko przeróbka + 3 pagery to tyle samo co 1 pager Platan. Warte przemyślenia. Cześć Krzysiek.

Topic author
kdatta
Posty: 88
Rejestracja: ndz 18 kwie 2004, 13:43
Lokalizacja: KARSIN (woj. pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kdatta » wt 10 sty 2006, 00:25

Dzwoñ do Roboteca i z pewo¶ci± sie dogadzasz. Ja na nich nie mogê narzekaæ. Takie rozwi±zanie jak opisa³e¶ ma ju¿ kilka znanych mi jednostek. Bo 450 z³ plus VAT za pegera to lekka przesada ! :(

Krzysztof
Kontakt: Komendant Gminny ZOSP RP - Krzysztof Datta e-mail. biuro@ospkarsin.pl GG 3230011 kom. 606 230 876

krzysztof siwek
Posty: 120
Rejestracja: pn 11 paź 2004, 18:38
Status: Offline

Post autor: krzysztof siwek » wt 10 sty 2006, 09:07

Już rozmawiałem i jest to do zrobienia. A 450 zł kosztuje najtańszy pager dźwiękowy. Odpowiednik tych z Roboteca to sporo drozej.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » wt 10 sty 2006, 15:06

krzysztof siwek pisze:
[...]Przystosowanie DSP do pagerów Robotec to wydatek około 150 zł. Mówiąc krótko przeróbka + 3 pagery to tyle samo co 1 pager Platan. Warte przemyślenia. [...]
Trzeba jeszcze uwzględnić cenę radiotelefonu... minimum motorola GM 140 - cena chyba conajmniej jakieś 1100 PLN... no chyba że macie taką zbyteczną albo możecie kupić taniej z dotacją.
Sylwek

krzysztof siwek
Posty: 120
Rejestracja: pn 11 paź 2004, 18:38
Status: Offline

Post autor: krzysztof siwek » śr 11 sty 2006, 09:04

My w swoim selektywnym DSP mamy Motorolę GM 340 i już nie musimy radia kupować. W ubiegłym roku takie było zalecenie KG PSP. Zagrozili nam, że wszystkie systemy selektywne muszą być wyposażone w Motorolę bo inaczej PSK nie będzie ich włączać. I wymieniliśmy. Akurat likwidowaliśmy 1 samochód i radio było do wzięcia bez zakupu. Ale pewnie są systemy z innymi radiotelefonami. I tam będzie problem. My jednak nie myślimy o SMS-ach, pager zawsze bdzie miał przewagę - jednoczesne zawiadomienie wszystkich bez względu na tłok u operatora. Pozdrawiam Krzysiek.

prezesbogdan
Posty: 26
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 10:51
Lokalizacja: OSP Ścinawka Dolna
Status: Offline

Post autor: prezesbogdan » śr 18 sty 2006, 23:54

pierwszy raz słyszę żeby KG PSP nakazywała wymianę radiotelefonow w selektywnym na motorolę. Ktoś pewnie nabil was w butelkę bo chciał zarobić. W naszym powiecie nikt o tym nie słyszał. Selektywne chodzi na radiotelefonach Motorola , ICOM i ALAN C140 każdy ma taki system na jaki go stać i nikt na nikim nie wymusza wymiany. Jeśli chodzi o powiadamianie na komórki to dobra sprawa, kilka jednostek z powiatu już to ma. Jest to małe "ale" tak jak Krzysiek mówi może być sieć przeładowana i sygnał dotrze nie wiadomo kiedy .Komórka jest o tyle lepsza dla strażaka bo o niej się zawsze pamięta a pager to jest różnie , ktoś zapomni z domu , ktoś nie doladuje baterii.

wolny
Posty: 11
Rejestracja: wt 19 paź 2004, 21:36
Status: Offline

Post autor: wolny » czw 19 sty 2006, 12:27

czy mo¿e kto¶ to przet³umaczyæ

Antonio08
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 lip 2006, 22:27
Status: Offline

Post autor: Antonio08 » pt 14 lip 2006, 23:09

Ma ktoś może podłączony terminal gsm firmy ROBOTEC do stacji obiektowej DSP-50 firmy Platan? Chodzi mi o to czy to ze sobą współpracuje i czy były potrzebne jakieś przeróbki.

Krzyś
Posty: 80
Rejestracja: pt 29 kwie 2005, 22:16
Status: Offline

Post autor: Krzyś » sob 15 lip 2006, 13:31

Witam

Będą te urządzenia ze sobą pracować.
Firma robotec ma swoją stronę internetową oraz adres mailowy, wpisz w wyszukiwarce robotec i znajdziesz ich bez problemu.

Pozdrawiam

Antonio08
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 lip 2006, 22:27
Status: Offline

Krzyś

Post autor: Antonio08 » sob 15 lip 2006, 18:56

Strone odwiedzałem i rozmawiałem też z nimi przez telefon, ale chcemy mieć pewność, że to bedzie współpracowało, a nie chcemy przepłacać. terminal Platana kosztuje 1070 + montaż 600 - 700 zł, chyba, że zamówimy terminal w powiatowej PSP za 1370 to oni nam go założą bo wysyłają swojego człowieka na kurs, a DTG-52 musi założyć uprawniony monter, żeby dostać gwarancje i w dodatku trzeba zmienić oprogramowanie DSP żeby działało (tak mi monter powiedział) z lerminalem tej samej firmy. W terminalu ROBOTEC wystarczy tylko podłaczyć kilka kabelków i może to zrobić każdy elektryk lub ktoś kto się na tym zna, a gwarancje i tak się dostanie na 2 lata (rok dłużej niż daje Platan). Chciałem tylko wiedzieć czy to prawda co mówi firma ROBOTEC (że działa bez problemów).

Krzyś
Posty: 80
Rejestracja: pt 29 kwie 2005, 22:16
Status: Offline

Post autor: Krzyś » ndz 16 lip 2006, 18:59

Witam

Gdzieś tu jest temat dotyczący selektywnego. Tam dowiesz się więcej. Ja nie mam terminala GSM, a mam podłączone pagery robotec i działają więcej niż poprawnie.

Pozdrawiam

star266
Posty: 10
Rejestracja: pn 05 cze 2006, 20:31
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: star266 » ndz 06 sie 2006, 17:28

a moze pi ktos powiedzieć co to są pagery??
Awatar użytkownika

fireman90
Posty: 638
Rejestracja: sob 03 cze 2006, 10:58
Lokalizacja: śląskie
Status: Offline

Post autor: fireman90 » ndz 06 sie 2006, 19:55

a pi się wydaje, że chwilowo taka wiedza Ci nie potrzebna.
Jak już zostaniesz członkiem jakiejś OSP przejdziesz odpowiednie szkolenie to na pewno się dowiesz (za jakieś 2-3 latka).

star266
Posty: 10
Rejestracja: pn 05 cze 2006, 20:31
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: star266 » ndz 06 sie 2006, 20:35

a ja chce wiedziec teraz :D
ODPOWIEDZ