wat 23%
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): woj. małopolskie
- Status: Offline
Re: wat 23%
Ja wiem że to nie jest jakiś wspaniały pomysł ale mamy jako OSP czym innym walczyć ? Jesteśmy głaskani i wywyższani pod niebiosa jak jest powódź bo koło gospodyń wiejskich nie pojedzie wody pompować i nosić worków, a tak na co dzień to widzisz sam: vat, wiatrakowce, wieczny brak kasy na wszystko i można by tu wymieniać aż się znaki w poście skończą. O ustawowym obowiązku zwalniania pracownika na alarm w osp jest mowa od kiedy ? O dodatkach do emerytur ? Nic nie wywalczymy dla siebie jak nie postawimy spraw jasno.
Wymagają od nas coraz więcej wymagają od nas coraz więcej zamiast nam pomagać. Oni nie potrafią zrozumieć że my jesteśmy Ochotnicy i robimy to w wolnym czasie. Za kilka lat to mało może być OSP bo nikomu się nie będzie chciało i nie będzie dał rady robić wszystkich uprawnień i nie będzie na to kasy 

-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Widocznie o to im chodzi żeby to wszystko upadło :/BartusABG pisze:Wymagają od nas coraz więcej wymagają od nas coraz więcej zamiast nam pomagać. Oni nie potrafią zrozumieć że my jesteśmy Ochotnicy i robimy to w wolnym czasie. Za kilka lat to mało może być OSP bo nikomu się nie będzie chciało i nie będzie dał rady robić wszystkich uprawnień i nie będzie na to kasy
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Panowie strajki i protesty nic nie dadzą. Wszystko co mieli rozkraść to rozkradli (zostały im tylko Lasy Państwowe) i teraz biorą się za nas.
Trzeba zmienić rządy i MOŻE będzie lepiej w co wątpię.
Trzeba zmienić rządy i MOŻE będzie lepiej w co wątpię.
A ja myślę że w naszym rządzie siedzą same bezmózgi i nie mają pojęcia jakie nam przepisy wprowadzają , niech taki jeden z drugim pomyśli chwilę , żeby nie OSP to żadna zawodowa sobie nie poradzi sama czy to pożary lasów , czy podtopienia itd. Padły propozycje strajku ? ja mam propozycje by zrobić protest ogólno krajowy , by na przodzie wozów bojowych powiesić prześcieradło z napisem protest przeciwko podniesieniu podatku dla OSP 8%> 23% tak jak to robili niedawno z PSP i ściągną do jakiegoś zdarzenia lokalną gazetę czy telewizję i upublicznić to
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
I to jak najszybciej bo postulatów nam z każdym dniem przybywa a my nic z tym nie możemy zrobićGLM pisze:A ja myślę że w naszym rządzie siedzą same bezmózgi i nie mają pojęcia jakie nam przepisy wprowadzają , niech taki jeden z drugim pomyśli chwilę , żeby nie OSP to żadna zawodowa sobie nie poradzi sama czy to pożary lasów , czy podtopienia itd. Padły propozycje strajku ? ja mam propozycje by zrobić protest ogólno krajowy , by na przodzie wozów bojowych powiesić prześcieradło z napisem protest przeciwko podniesieniu podatku dla OSP 8%> 23% tak jak to robili niedawno z PSP i ściągną do jakiegoś zdarzenia lokalną gazetę czy telewizję i upublicznić to

