zjazd powiatowy potrzebuje porady

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
pudzian7771
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): marynowy gm. nowy dwór gdański
Status: Offline

zjazd powiatowy potrzebuje porady

Post autor: pudzian7771 »

Od nie dawna jestem prezesem zarządu gminnego i mam takie pytanie poniewarz nie mam pełnej wiedzy na ten temat :
1 czy bedąc sekretarzem zjazdu mogę byc tez członkiem zarządu powiatowego
Prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych pozdrawiam
Awatar użytkownika

TadekB
Status: Offline

Re: zjazd powiatowy potrzebuje porady

Post autor: TadekB »

Pytanie jest dość dziwnie sformułowane, ale spróbuję się z nim zmierzyć.
Jak rozumiem został Druh wyznaczony (poproszony?) do pełnienia funkcji protokolanta (sekretarza) zjazdu powiatowego. Zgodnie z § 51 ust. 2 statutu Związku OSP RP członków zarządów powiatowych wybiera się na zjazdach gminnych. Jeśli Druh został przez swój zarząd gminny wybrany jako przedstawiciel do zarządu powiatowego, to formalnie po zamknięciu obecnej kadencji władz (złożeniu sprawozdań i udzieleniu absolutorium na zjeździe powiatowym) obejmuje Druh funkcję członka zarządu powiatowego. Może Druh również zostać wybrany przez nowo konstytuujący się zarząd do prezydium na dowolną funkcję. Pełnienie podczas zjazdu funkcji protokolanta lub przewodniczącego zjazdu nie ma tu znaczenia (brak o tym wzmianek w statucie i opracowanym przez Związek regulaminie zjazdu). Jeśli podczas zjazdu gminnego pełnił Druh funkcję protokolanta (sekretarza), to również nie ma przeciwwskazań do wyboru do władz wyższego szczebla.
Jeśli zaś nie został Druh wybrany do zarządu powiatowego na następną kadencję, to pełnienie jakiejkolwiek funkcji podczas zjazdu też nie ma wpływu na przynależność do zarządu.
998 + 112 = 1110 !
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat