sprężarka do nabijania butli

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
bogdanskarbnik
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Status: Offline

sprężarka do nabijania butli

Post autor: bogdanskarbnik »

Witam mam pytanie czy ma ktoś sprężarkę do nabijania powietrza do butli aparatów oddechowych potrzebuję opinii na ten temat czy w ogóle jest sens kupna takiej spręzarki

Sylwek
Kontakt:
Status: Offline

Re: sprężarka do nabijania butli

Post autor: Sylwek »

Cześć, na początku roku zgłębiałem temat bo w mojej jednostce pojawił się pomysł, że fajnie byłoby taką mieć.
Zacznijmy od tego, że taka sprężarka powinna mieć właściwe pomieszczenie i powinna być obsługiwana przez osobę z uprawnieniami.
Jeśli chodzi o rynek to najtańsze są stare NRDowskie Gery, które nominalnie pompują do 200 bar. Są spece, którzy je podkręcają, żeby pompowały po 280 bar ale to raczej nie do końca profesjonalne. Trzeba się liczyć z koniecznością przeglądu i wymiany filtra. Do zabaw w paintball jak najbardziej, do pompowania powietrza oddechowego już mam wątpliwości.

Z trochę nowszych i od razu dostępnych na 300 bar jest cała gama sprężarek nurkowych mniej lub bardziej (tak naprawdę ciężko stwierdzić) wyeksploatowanych. Bywają zarówno o wydajności 80 l/min jak i 300 l/min w różnych opcjach. Czasem sprzedają je profesjonalne serwisy nurkowe z ważnym przeglądem. Łatwo znajdziesz oferty szukając kompresorów lub sprężarek nurkowych.

No i na koniec sprężarki nowe. Do wyboru są dwa rodzaje - takie o wydajności ok 100 l/min i ok 270 l/min. W przypadku tych pierwszych zdarzają często są sprężarki, które nie są przystosowane do pracy ciągłej - po napompowaniu jednej butli muszą postać i ostygnąć. Czyli napompowanie 4 butli to pół dnia zabawy. Koszt ok 10 tys. Te o większej wydajności kosztują ponad 20 tysięcy.

Ostatecznie ze względu na ograniczenia finansowe i pilniejsze potrzeby zrezygnowaliśmy z zakupu. Obecnie butle pompuje nam PSP za darmo więc jest tylko kłopot dowiezienia i odebrania butli. Może za jakiś czas wrócimy do tematu.

Więcej na ten temat poczytasz na forach nurkowych.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat