Sms dla stra¿aka

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » czw 08 lut 2007, 10:16

kamaras pisze:Czyli robotec jest pewniejszy ale platan szybszy tak??
Gwarancji na to nie mam - są to rzeczy które usłyszałem od instalatorów terminali i od przedstawiciela Plusa, potwierdzone wypowiedziami kolegów na forum użytkujących terminal Platana no i moje własne doświadczenia z terminalem Robotec. Osobiście tego do końca nie sprawdziłem.
U mnie jakaś "mądra głowa" chce wyłaczyć obie syreny (sic!)

Jeśli macie mieć wyłączone syreny, a przy tym macie dużą ilość wyjazdów to ja bym na sms'y się nie nastawiał, w takim przypadku moim zdaniem potrzebne są pagery.

Myślę, że mądra (inaczej) głowa powinna Wam zaproponować jakiś alternatywny system zamiast syren, przynajmniej nie gorszy ale jak poczytasz ten wątek i inne dyskusje w sieci o powiadamianiu strażaków to będziesz miał dość argumentów na to, że jednak powinny to być pagery.

I jeszcze mi przyszło do glowy, że w waszym przypadku to może przydałby się stały dyżur co najmniej jednej osoby (niech mądra głowa wyduma skąd wziąć kasę by za ten dyżur płacić. Do tego kilka osób na "dyżurach domowych" z pagerami.
Jeśli jest osoba dyżurna to już można sobie odpuścić terminale bo można np wykorzystać kompa z telefonem kom. połączone kabelkiem i jakąś darmową aplikację do smsów (wyjdzie taniej niż terminal... o ile ma się komputer) albo nawet można spróbować wykorzystać płatne (są dość pewne i szybkie) bramki sms'ów (warunek to posiadanie kompa z internetem w remizie i osoba potrafiąca się tym posługiwać).

Ja wykorzystuję płatną bramkę Plusa do przesyłania dodatkowych informacji strażakom z mojej jednostki (https://ssl.plusgsm.pl/smsgate/servlet/ ... ction=init) albo Mboxa sieci Orange.

prezesbogdan
Posty: 26
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 10:51
Lokalizacja: OSP Ścinawka Dolna
Status: Offline

Post autor: prezesbogdan » pn 12 lut 2007, 10:19

Wszystko ma swoje dobre i złe strony. W dniach 18-19.01 nad dolnym śląskiem przeszła nawałnica i przez ok. 12 godzin był problem z telefonią komórkową .Prądu też nie było i te jednostki co miały powiadamianie GSM miały problemy. W takich dniach jak wigilia czy sylwester też jest przeciążenie w sieci do tego stopnia ,że SMS-y idą kilka godzin w to jest też problem.

OSP Żarnowiec
Posty: 38
Rejestracja: pn 08 sty 2007, 20:13
Status: Offline

SMS dla strażaków

Post autor: OSP Żarnowiec » śr 28 lut 2007, 16:32

Witam - W naszej jednostce też mamy zainstalowany Terminal GSM firmy Robotec. Jestem z niego narazie zadowolony, ale były z montażem lekkie problemy. Posiadamy selektywne wywoływnie Firmy "KROKUS" i trzeba było zamontować dodatkową płytkę. Urządzenie ma dużo możliwości, podział na cztery grupy, sterowanie syreną, telefonowanie. Kartę sim zakupiła dla nas Gmina / abonament/ i mamy do wykorzystania około 200 sms-ów / miesięcznie. Nie będę pisał nic na temat Firmyale mam pewne uwagi. Pozd. K-ny Gminny.

OSP Przędzel
Posty: 2
Rejestracja: czw 15 mar 2007, 15:14
Lokalizacja: Przędzel
Kontakt:
Status: Offline

Terminal GSM

Post autor: OSP Przędzel » czw 15 mar 2007, 15:25

Witam.
Bardzo prosze o pomoc !!.
Chcieliśmy zakupić terminal GSM firmy "Robotec".W związku z tym mam pare pytań.
1 Czy można zainstalować go pod system selektywnego wywołania firmy Digitex(słyszałem że jest to niezgodne)
2 Co ile przychodza sms-y i przez jaki czas.
3 Co lepiej kupić pakiet startowy czy wykupić abonament (dodam że mamy ok.30 wyjzdów w ciągu roku a strażaków do pożarów mamy ok.15)
4 Jaki jest przyblizony miesięczny koszt utrzymania terminala
5 Czy można ustwić iż w przypadku pożaru telefon będzie dzwonił a w pozostałych przypadkach będą wysyłane sms-y
Pozdrawiam.

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Re: Terminal GSM

Post autor: Sylwek » wt 20 mar 2007, 12:31

OSP Przędzel pisze:Witam.
Bardzo prosze o pomoc !!.
Chcieliśmy zakupić terminal GSM firmy "Robotec".W związku z tym mam pare pytań.
1 Czy można zainstalować go pod system selektywnego wywołania firmy Digitex(słyszałem że jest to niezgodne)
Digitex podobno napisałe takie pismo, że moga być kłopoty... ale raczej one nie występuja i działa to w miarę dobrze ( u nas działa, choś nie bez problemów). Pozostaje jeszcze kwestia gwarancji - jeśli macie stację Digitexa na gwarancji to pewnie sie z gwarancją pożegnacie.
2 Co ile przychodza sms-y i przez jaki czas.
Tego nikt ci nie powie - jak będziesz mial wyłączony telefon to może przyjść i za kilka godzin - jak włączysz. jak masz wlączony to zalezy to od obciażenia sieci. Zasadniej jest zapytać co ile wychodzą smsy z terminala - wg zapewnień Roboteca co 5 sekund, w praktyce trwa to 8, 10 sekund. Kieyś mieliśmy kartę Orange - coś się pokopalo to 20 smsów wychodziło prawie 9 minut, teraz wychodzą w około 2 minuty.
Podobno Digitex jest dużo szybszy ale ja tego nie sprawdzalem.
3 Co lepiej kupić pakiet startowy czy wykupić abonament (dodam że mamy ok.30 wyjzdów w ciągu roku a strażaków do pożarów mamy ok.15)
My mamy kartę pre paid dlatego, że nie mamy zaufania do elektroniki - coś tam się zatnie pojedziemy do pożaru i jak będzie sobie wysyłało przez kilka godzin na abonamencie to będzie katastrofa... na pre paidzie najwyżej wyczyści konto.
4 Jaki jest przyblizony miesięczny koszt utrzymania terminala
W naszym przypadku doladowujemy co 3 miesiące po 50 zł i nie dajemy rady tego wykoszytać. Taniej by było na abonamencie bo zacznają się normalne od 10 zł, są też jakieś telemetryczne dla firm ale to już nie potrafię Ci napisać.
5 Czy można ustwić iż w przypadku pożaru telefon będzie dzwonił a w pozostałych przypadkach będą wysyłane sms-y
Zalezy w jakich pozostałych przypadkach? Można ustawić że w razie alarmu są wysyłane Clipy (telefon dzwoni), smsy albo flash smsy - czyli bezpośrednio na ekran. Można też wysylać inne smsy ale ja bym się na Waszym miejscu skupił na alarmach.
Wejdź na stronę www.robotec.pl w plikach do pobrania są instrukcje terminali - sciągnij ja i poczytaj to wiele Ci się wyjaśni.
A i bardzo ważne - zorientujcie się jak będzie z serwisem, bo może się okazać, że jak coś się Wam skopie to będzieci czekali ruski rok...
Pozdrawiam

Jarozakr
Posty: 30
Rejestracja: czw 17 lut 2005, 19:24
Lokalizacja: Zakroczym
Status: Offline

terminal gsm

Post autor: Jarozakr » wt 20 mar 2007, 13:28

Witam
Nie chciałbym reklamować terminala Digitex'u bo chciałem zakupić roboteca ale gmina jednak zakupiła Digitexa, więc po krótce opisze jak narazie sie sprawuje i co potrafi DTG-53.
1. Mamy najmłodsze dziecko digitexa DTG-53 kosztuje 900 PLN + Vat, co jest porownywalne z konkurecją, polaczone jest razem stacja obiektowa.
2.Sms'y wychodzą dośc szybko teraz nie sprawdzalem ale jak pomierze to powiem ile czasu potrzeba na wyslanie do 16 osob.
3. i 4. My uzywamy abonentu ERY za 20 PLN w tym 160 sms w abonamencie. Jednak taniej wyjdzie zapewne karta typu prepaid, jednak jeszcze znaczenie ma sila sygnalu co nas zmusilo do Ery. Przy prepaid trzeba pamietac o waznosci konta oraz stanie.
5.Wiec tak w DTG-53 można zapisać praktycznie 13 (teoretycznie 24) rożnych zdażen, 11 z nich jest wywolywane loklalnie z klawiatury, zdazenie wywolane poprzez selektywne wywolanie np z PSK oraz loklane załączenie syreny w remizie. do kazdego zdazenia mozna przypisac inna tresc sms oraz przypisac do kazdego numeru inny sposob powiadomienia. U nas selektywne wywolanie z PSK powiadamia kierowcow poprzez CLIP a wybranych poprzez fsms zaznaczając w treści Alarm z PSP, wywolanie loklane powiadamia wybrane osoby funkcja clip pozostale fsms o tresci alarm OSP (oczywiscie treść dowolna przy programowaniu) pozostale wywolanie zdarzen z klawiatury nie uruchamia syreny i wysyla najczesciej flash sms lub sms. Mozna takze wyslac wlasna tresc smsa znajac kod oraz numer zdarzenia. Do kazdego zdarzenia mozna przypisac dowolna ilosc oraz kolejnosc numerow tel. (zalezne to od weny tworczej programującego oraz jego zdolności).
Podsumowanie nowy terminal ma sporo mozliwosci i prawie dorównuje konkurencji a nawet ja przewyższa lecz ma wielką wade (dlatego prawie) musi być zaprogramowany poprzez pracownika digitexu, samemu mozna uaktualnić numer telefonu.

Kazik5
Posty: 4
Rejestracja: wt 30 lis 2004, 23:56
Status: Offline

Post autor: Kazik5 » wt 20 mar 2007, 15:01

Witam

U nas w jednostce mamy terminal roboteca już ponad 2 lata podłączony pod selektywne digitexa i działa bez problemu podobnie jak w sąsiednich 8 jednostkach . W terminalu roboteca faktycznie wszystkie ustawienia można robić samemu zmieniać numery, treści smsa, grupy, sposób alarmowania itd.
Co do sposobu alarmowania to zdecydowanie szybciej działa wysyłanie sms jak ustawisz clipa to terminal musi zadzwonić na wszystkie alarmowanie numery a to trwa kolo 15 sekund na każdy numer żeby wysłać przynajmniej 4 "dzwonki" a jak jest alarmowanych np. 20 osób to kiedy ten ostatni zostanie zaalarmowany :). Z tego co widzę to nowy terminal digitexa dopiero od niedawna ma te wszystkie funkcje co robotec od 2 lat :) no i cena jest niższa bo pamiętam ze digitex kosztował kolo 1000 netto a my za roboteca zapłaciliśmy 890 netto razem z montażem.
Pozdrawiam
Kazik Osp Nakło Śląskie

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » śr 21 mar 2007, 10:08

Podobno jeden i drugi terminal mozna programować z kompa. W przypadku Digitexu mozna dokupić przewód... o programie na kompa nigdzie się nie doczytałem.
W przypadku Roboteca przewód jest dodawany do terminala a program można sobie pobrać bezpłatnie bezpośrednio ze strony producenta.


I taka mała uwaga z mojego doświadczenia: uważajcie na zmiany numerów w terminalu Roboteca - jak zostanie puste miejsce pomiędzy numerami to terminal po pobudzeniu śle smsy bez końca. Przynajmnije w mojej wersji (chyba ta najstarcza bo ma ponad 2 lata) tak sie przydażyło. Żeby potem usunać niepotrzebny numer za przerwą trzeba najpierw wypełnić pustą rpzestrzeń bo nie pozwala się dobrać do tego zbędnego.
Producent uprzedził, żeby na to uważać ale jakoś tak wyszło że to przetestowałem :oops:

Jarozakr
Posty: 30
Rejestracja: czw 17 lut 2005, 19:24
Lokalizacja: Zakroczym
Status: Offline

Sms Platan

Post autor: Jarozakr » śr 09 maja 2007, 08:53

Witam
Pomierzyłem czas wychodzenia sms z terminala digitexu, otóż do 16 osób (numerów) czas wyjścia smsów trwał 70 sek. co oznacza że na jednego średnio potrzeba 4,37 sek.
Pozdrawiam

Sernik
Posty: 170
Rejestracja: śr 31 sty 2007, 09:24
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie
Status: Offline

SMS

Post autor: Sernik » ndz 13 maja 2007, 15:00

Witam ! Może i rozwiązanie jest dobre, ale jak już ktoś wcześniej wspomniał, w dni świąteczne ( Boże Narodzenie, Sylwester ) sms przyjdzie do Ciebie na drugi dzień a stodoła już się spaliła :) Żaden system powiadamiania nie zastąpi starej mądrej syreny, a jak coś to ktoś po Ciebie zadzwoni - wystarczy się umówić :)

Mateuszs1987
Posty: 32
Rejestracja: czw 25 sty 2007, 21:58
Lokalizacja: OSP Szczurowa
Kontakt:
Status: Offline

__

Post autor: Mateuszs1987 » ndz 13 maja 2007, 17:15

Nie zgodze się z tobą sernik. Syrena nie jest nie zastąpiona, moja osp jest wyposażona w 6 pagerów które genialnie spełniaja swoje zadanie nie zależnie czy sieć jest przeciążona czy nie bo mają bezpośrednie łącze z nadajnikiem umiejscowionym na remizie.

Sernik
Posty: 170
Rejestracja: śr 31 sty 2007, 09:24
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie
Status: Offline

SMS

Post autor: Sernik » ndz 13 maja 2007, 20:03

No w sumie pagery są odpowiednie, zawsze zaalarmują ale trzeba mieć w kieszeni lub ogólnie przy sobie drugi przedmiot, a syrena jak była na dachu tak jest :)

buli
Posty: 16
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:31
Status: Offline

Post autor: buli » ndz 13 maja 2007, 23:21

popieram niema jak stara dobra syrena

Sylwek
Posty: 684
Rejestracja: czw 14 kwie 2005, 08:26
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Sylwek » pn 14 maja 2007, 08:09

Panowie, klasyczna syrena też jest zawodna - często wystarczy trochę wiatru, małe zwarcie przepalony bezpiecznik w stacji transformatorowej i już mamy po syrenie zawsze w przy takiej okazji jakieś drzewo trzeba sprzątać. W terenach górskich w zimie syreny zamarzają. W środku miast przy dużej liczbie zdarzeń hałas jest nie doz zaakceptowania dla mieszkańców. W większej odległości, jeśli ma się założone szczelne okna syreny nie słychć przy włączonym odbiorniku RTV.

Pewności otrzymania alarmu nie ma nigdy, dobrze, jeśli jest co najmniej 2 sposoby alarmowania. Nalepsze wydają sie być pagery bo są niezależne od zasilania w energię elektr (zarówno stacja selektrywnego jak i pagery mają własne bateryjki), są niezalezne od operatorów telefonów itp, ale jak widać niektórym przeszkadza dodatkowa "cegiełka" w kieszeni, poza tym na pewno znajdą się tacy, którym pager upadnie, zmoczy się albo najnormalniej w świecie skończą mu się baterie... no i pagery dzialają na ograniczoną odległość, zależnej od ukształtowania terenu (coś mi się obija po głowie odległość rzędu 5 km).

Mateuszs1987 jeśli można jedno pytanie - jakiej firmy macie pagery i jak one się sprawują?

Mateuszs1987
Posty: 32
Rejestracja: czw 25 sty 2007, 21:58
Lokalizacja: OSP Szczurowa
Kontakt:
Status: Offline

__

Post autor: Mateuszs1987 » pn 14 maja 2007, 08:46

Szczerze mówiąc nie wiem jakiej są firmy ale działają bez zarzutu, są naprawde niewielki o wiele mniejsze od telefonu komurkowego a bateryjke wystarczy wymieniec albo doładować raz na miesiąć.
ODPOWIEDZ