agregat wysokociśnieniowy

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
uka
Posty: 109
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 07:34
Status: Offline

agregat wysokociśnieniowy

Post autor: uka » pn 06 maja 2013, 21:16

panowie strażacy,

planujemy zakupić na lekki samochód agregat wodno-pianowy wysokociśnieniowy. Co polecacie mając przetestowane agregaty na swoich wozach?
Awatar użytkownika

Artur
Posty: 702
Rejestracja: sob 11 lis 2006, 07:00
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Lokalizacja: Stary Brus
Kontakt:
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: Artur » wt 07 maja 2013, 06:09

Kolego Wybór jest spory na rynku wszystko zależy od tego jaką kasą dysponujesz na taki zakup. My na samochodzie SLRt mamy zmontowany AW 40/40 ze zwijadłem 60m i zbiornikiem wodnym 300l. Kupowaliśmy go w tej firmie http://www.ps-jadar.pl/?id=19 Jak na razie nic się z nim nie dzieje i ogólnie jest dobrą sprawą, używany jest przy zdarzeniach na drogach a nawet używaliśmy go przy pożarach traw czy poszycia leśnego i jest bardzo dobry.
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

bogdanskarbnik
Posty: 178
Rejestracja: sob 13 lut 2010, 18:02
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: bogdanskarbnik » wt 07 maja 2013, 08:13

Kolego UKA na rynku jest kilka firm oferujących takie agregaty , ale moim zdaniem najtaniej kupisz w "ps-jadar" koło Otwocka. W ubiegłym roku montowaliśmy właśnie od nich agregat wodno-pianowy i poza kilkoma mankamentami jakie wyszły w trakcie pierwszych prób a zostały już usunięte wszystko działa poprawnie.Serwis na telefon służący radą i fachowym podejściem do klienta dzięki temu wszystko jest OK.

m400
Posty: 13
Rejestracja: śr 16 sty 2013, 13:10
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: m400 » śr 08 maja 2013, 22:35

Dobry do podlewania kwiatków lub dla tycz co nie wyjeżdżają jest bo jest .Moje zdanie to autopompa i minimum 1000l. wody

Topic author
uka
Posty: 109
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 07:34
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: uka » czw 09 maja 2013, 07:20

m400
W błędzie jesteś,
Mam na podziale dwa samochody średni GBA daf 2,5tyś wody, oraz lekkiego mercedesa sprintera który docelowo SLRT, agregat jest mi potrzebny przy wypadku itp.
Nie mogę sobie pozwolić aby być uzależnionym tylko od średniego gdyż z kierowcami różnie bywa!

karol1118
Posty: 501
Rejestracja: pn 26 gru 2011, 18:10
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: karol1118 » czw 09 maja 2013, 08:24

uka pisze:m400
W błędzie jesteś,
Mam na podziale dwa samochody średni GBA daf 2,5tyś wody, oraz lekkiego mercedesa sprintera który docelowo SLRT, agregat jest mi potrzebny przy wypadku itp.
Nie mogę sobie pozwolić aby być uzależnionym tylko od średniego gdyż z kierowcami różnie bywa!
Dobra sprawa taki agregaty tylko zbiornik chociaż
aby 500 l miał 300 to za mało
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Topic author
uka
Posty: 109
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 07:34
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: uka » czw 09 maja 2013, 12:48

właśnie mamy zabudowe przygotowaną na zbiornik 400-500l, ale jeszcze muszę wziąć pod uwagę zbiornik na pianę!

Fistach
Posty: 919
Rejestracja: pn 06 cze 2011, 17:21
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: Fistach » czw 09 maja 2013, 14:09

My mamy agregat od Szybickiego. Dobrą jakościowo pianę podaje, woda też jakoś leci - tylko 75 l / minutę zabija wszystko :)

sslawek77
Posty: 445
Rejestracja: pn 17 maja 2010, 20:06
Lokalizacja: z OSP
Kontakt:
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: sslawek77 » czw 09 maja 2013, 14:51


Topic author
uka
Posty: 109
Rejestracja: czw 16 cze 2011, 07:34
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: uka » czw 09 maja 2013, 15:33

sslawek77 pisze:a nie lepiej:
-zbiornik 500l
-motopompa wysokociśnieniowa HONDA np. http://www.gardenshop.pl/honda-pompa-qp ... -3127.html
- prądownica ROSENBAUER-a - http://arpapol.pl/sklep/pradownica-rose ... -3136.html lub http://www.zarpoz.pl/pl/p/Pradownica-Tu ... FPA-52/270
A co z pianą?

Fistach
Posty: 919
Rejestracja: pn 06 cze 2011, 17:21
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: Fistach » czw 09 maja 2013, 15:41

uka pisze:
sslawek77 pisze:a nie lepiej:
-zbiornik 500l
-motopompa wysokociśnieniowa HONDA np. http://www.gardenshop.pl/honda-pompa-qp ... -3127.html
- prądownica ROSENBAUER-a - http://arpapol.pl/sklep/pradownica-rose ... -3136.html lub http://www.zarpoz.pl/pl/p/Pradownica-Tu ... FPA-52/270
A co z pianą?
Można zasysacz liniowy mieć, jest kilka fajnych patentów.

Jak się decyduje ktoś na podawanie wody w tak małej ilości (zbiornik 500 l, wydatek poniżej 200 l / min) to tylko agregat wysokociśnieniowy (40 bar). Efekt gaśniczy można uzyskać albo dużą wydajnością przy małym ciśnieniu (nie chodzi mi o zalanie ale podanie odpowiedniej ilości środka gaśniczego) lub małą wydajnością przy dużym ciśnieniu.

m400
Posty: 13
Rejestracja: śr 16 sty 2013, 13:10
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: m400 » czw 09 maja 2013, 21:44

karol1118 pisze:
uka pisze:m400
W błędzie jesteś,
Mam na podziale dwa samochody średni GBA daf 2,5tyś wody, oraz lekkiego mercedesa sprintera który docelowo SLRT, agregat jest mi potrzebny przy wypadku itp.
Nie mogę sobie pozwolić aby być uzależnionym tylko od średniego gdyż z kierowcami różnie bywa!
Dobra sprawa taki agregaty tylko zbiornik chociaż
aby 500 l miał 300 to za mało
Jeśli to taka dobra sprawa to dla czego psp tego nie pozyskuje ,po co te GCBA z autopompami -montować im agregaty, nam też wmawiano że GLM 300l wody i agregat skuteczniejszy od GBA g....... prawda mnie uczono do pożar w budynku czy pożaru samochodu rozwijać W-52 nie żadne szybkie natarcia a już na pewno nie z taką średnica węża jak w tych agregatach
Awatar użytkownika

artur_wyszonki
Posty: 272
Rejestracja: wt 10 sty 2012, 16:30
OSP (gm., woj.): OSP Wyszonki Kościelne (gm. Klukowo woj. podlaskie)
Lokalizacja: Wyszonki Kościelne (Podlaskie)
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: artur_wyszonki » czw 09 maja 2013, 22:18

A tak wygląda strażak z takiego glma :P
Obrazek

Fistach
Posty: 919
Rejestracja: pn 06 cze 2011, 17:21
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: Fistach » czw 09 maja 2013, 22:31

m400 pisze: Jeśli to taka dobra sprawa to dla czego psp tego nie pozyskuje ,po co te GCBA z autopompami -montować im agregaty, nam też wmawiano że GLM 300l wody i agregat skuteczniejszy od GBA g....... prawda mnie uczono do pożar w budynku czy pożaru samochodu rozwijać W-52 nie żadne szybkie natarcia a już na pewno nie z taką średnica węża jak w tych agregatach
I bardzo dobrze Cię uczyli! Szybkie natarcie tylko w pilnej obronie!
Ostatnio zmieniony pt 10 maja 2013, 10:04 przez Fistach, łącznie zmieniany 1 raz.

bogdanskarbnik
Posty: 178
Rejestracja: sob 13 lut 2010, 18:02
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Status: Offline

Re: agregat wysokociśnieniowy

Post autor: bogdanskarbnik » pt 10 maja 2013, 06:56

do UKA
jeśli kupisz w PS-JADAR dostaniesz zbiornik na środek pianotwórczy 50 l,ponieważ dozowanie jego jest za pomocą wężyka .Jeśli masz miejsce to ja bym proferował na wodę zastosować zbiornik 1000 l z tworzywa taki jakie są po środkach spożywczych w cenach ok 300 zł za używkę.Reszta to własna inwencja co do podłączenia z agregatem.
ODPOWIEDZ