Selektywne wywo³ywanie.

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

fireman90
Posty: 638
Rejestracja: sob 03 cze 2006, 10:58
Lokalizacja: śląskie
Status: Offline

Post autor: fireman90 » ndz 06 sie 2006, 20:58

No to młody człowieku, luknij sobie np. tu http://www.platan.pl/radio_dsp_90s.html

czakii
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 sie 2007, 23:35
Lokalizacja: Nowa Wieś
Status: Offline

Post autor: czakii » pn 27 sie 2007, 11:14

Witam wszystkich mam prośbe czy ktos wie gdzie mozna dostać program do programowania digitexa dtg-52 jesli ktos mógłby dać namiary na download tio tego programiku .... za wszelkie info z góry dziękuje ..... :-)
Pożarnictwo

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » pn 27 sie 2007, 13:38

obawiam się, że trzeba sobie go kupić u przedstawiciela Platana... podobnie jak i przewód do podlączenia z kompem (wykaz przedstawicieli na stronie Platana - znajdź tego, do którego masz najbliżej)

w Robotecu, program można sobie ściągnąć z ich strony a kabel dodają w paczce lub ewentualnie można go sobie w 5 minutek zlutować wg udostępnionego schematu...
Ostatnio zmieniony wt 28 sie 2007, 11:10 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.

Fredek
Posty: 95
Rejestracja: śr 29 cze 2005, 10:18
Status: Offline

Post autor: Fredek » pn 27 sie 2007, 17:06

Myśmy kupili wraz z modułem GSM od Platana. Razem ok. 200 zł.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » wt 28 sie 2007, 11:07

Fredek pisze:Myśmy kupili wraz z modułem GSM od Platana. Razem ok. 200 zł.

Mam jeszcze jedno pytnko - czy ten zestaw nie jest czasem do DTG - 53? bo nie jestem pewien czy wersja o którą pyta kolega (DTG - 52) miała możliwość współpracy z kompem. Najstarsze wersje terminali Platana chyba były programowane tylko przez serwis włącznie z wprowadzaniem nr. telefonów. Myślę, że najlepiej jak kolega zadzwoni do Platana albo jakiegoś serwisu....

lukaszkwiat
Posty: 78
Rejestracja: pt 19 lis 2004, 20:29
Lokalizacja: OSP CHARZYKOWY
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: lukaszkwiat » wt 28 sie 2007, 16:39

nasz jednostka posiada jeden z pierwszym egzemplarzy Terminala DTG-52 Programować ten straszy model można za pośrednictwem kabla oraz programu DTG no i oczywiście laptopa luk komputer stacjonarny :). My ten program oraz kabel programujący zakupiliśmy bezpośrednio od producenta PLATAN.
pozdrawiam
Łukasz

czakii
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 sie 2007, 23:35
Lokalizacja: Nowa Wieś
Status: Offline

Post autor: czakii » pt 31 sie 2007, 21:34

niechciałbym się powtarzac ale może jak ktoś by miał na płytce to chetnie się z nim zakoleguje :wink: oczywiscie chodzi o digitexa dtg-52 {program}
Pożarnictwo

lukaszkwiat
Posty: 78
Rejestracja: pt 19 lis 2004, 20:29
Lokalizacja: OSP CHARZYKOWY
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: lukaszkwiat » pt 31 sie 2007, 22:19

czakii pisze:niechciałbym się powtarzac ale może jak ktoś by miał na płytce to chetnie się z nim zakoleguje :wink: oczywiscie chodzi o digitexa dtg-52 {program}
Tylko zastanawiam sie po co tobie sam program bo Kabla programującego samemu nie da sie zrobić

czakii
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 sie 2007, 23:35
Lokalizacja: Nowa Wieś
Status: Offline

Post autor: czakii » sob 01 wrz 2007, 00:36

spoko kabelek tez się znajdzie :D
Pożarnictwo

PREZES OSP
Posty: 19
Rejestracja: sob 29 gru 2007, 22:28
Status: Offline

terminal GSM

Post autor: PREZES OSP » śr 02 sty 2008, 22:12

JA Gorąco polecam terminal GSM jest to super rozwiązanie dzisiaj mamy szczelne okna i słabo te syreny słychać a tel.komurkowy każdy ma i tego sms dostanie w razie alarmu.U nas jest czwarty rok i spisuje się świetnie.Pozatym można pod te urądzenie podłączyć alarm i wrazie włamania również nas powiadomi.

czakii
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 sie 2007, 23:35
Lokalizacja: Nowa Wieś
Status: Offline

Post autor: czakii » sob 16 lut 2008, 16:07

Witam mam jeszze jedno pytanie my mamy moduł DTG-52 i do niego program DTG52 wer.2.02. czy ten oto programik bedzie pracował na Viście ?? jeśli nie to jakie systemy go obsługuja ???? :?:
Pożarnictwo

OSP Rosenberg
Posty: 7
Rejestracja: sob 12 lip 2008, 13:00
Status: Offline

Re: Selektywne wywo³ywanie.

Post autor: OSP Rosenberg » sob 12 lip 2008, 13:12

My używamy pagery firmy Platan i jesteśmy z tego zadowoleni. Kiedyś mieliśmy jeszcze syrenę ale niestety podczas silnych wichur spadłą z dachu strażnicy.

PREZES OSP
Posty: 19
Rejestracja: sob 29 gru 2007, 22:28
Status: Offline

Re: Selektywne wywo³ywanie.

Post autor: PREZES OSP » śr 24 wrz 2008, 12:03

Njalepiej się spisuje terminal GSM dzisiaj każdy ma tel. komórkowy wystarczy zakupić urządzenie za ok.1200 zł. kupić kartę sim wprowadzić numery tel. i gdy system selektywny jest załączy idą sms do każdedo strażaka który jest wprowadzony do terminala.Mamy okna plastikowe nie zawsze słychać syrenę a sms dojdzie. SUPER SPRAWA u nas jest 3 lata spisuje się na piątkę.Pozdrawiam

marcin_op
Posty: 526
Rejestracja: czw 07 lut 2008, 21:34
Status: Offline

Re: Selektywne wywo³ywanie.

Post autor: marcin_op » śr 24 wrz 2008, 21:48

Jest jeden minus terminali DTG-53
że SMS- idą po kolei... czuli jak będziesz miał 100 strażaków to ostatnio dostanie sms-a..... niech kazdy sobie policzy
SMS-y wysyłane sa co 2 sekundy

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Selektywne wywo³ywanie.

Post autor: Sylwek » czw 25 wrz 2008, 14:08

Masz rację, to największa bolączka i minus w stosunku do pagerów. Na Edurze rozmawiałem z gościem z Platana - powiedział że myślą o pakietowym przesyłaniu smsów - może to coś przyspieszy.
Najlepszym rozwiązaniem byłby bezpośredni dostęp KP PSP do centrum sms operatorów -wtedy można wysłać praktycznie bardzo duża liczbę smsów w tej samej chwili i to także o wyższym priorytecie... ale usługa taka jest dość droga (jak się orientowałem to jakiś 1000 PLN abonament miesięcznie na start). Podobno takie rozwiązania funkcjonują w niektórych rejonach.

Ostatecznie jak trzeba przyśpieszyć a strażaków jest bardzo dużo można pomyśleć o dwóch lub więcej terminalach pracujących równolegle (zamiast 100 osób to by było po 50)... tylko te koszty :(
ODPOWIEDZ