Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Jak byłem w komendzie po nadanie numerów operacyjnych, to naczelnik w takiej formie mi je przedstawił. Koledzy z tej jednostki pewnie zrobili nadruk właśnie w tej formie którą dostali od naczelnika.
Dziwne to jest oznaczenie, moim zdaniem jest to źle zrobione oznakowanie samochodu pożarniczego. Nie widziałem żeby było dwie litery przy takim oznaczeniu auta, natomiast może być to oznaczenie kryptonimu radia i wtedy by się zgadzało. Wszystko na ten temat " Oznakowanie pojazdów, sprzętu: pływającego, silnikowego, pożarniczego"jest tutaj: http://www.straz.gov.pl/data/other/za_1.pdf
mam wrażenie że tutaj była pomyłka w zamawianiu jak widzę jest o województwo łódzkie np. u mnie w Częstochowie jest tak że przed kryptonimem podaje się literki SF np. Częstochowa 998 tu SF 359 13 OSP Dźbów. i nie wymawia się tego [s] to jest pomiędzy 9 ,a 13 i wydaje mi się że koledzy z tej OSP machnęli się i zamówili kryptonim właśnie w takiej postaci...
Podstawowe pytanie brzmi dlaczego litera "Z" jest w powyższym kryptonimie?
Np. litery S- śląsk, E-łódź, K-małopolska itd. oznaczają województwa, a litera "F" - firefighter
Stąd jest np. SF, EF itp...