Sms dla stra¿aka

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

kris998
Posty: 51
Rejestracja: czw 12 sie 2004, 12:10
Lokalizacja: OSP Smêtowo (pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kris998 » pn 24 kwie 2006, 19:33

Ale nei masz raczej podstaw do naprawy np. radia po lepszej cenie, bo sam sie przyczyniles do zlej jego eksploatacji montujac na wlasna reke i samemu eksperymentujac z selektywnym.

Mam tlyko nadzieje, ze nie spowoduje to kiedys blokady selektywnego gdy zostanie wlaczone, i bedzie potrzebna natychmiastowa Wasza pomoc...

Mielismy instalowanego Roboteca, i po pierwszym podlaczeniu jak testowalismy, za drugim razem selektywne zostalo zablokowane bo cos tam nie pasowalo z napieciem, ale firma montujaca Roboteca od razu problem rozwiazala.:)

Teraz mamy Roboteca ponad miesiac, 10 akcji i dziala bezproblemowo:)

Kalu217
Posty: 11
Rejestracja: czw 30 mar 2006, 20:32
Lokalizacja: Wyryki
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Kalu217 » pt 28 kwie 2006, 13:47

Przerobienie telefonu kom. wydaje sie super rozwiazaniem, proste menu, niski koszt zakupu. Fajnie by było gdyby jakis ochotnik elektronik opracowal schemat jak to zrobic.
Nie mamy jeszcze w remizie zadnego z takich systemow. Jadnak nie wiem jak jest w innych ale u nas czasami system robi chyba test, załącza i rozłącza odrazu syrene. Widziałem to kilka razy bedac na miejscu bo nawet nie slychac. A sms juz by chyba poszly, czy nie bedzie zbyt wielu falszywych alarmow, jak jest u was?
Pozdrawiam

kris998
Posty: 51
Rejestracja: czw 12 sie 2004, 12:10
Lokalizacja: OSP Smêtowo (pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kris998 » sob 29 kwie 2006, 13:04

U nas takie cos jak na razie sie nigdy nie zdazylo, zeby system sam sobie robil test, bo wtedy by byl chcoiaz minimalnie slychac syrene bo sie szybko rozkreca, a takego czegos nie bylo.

Pozatym, system Termianl GSM Robotecwysyla smsy automatycznie, jezeli syrena zostanie wlaczona przez dyzurnego PSK selektywnie.

Jezeli chce sie wlaczac syrene recznie, to mozna takze wysylac smsy klikajac na przycisk P1 na terminalu.

vieniu
Posty: 6
Rejestracja: śr 18 sty 2006, 01:37
Lokalizacja: TYCHOWO
Status: Offline

sms

Post autor: vieniu » ndz 30 kwie 2006, 15:45

Czy funkcja powiadamiania sms dla strażaka ochotnika stanie lub stała sie jadnym z wymogów KSRG ??[/i][/b]
Cześć jestem v-ce prezesem d/s sportu i MDP morze jakieś pytania ??

vieniu
Posty: 6
Rejestracja: śr 18 sty 2006, 01:37
Lokalizacja: TYCHOWO
Status: Offline

NOWA STRONA OSP

Post autor: vieniu » ndz 30 kwie 2006, 15:49

ZOBACZ I OCEŃ JEST JESZCZE W REMONCIE
www.osptychowo.blo.pl

brygada
Posty: 24
Rejestracja: śr 15 gru 2004, 19:40
Lokalizacja: Olszowice
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: brygada » ndz 30 kwie 2006, 17:07

wszystko ok ale zapomnailes ze w tym watku dyskutujemy o systemach alarmowania GSM, adres stronki trzeba bylo podac w dziale przydatne linki.
to tyle z mojej strony.
ps. stronka nawet fajna...
***********************************************
Gasic ka¿dy mo¿e jeden lepiej drugi gorzej :)
www.strazak.com
http://blog.strazak.com
[brygada@strazak.com]
***********************************************

kris998
Posty: 51
Rejestracja: czw 12 sie 2004, 12:10
Lokalizacja: OSP Smêtowo (pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kris998 » ndz 30 kwie 2006, 20:23

