ORLEN wspiera strażaków
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Gąbin - pow. płocki - woj. maz
- Status: Offline
Re: ORLEN wspiera strażaków
Ja również pisałem na AEDa. Co do kwoty to nie wiem ile, gdyż otrzymałem zaproszenie na uroczystość wręczenia czeków, ale niestety kwoty nie było. Gratuluje pozostałym obdarowanym, a reszcie życzę powodzenia w przyszłym roku 

My pisaliśmy o defibrylator Plus Zoll i pulsoksymetr. Odpowiedź pozytywna.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Widze że same wnioski na sprzęt medyczny przeszły 

Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Podaj mi rozporządzenie i nr artykułu, gdzie jest napisane, że nie można. Wypowiadasz się bez sensu, nie znając prawa!!!Paweł-Nacz pisze:A co Wy będziecie z tym sprzętem robić? Pulkoksymetr nawet zastosujesz, ale defibrylator? Nie wolno go Ci w OSP używać. Taki problem prawny w tym dziwnym kraju...blazej2 pisze:My pisaliśmy o defibrylator Plus Zoll i pulsoksymetr. Odpowiedź pozytywna.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Czytałem też inne ustawy m.in. Ustawę, z dnia 8 września 2006, która dopuszcza AED do stosowania podczas udzielania pierwszej pomocy.Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o wyrobach medycznych klasyfikuje defibrylator jako wyrób medyczny (zgodnie z art. 3 pkt. 8 Ustawy), co w praktyce oznacza, że nie może być on stosowany do udzielania pierwszej pomocy (definicja pierwszej pomocy zakłada, że odbywa się ona bez użycia wyrobów medycznych).
Podsumowując: Jeżeli poszkodowany przeżyje - ok. Jeżeli nie - to jakiś młody, ambitny prawnik może naciągnąć Ratowników na ładną kasę z tytułu odszkodowania...
Starszy sikawkowy
Tutaj masz ustawę, który niby cytujesz (PS. Twoja ustawa jest nieaktualna, nowa jest z 2010r. link, nic nie znalazłem o defibrylatorze. Nie siej plotek na forum, tylko podaj dokładnie artykuły z ustawy.seligow pisze:Czytałem też inne ustawy m.in. Ustawę, z dnia 8 września 2006, która dopuszcza AED do stosowania podczas udzielania pierwszej pomocy.Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o wyrobach medycznych klasyfikuje defibrylator jako wyrób medyczny (zgodnie z art. 3 pkt. 8 Ustawy), co w praktyce oznacza, że nie może być on stosowany do udzielania pierwszej pomocy (definicja pierwszej pomocy zakłada, że odbywa się ona bez użycia wyrobów medycznych).
Podsumowując: Jeżeli poszkodowany przeżyje - ok. Jeżeli nie - to jakiś młody, ambitny prawnik może naciągnąć Ratowników na ładną kasę z tytułu odszkodowania...
Oczywiście, że w każdym przypadku można używać defibrylatora ! Inaczej nie był by on powszechnie stosowany. Przypominam, że udzielanie KPP to pomoc sprzętowa. Kolega chyba musi zrobić recertyifkacje jeżeli posiada powyższy kurs.
-
- Kontakt:
O moje kursy to się kolego nie martw. Jaka jest praktyka to każdy wie, to że AED jest skuteczne i przydatne to wiem, ale to jest Polska.Grota112 pisze:. Kolega chyba musi zrobić recertyifkacje jeżeli posiada powyższy kurs.
Nie zdziw się, jak niedługo pojawią się pozwy o niewłaściwe działanie OSP z zakresu pierwszej pomocy *.
Do puki nie będziemy mieli własnej ustawy jak chociażby GOPR, to będą po nas jeździć jak po burej suce...
*Parę lat temu mieliśmy taki przypadek. Nasz strażak, po kursach itd. wyciągnął z płonącego samochodu (na tym samochodzie leżał drugi samochód) człowieka. Parę minut po wyciągnięciu samochód wybuchł. Facet żyje cały i zdrowy po dziś dzień. I co? Sprawa w sądzie, bo nie zastosował kołnierza

Starszy sikawkowy
Akurat zakup pulsoksymetru jest bardzo dobrym pomysłem i też się nad tym zastanawiamy. Chciałbym zobaczyć jak Ty zbadasz tętno (bo w naszych działaniach ten parametr będzie istotny) wchodząc najpierw z R1 w pełnym umundurowaniu np. na 4 piętro czy przy wypadku jak 2 - 3 minuty wcześniej przebiegłeś 400 m do remizy + adrenalina. Wszystko będzie miało tętno... Samochód, szafa, drzewo...Paweł-Nacz pisze:Mam pytanie do Cb. Otóż będąc ratownikiem z KPP, co Ci da zastosowanie pulkoksymetru? Wiesz, co to za urządzenie?
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
- OSP (gm., woj.): OSP Lubomino gm. Lubomino woj. Warmińsko-Mazurskie
Witam
Czy ktoś podał by link do wniosku i podpowiedział co w tym wniosku musi być zawarte
dzięki z góry
Czy ktoś podał by link do wniosku i podpowiedział co w tym wniosku musi być zawarte
dzięki z góry
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
Dawid998 pisze:Witam
dzięki z góry
Przeczytaj temat od początku i sam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie ----po prostu

-
- OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
- Kontakt:
Co niektórzy zaczną zaraz pisać żeby dać im link do wniosku, napisać jak go wypełnić żeby dostać coś tam. I takich postów będzie pięć czy więcej pod rząd
-
- Kontakt:
Temat powinien być zablokowany, podobnie jak ten o nadleśnictwach. W obu wszystko!!!!!!!!!! jest już napisane.
Starszy sikawkowy
Witam. Wie ktoś czy można składać już wnioski na 2013 rok?
-
- OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
- Kontakt:
Od stycznia już można składać wnioski na nowy rok. Ale i tak czy złożysz wniosek teraz czy we wrześniu to i tak będzie rozpatrzony w okolicach listopada.