-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
a ja jak bym mógł to zdobyłbym miecz samurajski i ucioł tę grubą linę która łaczy psp i osp oczywiscie tam na górze bo nie mam żalu do kolegów strażaków z psp tu na dole to nasi ludzie i nas rozumieją ,,OSP powinno pomagać PSP ,,i na odwrót ale powinniśmy mieć chyba własne struktury do ustanawiania naszych praw według potrzeb a nie komenda główna psp nam wymyśla obowiazki i prawa nasza organizacja działa w innych warunkach i lokalowych i kadrowych . a zarząd główny przyklaskuje bo tam są już fukcjonariusze w naszych mundurach na pensjach .już w zarzadach wojewódzkich widać panie i panów strażaków którzy nie mają pojęcia o osp a medali na piersi pełno.ale miecza nie mam to i nic sie nie zmieni .niektóry strażak bierze udział 2-3 razy do roku w akcji a przechodzi tortury wymogów jakby brał udział codziennie no i ma to gdzieś ..jak zabraknie fascynatów osp to znak ???co dalej już kiedyś pisałem że może o to chodzi?? to się dzieje tak od 20 lat od chwili powstania PSP , a może ja się mylę bo na forum niektórym to bardzo pasuje
Wg. mnie taki strajk z wycofaniem samochodów na 1 dzień miałbym sens.
Jak w WSKR w SWD im wyskoczy że mają w danym dniu tylko PSP do dyspozycji to może im da to do myślenia...
Ja bym był za tym żeby wszyscy się umówić i na 1 (ten sam dzień wszyscy) wycofać samochody.
Tylko sprawa taka że tutaj na forum to może 1% OSP zagląda....
Jak w WSKR w SWD im wyskoczy że mają w danym dniu tylko PSP do dyspozycji to może im da to do myślenia...
Ja bym był za tym żeby wszyscy się umówić i na 1 (ten sam dzień wszyscy) wycofać samochody.
-
- OSP (gm., woj.): Tyczyn, Podkarpackie
W pełni się z Tobą zgadzam PSP chodzi o to aby zlikwidować OSP a na ich bazie i sprzęcie zmuszą gminy do założenia PSP dla swoich kolesiów przecież to ewidentnie widać po ich działaniach. Jeszcze kilka wymogów i gminom przestanie się opłacać dotować OSP a stworzą na swoim terenie 1 do 2 jednostek PSP bo będą tańsze w utrzymaniu jak tak nas będą dalej paśli wymogami i przepisami.jerzy988 pisze:...co dalej już kiedyś pisałem że może o to chodzi?? to się dzieje tak od 20 lat od chwili powstania PSP , a może ja się mylę bo na forum niektórym to bardzo pasuje
Pozdrawiam Mik.
A powód na te wycofanie? , A co by było jak by paliło się tuż koło straży , i co wtedy ? jesteście wycofani , czy nie ? , albo jesteśmy strażakami i pomagamy społeczeństwu albo nie . wejdź sobie na stronę ZGPSP i przeczytaj ile jest strażaków w kraju... ile OSP nie posiada strony internetowej ?... ilu druhów korzysta z internetu ?... i są zorientowani o naszych tu pomysłach na forum jak pisze na dole na dzień dzisiejszy jest 4073 forumowiczów a gdzie reszta ? mój pomysł jest nie głupi oflagowa samochód . Wyobraź sobie taką sytuacje jedziesz > zajeżdżasz do pożaru gapiów tłum każdy patrzy na samochód a tam pisze protest przeciw nowym stawką wat, i już każdy sobie pomyśli o tym rządzie jak żerują na biednej OSPmarcin_op pisze:Wg. mnie taki strajk z wycofaniem samochodów na 1 dzień miałbym sens.
-
Powód ? Awaria pojazdów jak już tak nie masz co wymyślećGLM pisze:A powód na te wycofanie? , A co by było jak by paliło się tuż koło straży , i co wtedy ? jesteście wycofani , czy nie ? , albo jesteśmy strażakami i pomagamy społeczeństwu albo nie . wejdź sobie na stronę ZGPSP i przeczytaj ile jest strażaków w kraju... ile OSP nie posiada strony internetowej ?... ilu druhów korzysta z internetu ?... i są zorientowani o naszych tu pomysłach na forum jak pisze na dole na dzień dzisiejszy jest 4073 forumowiczów a gdzie reszta ? mój pomysł jest nie głupi oflagowa samochód . Wyobraź sobie taką sytuacje jedziesz > zajeżdżasz do pożaru gapiów tłum każdy patrzy na samochód a tam pisze protest przeciw nowym stawką wat, i już każdy sobie pomyśli o tym rządzie jak żerują na biednej OSPmarcin_op pisze:Wg. mnie taki strajk z wycofaniem samochodów na 1 dzień miałbym sens.

Wolny kraj ty byś wycofał , ja bym prześcieradło powiesił
jak bym miał takie rozumowanie to bym 102 razy w 2012r nie jeździł do akcji
ludzie czekają na naszą pomoc
kol. sernik . Dla jednego wydaje sie śmieszne prześcieradła, a dla drugiego wycofanie wozu z podziału w ramach protestu , i ty sie wielu z nas różni co to takich kwestii

-
Koledzy strajk przez wycofanie jednostki z podziału strażakowi ochotnikowi po prostu nie przystoi jednak nie ulega wątpliwości że ktoś musiałby się zainteresować tematem bo to co wyprawiają na górze przechodzi już wszelkie granice. Naprzykład sprawami dotacji już dawno powinna zająć się prokuratura.
-
Ja wszystko rozumiem, mamy różny pogląd na sprawę i to też jest dobre w końcu to forum
ludzie czekają na naszą pomoc i zwykle ją dostają, a dlaczego my nie możemy się doczekać na pomoc dla nas ? Szkoda gadać już w temacie bo się po prostu przykro robi, strażacy nie mają podstawowego sprzętu nawet ochrony osobistej a Waldek kupuje wiatrakowce bo się dogadał z jakąś firmą co je produkuje. To się robi żenujące i coraz bardziej mam ochotę wystąpić ze związku. Kasa na dotacje jaka przyszła na mój powiat jest śmieszna na gminę wychodzi z Firm Ubezp. ok. 2300 zł. i coś tam z MSW. Wszystko trzeba kupić w Związku bo inaczej nie masz dotacji to jest kolejna paranoja. Szczerze to mam w dupie te ich dotacje bo jak napiszą 2 lub 3 jednostki z mojej gminy o dotację na sprzęt to dostaniemy każdy po 3 węże albo po 2 hełmy, gdy ja potrzebuję 10 hełmów i 15 odc. węża - takim sposobem to będę 5 lat kompletował wyposażenie, nie mówiąc o tych droższych zabawkach jak aparaty odo, torba r1 z dotacji - wtedy by nikt nie mógł pisać o nic żebym dostał całą pulę dotacyjną. Nic tylko zaorać to wszystko. Czasami mi się śni żeby podjechać rozrzutnikiem gnoju pod siedzibę ZG i trochę im rozrzucić pod wejściem.

Witam
Oznakowanie pojazdów pożarniczych to nie jest głupi pomysł na pewno łatwiejszy do zrealizowanie niż wycofanie z podziału bojowego na 1 dzień, fajnie byłoby gdyby ktoś z kolegów forumowiczów miał "wtykę" do któregoś z programów reportażowych i pokazał skale problemów które dręczą nas Strażaków Ochotników na co dzień ...
Oznakowanie pojazdów pożarniczych to nie jest głupi pomysł na pewno łatwiejszy do zrealizowanie niż wycofanie z podziału bojowego na 1 dzień, fajnie byłoby gdyby ktoś z kolegów forumowiczów miał "wtykę" do któregoś z programów reportażowych i pokazał skale problemów które dręczą nas Strażaków Ochotników na co dzień ...