Z tego co wiem to alarmowanie ssytem GSM nie jest narazie ani obowiazkiem ani nic. Po prostu, jest to dodatkowy system powiadamiania strazakow, korzystajacy z technologi XXI wieku :)

stang
Posty: 4
Rejestracja: czw 08 gru 2005, 15:51
Status: Offline

Post autor: stang » pn 01 maja 2006, 21:33

Warto wspomnieć, że TERMINAL ROBOTEC-a można sterować przez RS komputerem w bardzo prostym intuicyjnym programie, w którym również można pisać treści SMS-ów. W naszej jednostce wysyłamy praktycznie wszystkie informacje (160 znakowe) TERMINALEM - dla wybranych grup lub do wszystkich 90 członków.

kamaras
Posty: 39
Rejestracja: pn 20 gru 2004, 21:58
Lokalizacja: OSP Rzgów
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kamaras » wt 18 lip 2006, 00:31

My u siebie też się przymierzamy do założenia "zapasowego" systemu powiadamiania. raczej była mowa o pagerach, ze względu na jednorazowy wydatek i brak opłat abonamentowych. "ferrari" raczej bardziej przemawia za pagerem niż za sms. jak by nie było takie 90 sekundowe opóźnienie to czasem duża strata.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kris998
Posty: 51
Rejestracja: czw 12 sie 2004, 12:10
Lokalizacja: OSP Smêtowo (pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kris998 » wt 18 lip 2006, 17:41

no dobra, ale nie kazdy ma miejsce w kieszeni zeby nosic portfel, dokumenty, teleofn komorkowy i jeszcze pager...

W oecnych czasach wiekszosc z nas idzie z "komórk±" zawsze i wszêdzie.

To takie moje skromne zdanie i spostrzezenie :D


Pozdrawiam

lukaszkwiat
Posty: 78
Rejestracja: pt 19 lis 2004, 20:29
Lokalizacja: OSP CHARZYKOWY
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: lukaszkwiat » wt 18 lip 2006, 22:00

kris998 pisze:no dobra, ale nie kazdy ma miejsce w kieszeni zeby nosic portfel, dokumenty, teleofn komorkowy i jeszcze pager...

W oecnych czasach wiekszosc z nas idzie z "komórką" zawsze i wszędzie.

To takie moje skromne zdanie i spostrzezenie :D


Pozdrawiam
zgadzam sie z "kris998" telefon komórkowy ma juz prawie każdy :-) jest to bardziej praktyczniejsze. Jeśli chodzi o koszta to w naszej jednostce mamy karte na abonament którą oplaca nam gmina :)

Krzyś
Posty: 80
Rejestracja: pt 29 kwie 2005, 22:16
Status: Offline

Post autor: Krzyś » pt 21 lip 2006, 21:19

Witam.

W mojej jednotsce, każdy strażak ma pager, większość nosi je przy pasku, a niektórzy mają je tylko w domu. Ale czas spędzony w domu to znaczna większość. Więc urządzenia się sprawdzają. Instalowała je firma robotec. Polecam. Czas załączenia - to do 5 sekund od włączenia syreny, ale można je włączyć bez syreny.

Pozdrawiam

Antonio08
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 lip 2006, 22:27
Status: Offline

Post autor: Antonio08 » pn 24 lip 2006, 17:30

Chcieliśmy kupić terminal ROBOTEC, ale dzisiaj zadzwonili do mnie z PSP i mi powiedzieli, możemy go sobie kupić, ale za swoje pieniądze (w naszym przypadku dotacja z gminy) bo za pieniądze z KSRG kupić go nie możemy dlatego, że ZOSP RP nie ma z nimi umowy podpisanej tylko możemy kupić terminal Platana bo z nimi mają umowe. Jak wygląda sytuacja w przypadku waszych jednostek, czy kupowaliście terminale gsm ROBOTEC za pieniądze z KSRG czy z innych żródeł?
Ostatnio zmieniony pn 24 lip 2006, 19:08 przez Antonio08, łącznie zmieniany 1 raz.

kris998
Posty: 51
Rejestracja: czw 12 sie 2004, 12:10
Lokalizacja: OSP Smêtowo (pomorskie)
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: kris998 » pn 24 lip 2006, 18:20

Robotec za wlasne :D

Krzyś
Posty: 80
Rejestracja: pt 29 kwie 2005, 22:16
Status: Offline

Post autor: Krzyś » pn 24 lip 2006, 23:01

Witam

To nie do końca prawda.
Robiąc zakupy za pieniądze z KSRG obowiązują Cie przepisy ustawy o zamówieniach publicznych.
Więc umowa zg zosp z jakimś dostawcą, ani dla Ciebie, ani dla PSP nie jest wiążąca.
Niech Ci to napiszą.
Każdy w końcu walczy o klijenta, jak umie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