- Drodzy druhowie i druhny. Sytuacja jednostki, w której działam jest zła. Brakuje nam sprzętu potrzebnego do niesienia pomocy ludziom z okolicy. Mowa tutaj o samochodzie gaśniczym, armaturze wodnej itp. Zależy mi na tym by jednostka funkcjonowała tak dobrze jak kilka lat temu, kiedy byłem jeszcze małym kajtkiem. Zainteresowanie młodzieży (moich równieśników, mam dopiero 19lat) z mojej wsi jest zerowe i tak na prawdę wcale im sie nie dziwię. Od kilku lat nasza straż pełni tylko funkcję powiedzmy reprezentacyjną odnoszącą sie głównie do wyjazdów na uroczystości kościelne i gminne. Bardzo sie cieszę, że chociaż na zawody strażackie potrafimy sie zebrać i razem wystartować. Doskonale wiem, że jak nic nie zmienię to, kiedy brzydko mówiąc pokolenie starszych strażaków wymrze nasza straż upadnie, a nie chcę by tak było. Kilka lat wstecz pamiętam jak z podziwem patrzyłem jak mój tatuś rzuca wszystko i biegnie czym predzej do remizy by zasłużonym starem a26p nieść pomoc. Wierzę, że jeśli teraz byłby sprzęt moi koledzy przekonaliby sie do straży i zaczęliby wstępować w nasze szeregi.
- Drodzy druhowie i druhny. Znacie może jakieś sposoby na zdobycie sprzętu strażackiego i funduszy na zakup najpotrzebniejszych rzeczy? W tamtym roku udało nam się 'wyrwać' pieniążki z funduszu sołeckiego, który przeznaczyliśmy na zakup sprzętu, ale w dalszym ciagu jest to mało. Niedługo kolejne spotkanie wiejskie na którym też będzie można wyrwać coś z 15tyś na rzecz straży pożarnej. Pod koniec roku planuję porozmawiać z lokalnymi przedsiębiorcami, zebrać troszkę pieniążków i wydać kalendarz strażacki ze zdjęciami naszej jednostki / okolicy. Czytałem, że jest możliwość pozyskania wycofanego sprzętu z jednostek PSP i WOP. Jeśli ktoś zajmował się tym bardzo bym prosił by udzielił mi kilku wskazówek jak napisać pismo do w/w instytucji tak by przyniosło odpowiedni skutek. Liczę na waszą pomoc drodzy koledzy !
dh Andrzej