Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej oraz w trakcie pracy projektowej do obrony tytułu (w ASP mgr wymaga dwóch projektów - nie istotne). Jestem ochotnikiem i potrzebowałbym też poznac zdanie innych. Mój roboczy temat pracy to "Wizerunek strażaka-ochotnika w kampanii społecznej" czyli zamierzam zaprojektować kampanię wizerunkową zmienijącą/poprawiającą nasz wizerunek wśród społeczeństwa. OSP na przestrzeni ostatnich lat bardzo się zmieniło, a wciąż wiele osób OSP kojarzy np. z piciem alko w dyżurkach.
ŹRÓDŁA
Ze wszelkich mediów, wywiadu środowiskowego, rozmów z różnymi grupami społecznymi wynikło, że wciąż jesteśmy kojarzeni w jakimś stopniu z pijakami, podpalaczami, niewyszkolonymi "harcerzykami".
No i przechodząc do senda sprawy - chciałbym się Was zapytać z jakimi stereotypami się spotkaliście, jak próbujecie z nimi walczyć, a może uważacie że stereotypy są jak najbardziej uzasadnione?
Chciałbym taką dyskusję tutaj wywołać, ponieważ na przykładzie mojej jednostki (i kilku innych) zaobserwowałem jak nasz profesjonalizm wzrasta wraz z poczuciem służby.
Dla uporządkowania proponuje postawić trzy pytania:
1. Z jakimi stereotypami się spotkaliście wśród znajomych, obcych, mediów itd?
2. Czy podejmowaliście walkę ze stereotypami - jesli tak to jak?
3. Czy uważacie że tego typu kampania społeczna - nam strażakom-ochotnikom - faktycznie by się przydała patrząc np. na nagłówki w mediach zwiazanych z OSP oraz mając na uwadze jak profesjonalizm OSP poszedł do przodu.
Będe wdzięczny za dyskusję! To dla mnie bardzo ważne,
a wyjść może z tego fajna akcja dla nas, która być może zostanie zrealizowana

PS: Jestem tu nowy i jeśli w złym miejscu to umieściłem proszę admistratora o przesunięcie tematu w odpowiednie miejsce

Pozdrawiam!