Koszula wyjściowa letnia,baretki-sposób noszenia

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
grzegorz79
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie
Status: Offline

Koszula wyjściowa letnia,baretki-sposób noszenia

Post autor: grzegorz79 »

Witam!Mimo lektury regulaminu umundurowania mam dwa pytania-czy koszulę letnią wyjściową(białą)można nosić bez krawatu z rozpiętym jednym guzikiem?Widziałem tak ubranych strażaków.
Baretki-spotkałem się z interpretacją ,że należy nosić baretką odpowiadającą najwyższemu medalowi-tj jeżeli mamy brązowy i srebrny medal za zasługi,to nosimy tylko baretką odpowiadającą srebrnemu medalowi,a nie dwie.
Z góry dzięki za odpowiedzi,szczególnie wraz z podstawami prawnymi.Dziękuję
Grzegorz
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Re: Koszula wyjściowa letnia,baretki-sposób noszenia

Post autor: JakuB »

grzegorz79 pisze:czy koszulę letnią wyjściową(białą)można nosić bez krawatu z rozpiętym jednym guzikiem?
Nie
grzegorz79 pisze: Baretki-spotkałem się z interpretacją ,że należy nosić baretką odpowiadającą najwyższemu medalowi-tj jeżeli mamy brązowy i srebrny medal za zasługi,to nosimy tylko baretką odpowiadającą srebrnemu medalowi,a nie dwie.
Tak, to jest prawda. Niestety widziałem dużo strażaków, którzy się obwieszają wszystkimi medalami.

Cytat z regulaminu, o którym nie wszyscy pamiętają:
Poszanowanie munduru i dbałość o jego estetykę oraz wygląd stanowi jeden z
podstawowych obowiązków członków OSP ...
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

grzegorz79 pisze:czy koszulę letnią wyjściową(białą)można nosić bez krawatu z rozpiętym jednym guzikiem?Widziałem tak ubranych strażaków.

Moim zdaniem, skoro krawat jest elementem umundurowania, powinien z tymże w komplecie występować. Fakt faktem, podczas upałów noszenie "obroży" jest może mało przyjemne, ale skoro jestem strażakiem to chyba powinienem wytrzymać w każdych warunkach pogodowych. Nie jestem przekonany, ale zdjęcie krawatu może być dopuszczone po zakończeniu oficjalnej części uroczystości w której bierzemy udział. Jednakowoż wypadałoby również natenczas zdjąć z koszuli pozostałe elementy, świadczące że jest to mundur letni czyli pagony, dystynkcję i sznur. O czapce nawet nie wspomnę.
grzegorz79 pisze:spotkałem się z interpretacją ,że należy nosić baretką odpowiadającą najwyższemu medalowi
Regulamin odznaczeń interpretuje to raczej jednoznacznie czyli j.w. Ja jestem jednak skłonny przychylić się do opinii jednego z działaczy pożarnictwa, że nie powinno być zakazu noszenia baretek wszystkich trzech odznaczeń "za zasługi...". Oczywiście dotyczy to przypadku kiedy druh ma "marne szanse" na otrzymanie odznaczenia powyżej Złotego medalu zzdp. W przypadku posiadania większej ilości "broszek", jak najbardziej powinno się stosować postanowienia Regulaminu.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

Co do koszuli bez krawata to nie ma takiego zapisu w regulaminie umundurowania.
A co do drugiego pytania to napisane jest tak:
4. W przypadkach, gdy nie ma obowiązku noszenia orderów, odznaczeń, medali nosi się ich
baretki wykonane ze wstążki barwy przewidzianej dla danego orderu lub odznaczenia.
Szerokość baretki równa sie szerokości wstążki stosowanej w najniższej klasie danego
orderu lub odznaczenia. Wysokość baretki równa sie 8 mm. Baretki nakłada się na
podkładkę sukienną koloru czarnego. Podkładka powinna być o 2 mm szersza i wyższa
od baretki. Dopuszcza się równie¿ baretki o jednolitej szerokości 35 mm.
4.1 Baretki nosi się na lewej stronie piersi z prawa na lewo w kolejności przewidzianej dla
orderów, odznaczeń, medali (pkt.3.1), przy czym:
a) wyższe klasy orderów oznacza się na baretce przez nałożenie pośrodku niej rozetki w kolorach wstążki orderowej. Średnica rozetki wynosi 6-8 mm,
b) wyższe stopnie odznaczeń oznacza się przez nałożenie pośrodku baretki, pionowo, wąskiego galonika złotego lub srebrnego, zależnie od stopnia odznaczenia. Szerokość galonika wynosi 5 mm,
c) w razie nadania tych samych orderów i odznaczeń po raz kolejny - nosi się
odpowiednią ilość baretek tych orderów i odznaczeń
4.2 Baretki nosi się na kurtkach ubioru wyjściowego (ze sznurem galowym i bez sznura
galowego) na lewej stronie piersi z prawa na lewo, w linii poziomej. W jednym rzędzie nosi
się nie więcej niż trzy baretki umieszczone obok siebie bez przerw między nimi. Dolny
rząd baretek powinien być umieszczony bezpośrednio nad klapą górnej kieszeni kurtki,
przy czym:
a) pojedynczą baretkę umieszcza się symetrycznie nad środkiem kieszeni,
b) powyżej trzech baretek - w dwóch lub więcej rzędach bezpośrednio jeden pod
drugim, w każdym rzędzie po trzy baretki, w rzędzie dolnym mniej niż trzy baretki nosi
się w ten sposób, aby znajdowały się one pod środkiem bezpośredniego rzędu
górnego. Gdy klapa kurtki zakrywa całkowicie pierwszą baretkę najwyższego orderu
lub odznaczenia górnego rzędu, wówczas nosi się w tym rzędzie tylko dwie baretki
umieszczone w taki sposób , aby były one widoczne .
4.3 Niedozwolone jest noszenie baretek sporządzonych z innych materiałów niż wstążki
orderów i odznaczeń.
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Topic author
grzegorz79
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie

Post autor: grzegorz79 »

Dziękuję
Awatar użytkownika

Gabriel OSP

Post autor: Gabriel OSP »

Druchowie jeszcze jest kwestia kiedy nosi sie baretki!!!! Pamietajcie o tym tez.
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

No to proste: baretki do munduru wyjściowego, a medale i odznaczenia (zawsze tylko najwyższej klasy) na mundur galowy. Mundur wyjściowy zakłada się na imprezy o mniejszej randze, bez sznura galowego, a galowy na wyższej ze sznurem galowym
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
Awatar użytkownika

Gabriel OSP

druhuprzemek baretki nosi sie rowniez na mundurze galowym, takze przegladnij jeszcze raz regulamin.
cytat z regulaminu:
Ubiór galowy (ze sznurem galowym) z baretkami nosi siê podczas:
a) uroczystych przedstawieñ w teatrach, salach koncertowych itp., gdy wystêpuje siê
w charakterze przedstawiciela OSP lub oddzia³u ZOSP RP, a dla pozosta³ych
uczestników przyjêty jest strój wieczorowy.
b) innych wa¿nych uroczystooeci na polecenie prezesa (naczelnika) OSP lub prezesa
w³aoeciwego zarz¹du oddzia³u ZOSP RP

Logan
OSP (gm., woj.): Pólko, gm. Żelazków ,wlkp
Kontakt:

Post autor: Logan »

Tak sobie czytam i trochę się dziwię.
Czy dobrze zrozumiałem że ktoś chciał baretki nosić przy białej letniej koszuli? :shock:

Druga sprawa.
Kiedy baretki a kiedy medale.
Regulamin swoje a życie swoje.
Nie wyobrażam sobie co chwile odpruwania baretek i przyszywania medali i odwrotnie. Chodzę na wiele różnych uroczystości i tam wszyscy mają baretki + sznur galowy. Zawsze.
nowa strona ----> www.osppolko.kalisz.pl
Awatar użytkownika

druhprzemek
Kontakt:

Właśnie nie powinno być tak, że życie swoje, a regulamin swoje, a przynajmniej nie w sprawie munduru. Mundur należy szanować. Osobiście nigdy nie widziałem jeszcze strażaka ochotnika, który nosiłby baretki, ale z medalami to już niektórzy przesadzają.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Awatar użytkownika

fireman90

druhprzemek pisze:Mundur wyjściowy zakłada się na imprezy o mniejszej randze, bez sznura galowego, a galowy na wyższej ze sznurem galowym

Czyli powinno się posiadać dwa mundury (kurtki przynajmniej)? :wink:
Logan pisze:Nie wyobrażam sobie co chwile odpruwania baretek i przyszywania medali i odwrotnie.

Nie ma takiej potrzeby bo :
Gabriel OSP pisze:cytat z regulaminu:
Ubiór galowy (ze sznurem galowym) z baretkami nosi siê podczas:
itd.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

Gabriel OSP

Druchowie jak sie dobrze zakombinuje to mozna nosic i baretki i odznaczenia na jednym mundurze.... nic nie trzeba odpruwac.... tylko sobie przerobic baretki i medale.... i tylko sie przypina albo odpina jak kto chce. ja mam tak przy swoim mundurze i ten system sie bardzo dobrze spisuje. :)
Awatar użytkownika

fireman90

Gabriel OSP pisze:Druchowie jak sie dobrze zakombinuje to mozna nosic i baretki i odznaczenia na jednym mundurze.... nic nie trzeba odpruwac.... tylko sobie przerobic baretki i medale
Taki trick stosuję od czasu kiedy zamówiłem tzw. wieszaki do medali http://www.medal.kroscienko.pl/material ... rukcja.pdf
Jak trzeba na galowo zawieszam medale a jak nie- medale i sznur w kieszeń i jestem na wyjściowo.
Ostatnio zmieniony pn 13 lut 2012, 20:48 przez fireman90, łącznie zmieniany 1 raz.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

Gabriel OSP

moj sposob jest taki: takie samo przypiecie przy baretkach jak i odznaczeniach wzorowane na identyfikatorach osobistych, czyli tzw pinsy, tylko trzeba wczesniej sobie je przygotowac. Kwestia zalozenia i sciagniecia kilka sekund i gotowe. Polecam...
Awatar użytkownika

druhprzemek
Kontakt:

Albo mi się wydaje, albo specjalnie ktoś tutaj robi sobie jaja. NIE trzeba mieć dwóch MARYNAREK, bo baretki można wykonać tak jak pinsy. Skoro jednak niektórzy już wiedzą jak się robi pewne rzeczy, to dlaczego nie pochwalą się to wiedzą, tylko podtekstami dają do zrozumienia swoją wyższość nad innymi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat