BUDOWA STRAŻNICY

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
MODULAR
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Łódz, Województwo Łódzkie
Status: Offline

BUDOWA STRAŻNICY

Post autor: MODULAR »

Witam. Jestem projektantem i od wielu lat specjalizuję się w realizacji serwisów samochodowych. Kilka miesięcy temu w oparciu o powtarzalne moduły konstrukcji stalowej i system elewacyjny z płyt, wykonaliśmy obiekt dla firmy zajmującej się remontem samochodów specjalistycznych - min. dla straży .... i zrodził się taki pomysł aby po niewielkich przeróbkach modułu socjalno - biurowego opracować na tej podstawie gotowe projekty budowlane trzech typów strażnic.

1. małej - z dwoma garażami i modułem socjalno technicznym ( 140 m/kw 10 szeroka - 14 długa )
2. średniej - z dwoma garażami modułem technicznym i modułem dydaktycznym ( 185 m/kw 10 szeroka - 18,5 długa )
3. dużej z trzema garażami modułem technicznym i dużym modułem dydaktycznym ( 324 m/kw 12 szeroka - 27 długa )

Ta technologia budowy pozwala na realizację kompletnego obiektu w 3-mc. Rozwiązania techniczne wewnątrz jak ogrzewanie wentylacja, ciepła woda ... i rozkład pomieszczeń technicznych uwzględniają specyfikę strażnic OSP pozwalając na ekonomiczne zarządzanie kosztami ich utrzymania. Do tych obiektów istnieje możliwość dołączania od razu, lub w przyszłości modułów komercyjnych np. apteki, sklepu, warsztatu, OSKP, itp.

Brzmi to jak komercyjna oferta ... i możliwe że taką się stanie. Obecnie jednak to tylko koncepcja i luźny pomysł oparty o istniejące i bardzo praktyczne rozwiązania techniczne i budowlane. W systemie komercyjnym dla tych obiektów w wersji usługowo produkcyjnej jest opracowany bardzo korzystny system kredytowania i leasingowania całego obiektu. Wprowadzone rozwiązania są dość proste i tanie co powoduje, że inwestycja nie jest przerażająca finansowo. ... ale tu potrzeba jednak opinii osób najbardziej zainteresowanych ewentualnym powstaniem nowej strażnicy.

CZY TAKIE GOTOWE ROZWIĄZANIE jest w stanie się przyjąć i faktycznie poprawić sytuację OSP w gminach ? ... Czy może to niemądry pomysł i nie trafiona koncepcja bo .... ?
Czy zakładając, że znalazłyby się fundusze na budowę takiego obiektu to ... będzie go gdzie wybudować ( tytuł własności do uzbrojonego gruntu ) ?

Proszę o Państwa o opinie w kwestii systemowych obiektów dla OSP. Proszę pamiętać jednak, że na razie to tylko koncepcja ... a nie jakiś gotowy do sprzedaży produkt. Jednak na wiele technicznych pytań jestem w stanie odpowiedzieć ... a niektóre zagadnienia z codzienności i sposobu funkcjonowania strażnicy są dla mnie absolutną zagadką. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie w tym temacie.

nico

Re: BUDOWA STRAŻNICY

Post autor: nico »

Jaki byłby przybliżony koszt budowy strażnicy średniej?
Może się przyjąć jeśli to nie będzie tylko usługa budowy strażnicy ale też pomoc w pozyskaniu środków z UE. Jeśli byś dopracował takie strażnice to można zrobić jakąś akcje budowy strażnic z dofinansowaniem związku(ciekawe co oni na to xD) itp. itd.

Topic author
MODULAR

Z tymi środkami z UE to w tej perspektywie do 2013 roku nie jest to już takie proste. Są wprawdzie programy na inwestycje gminne i gdyby to podłączyć pod jakiś ośrodek szkolenia, czy kultury to trochę kasy by było ... ale w tym przypadku to bardziej gmina musiałaby zadziałać ze strony środków na rozwój własnej infrastruktury. W wielu przypadkach jako biuro projektów pomagamy inwestorom w pozyskaniu środków z UE i sporo o tym wiem ... ale w tym przypadku konieczny by był jakiś konkretny program pomocowy. To co działa przy obiektach komercyjnych to skuteczny kredyt hipoteczny i leasing bo te obiekty są w całości demontowalne i zostaje po nich tylko płyta fundamentowa, więc obejmują je także warunki leasingu.

Chętnie rozpoznam możliwości wsparcia finansowego takich inwestycji w strażnice OSP, ale potrzebuję od was jakiegoś ukierunkowania czego mam szukać.

Wstępnie szacuje, że taka strażnica z pełnym wyposażeniem ( tylko bez mebli ) powinna kosztować od 450 tyś do jakiś 800 tyś netto ... ale to zależy od standardu wykończenia bo część garażowa w cenie metra kw. to 30 % części, socjalno techniczno - dydaktycznej. Wystarczy zrezygnować, lub dołożyć trochę automatyki w wentylacji, czy ogrzewaniu i cena obiektu zmieni się nawet o 20 000 zł w dół, lub w górę. Kanał rewizyjny do napraw samochodu to kolejne 20 000 zł ... może tu być albo nie.

Najdrożej za 1 m/kw wychodzą zawsze te małe obiekty bo w ich koszt wliczyć trzeba wszystkie "koszty startowe" jak projekt, czy uzbrojenie terenu. Jednocześnie są one jednak najtańsze kwotowo. Komercyjnie rzecz ujmując lepiej jest budować tą średnią, a nawet dużą strażnicę ... ale zdaje sobie sprawę że nie każdą gminę na to stać.... poza tym system jest rozwojowy i można dokładać do niego kolejne moduły w przyszłości. Samą budowę może realizować firma z terenu gminy bo to prosty montaż a wewnątrz standard budowlany... jest wiele korzyści z takiego "gotowca".

Jak okaże się że faktycznie jest sens się w to zaangażować finansowo to opracujemy folder projektowy z rzutem tych obiektów ich wizualizacją, zestawieniem technicznym i kosztorysem. Wtedy może będzie szansa zainteresowania tym tematem kogoś kto odpowiada za większe środki - budżetowe ... ale to musi być już jakiś konkret ze wskazaniem zainteresowanych gmin. W grupie zawsze łatwiej zwłaszcza jak każda strażnica miała by podobną cenę, a "inwestor" wpływ na jej kształt, czy funkcję dodatkowe . Inaczej nie bardzo jest o czym poważnie rozmawiać. Nie zapominajmy, że na razie to tylko luźny pomysł oparty o jakąś wizję takich obiektów. ... udało się komuś z "ORLIKAMI" może teraz strażnice OSP. Myślę że po ostatnich działaniach przy powodziach ... klimat do rozmów o rozwoju OSP jest dosyć dobry.

kronikarz

Post autor: kronikarz »

Pomysł wykonania projektów remiz strażackich jak najbardziej trafiony. Już w 1932 roku został wydany album, w którym były projekty remiz i wiele jednostek skorzystało z tych projektów. Tak jak to zostało opisane należy stworzyć możliwość zmian przeznaczenia pomieszczeń lub innych drobnych korekt. W dzisiejszych czasach kiedy strażacy borykają się z trudnościami finansowymi jest to pomysł na czasie. Warto również zastanowić się nad wykonaniem wzorów pism i projektów pozyskiwania środków finansowych. W wielu przypadkach strażacy sami muszą się starać o finanse, gdyż urzędnicy nie kwapią się z pomocą. Jedynie nieliczne Urzędy pomagają strażakom pozyskiwać fundusze.
Awatar użytkownika

Sławko

Post autor: Sławko »

Pomysł trafiony. Myślę, że zainteresowanie będzie durze,choćby ze względu na ceny stworzenia projektów indywidualnych. Wydaje mi się, że wiele samorzondów przez wysokie nakłady na prace projektowe i kosztorysowe wstrzymuje się z zrozpoczęciem tego typu inwestycji. Myśle nawet, że gdyby któraś z firm projektowych wydała katalog z 10-15 gotowymi projektami w systemie modułowym, tzn. takim w krórym poszczególne moduły można łączyć ze sobą w różnych konfiguracjach, to zbiła by na tym ładną kaskę.
Jak dobrze być strażakiem :-)
Slawko OSP - forum www.strażak.pl

Siwy63

Post autor: Siwy63 »

Pomysł super. Cena też atrakcyjna no i czas wykonania jest bardzo szybki. U nas w gminie starają się o rozbudowę dwie jednostki i nieskromnie właśnie wspomiałem o możliwości budowy segmentowej. Życzę powodzenia i mam nadzięję żę pomył wypali, a wtedy pojawi się stronka z katalogiem tych produktów. Pozdrawiam.

tommy

Post autor: tommy »

Witam

Serdecznie witam jest to mój pierwszy post na tym forum, lecz czytam go od dawna. Mam pytanie odnośnie budowy strażnicy, a właściwie oddania. Nie wiedziałem gdzie to napisać.
Bardzo proszę o pomoc lub wskazanie miejsca gdzie mogę znaleźć jak ma wyglądać uroczystość otwarcia nowej remizy (przebieg)? Szukałem po internecie, ale niestety nic nie znalazłem...

Z góry dziękuję za poświęcony czas
Awatar użytkownika

Sławko

Post autor: Sławko »

Poszukaj w Ceremoniale, jest dostępny na stronie Zarządu Głównego w zakładce regulaminy. Z kontaktuj się z Odziałem Wojewódzkim powinni przysłać ci wzorcowy scenariusz.
PZDR
Jak dobrze być strażakiem :-)
Slawko OSP - forum www.strażak.pl

tommy

Post autor: tommy »

Dziękuję za szybką odpowiedź
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

tommy pisze:Bardzo proszę o pomoc lub wskazanie miejsca gdzie mogę znaleźć jak ma wyglądać uroczystość otwarcia nowej remizy (przebieg)? Szukałem po internecie, ale niestety nic nie znalazłem...
Sławko pisze:Poszukaj w Ceremoniale, jest dostępny na stronie Zarządu Głównego w zakładce regulaminy. Z kontaktuj się z Odziałem Wojewódzkim powinni przysłać ci wzorcowy scenariusz.
Żeby nie musiałeś długo szukać, przykładowy scenariusz tu : http://www.zosprp.pl/files/regulaminy/z ... monial.pdf
zaś podobny temat tu: http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=2942
Jajakobyły

Topic author
MODULAR

Siwy63 pisze:Pomysł super. Cena też atrakcyjna no i czas wykonania jest bardzo szybki. U nas w gminie starają się o rozbudowę dwie jednostki i nieskromnie właśnie wspomiałem o możliwości budowy segmentowej. Życzę powodzenia i mam nadzięję żę pomył wypali, a wtedy pojawi się stronka z katalogiem tych produktów. Pozdrawiam.
W zasadzie to strona www. już jest.http://www.modularny-warsztat.pl/
Niestety zainteresowanie gmin budową strażnic ( ze względu na małe budżety i wybory )... jest jak na razie bardzo kiepskie. W przypadku Inwestycji komercyjnych jest zupełnie inaczej bo to jedna z niewielu tak kompleksowych ofert na rynku.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat