Kandydat

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
kasperoo7
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Boniewo, Kujawsko-Pomorskie
Status: Offline

Kandydat

Post autor: kasperoo7 »

Witam.
Nigdzie nie mogę znaleźć pewnych informacji.
Otóż zdecydowałem się wstąpić do OSP.
Mam 18 lat. Praktycznie 19.
Na czym polega przyjęcie nowego członka do straży?
Badania lekarskie... i co poza tym?
Co dzieje się po zgłoszeniu chęci służby?
I jak czesto organizowane sa kursy i szkolenia? Wszelkie mozliwe, gdyż zależy mi na zdobywaniu jak największej liczby umiejętności.
Pozdrawiam.
K.
Awatar użytkownika

katopo
OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
Kontakt:

Re: Kandydat

Post autor: katopo »

Takich informacje uzyskać od swojego przyszłego naczelnika. Z badaniami nie powinno być większego problemu bo cie powinni wysłać prawie od ręki ale szkolenie będziesz mógł zrobić jak zorganizuje takowe PSP. robią to różnie raz na rok, raz na dwa lata. Najlepiej porozmawiaj ze swoim przyszłym naczelnikiem no powinien coś wiedzieć
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Kandydat

Post autor: kamil237 »

Po zapisaniu się do OSP i wyrażeniu chęci na udział w akcjach ratowniczo - gaśniczych
przechodzisz badania lekarskie na które kieruje Cię imiennie wójt/burmistrz, (jeżeli je zaliczysz zgodnie z nowym rozporządzeniem http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q49 ... &ma=014135 ale to nie powinno być trudne)
następnie musisz zaczekać aż PSP będzie organizować kurs podstawowy strażaka OSP (o to powinieneś męczyć swojego naczelnika a on następnie komendanta gminnego, a gminny zgłasza zapotrzebowanie do PSP, oczywiście musi być więcej chętnych na kurs niż 1 osoba), do tego musisz zaliczyć szkolenie BHP, i dopiero po zaliczeniu tych podstawowych szkoleń masz prawo jechać na akcję.
A reszta szkoleń to już po jakimś czasie, jeżeli PSP będzie organizować jakieś szkolenie i uda Ci się załapać na listę, bo musisz pamiętać, że jesteś nowy i zazwyczaj pierwszeństwo będą mieli koledzy którzy dłużej w tym siedzą a na przykład nie mają jeszcze tego szkolenia to zapewne naczelnik Twojej jednostki najpierw ich skieruje bo ilość osób które mogą wziąć udział zazwyczaj jest ograniczona, no ale musisz pokazać, że Ci zależy, żeby koledzy zobaczyli, że warto w Ciebie inwestować no a wtedy to tylko się szkolić i jeździć na akcje... :) to tak w duuużym skrócie :)
Życzę powodzenia!
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat