Minister: "WZMOCIĆ OSP!"
-
Topic author - Posty: 660
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
- Status: Offline
Minister: "WZMOCIĆ OSP!"
"OSP to bezcenny kapitał Polski, zrobię wszystko, aby ten kapitał móc pomnożyć. W tym celu opracowujemy ustawę o krajowym ratownictwie i ochronie ludności. Prawdziwą strukturą decydującą o obronie cywilnej w kraju jest właśnie OSP, którą trzeba wspierać wszelkimi środkami m.in. unijnymi oraz prawnymi"
Pięknie powiedziane przez Ministra Bartłomieja Sienkiewicza.
Ciekawe czy OSP postrzegają tylko przez KSRG, czy widzą też potrzeba wzmacniania systemu poprzez jednostki z poza struktur.
Osobiście podejrzewam że zaczną pogłębiać jeszcze bardziej różnice pomiędzy jednostkami, a było by naprawdę pięknie gdyby zaplanowali i wprowadzili jakiś ogólny program wzmocnienia roli OSP WSZYSTKICH.
W woj. Małopolskim jednostki z poza KSRG dostają po tyłkach na każdym kroku. Ja się przekonałem przekonałem o tym w przypadku dwóch spraw:
1. Nie jesteś w KSRG - nie dostaniesz kredytu na preferencyjnych warunkach w Funduszu Ochrony Środowiska. Gminy mogą brać kredyty, ale tylko na OSP w KSRG. Taki kredyt jest częściowo umarzalny (35%)
2. Nie jesteś w KSRG - Twoi strażacy nie dostaną tytułu Ratownika po ukończonym kursie KPP. Mało tego, nie możesz wpisać OSP z poza KSRG jako podmiotu wspierającego Państwowe Ratownictwo Medyczne, bo tam mona wpisać tylko jednostki... należące do KSRG!
I tak w koło Macieju. Wszędzie wyrasta ściana z wielkim napisem "TYLKO DLA KSRG". Już nie wspomnę o możliwości włączenia kolejnych jednostek, bo po pierwsze jest zapis, że "co najmniej dwie OSP z Gminy" (nie chcą za bardzo włączać kolejnych), a po drugie jak już mają OSP w planie do włączenia to najczęściej pojawia się gadka - "nie ma kasy".
Tak więc ciekaw jestem jak zamierzają "robić wszystko" żeby wzmacniać kapitał OSP. Bo na razie pompuje się kasę w najlepszych, tylko pytanie czy Ci najmocniejsi zawsze już będą tacy mocni?
Cały artykuł: http://www.strazak.org.pl/index.php?mode=read&art=1768
Pięknie powiedziane przez Ministra Bartłomieja Sienkiewicza.
Ciekawe czy OSP postrzegają tylko przez KSRG, czy widzą też potrzeba wzmacniania systemu poprzez jednostki z poza struktur.
Osobiście podejrzewam że zaczną pogłębiać jeszcze bardziej różnice pomiędzy jednostkami, a było by naprawdę pięknie gdyby zaplanowali i wprowadzili jakiś ogólny program wzmocnienia roli OSP WSZYSTKICH.
W woj. Małopolskim jednostki z poza KSRG dostają po tyłkach na każdym kroku. Ja się przekonałem przekonałem o tym w przypadku dwóch spraw:
1. Nie jesteś w KSRG - nie dostaniesz kredytu na preferencyjnych warunkach w Funduszu Ochrony Środowiska. Gminy mogą brać kredyty, ale tylko na OSP w KSRG. Taki kredyt jest częściowo umarzalny (35%)
2. Nie jesteś w KSRG - Twoi strażacy nie dostaną tytułu Ratownika po ukończonym kursie KPP. Mało tego, nie możesz wpisać OSP z poza KSRG jako podmiotu wspierającego Państwowe Ratownictwo Medyczne, bo tam mona wpisać tylko jednostki... należące do KSRG!
I tak w koło Macieju. Wszędzie wyrasta ściana z wielkim napisem "TYLKO DLA KSRG". Już nie wspomnę o możliwości włączenia kolejnych jednostek, bo po pierwsze jest zapis, że "co najmniej dwie OSP z Gminy" (nie chcą za bardzo włączać kolejnych), a po drugie jak już mają OSP w planie do włączenia to najczęściej pojawia się gadka - "nie ma kasy".
Tak więc ciekaw jestem jak zamierzają "robić wszystko" żeby wzmacniać kapitał OSP. Bo na razie pompuje się kasę w najlepszych, tylko pytanie czy Ci najmocniejsi zawsze już będą tacy mocni?
Cały artykuł: http://www.strazak.org.pl/index.php?mode=read&art=1768
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
Re: Minister: "WZMOCIĆ OSP!"
masz świętą rację osp z ksrg to szlachta która sie z nikim nie liczy tylko chyba nie wiedzą ze są jednym z ogniw ksrg ,,mam sasiada który ma sprzet dobry sam się dużo starał o niego i chwała mu za to ale co do wspólpracy z innymi osp to praktycznie żadna tylko pretensję po co innym osp kupowac sprzęt ale i na niego padła klęska chłopaki jego opuszczają osp i do anglii na wyspy do niemiec jak wszędzie no i kłopot brak ludzi na wsi 2000 mieszkańców 3 samochody a jeden w niepełnej obsadzie może jechać nie powiem ze zawsze ale kłopot jest ,,i na pewno jest tak gdzie indziej osp z systemu nie wyjezdża a jadą chłopaki z osp zwykłej i trzeba tam takze kupowac sprzet takie moje zdanie ,,a co bedzie jak ksrg wyjedzie po za gminę z dobrym sprzetem a na terenie wybuchnie inny pożar i wtedy z sikawką przyjadą inne osp ? co ludzie by na to powiedzieli ze bez dobrego sprzętu bez beczki ,,,ale u góry sa madrzejsi którzy straz widza na filmach i wymyślają różne bzdury a sami nigdy nie byli przy akcji w wiekszosci ,,czekam co będzie za 10 -15 lat kto to bedzie obsługiwał niż demograficzny już pokazuje braki
-
Właśnie to jest dobre pytanie co z jednostkami POZA KSRG już mi czasem bokiem wychodzi jak słyszę że to jest przeznaczone na jednostki TYLKO SYSTEMOWE człowiek się stara próbuje pozbierać pieniążki z różnych środków a jak przyjdzie co do czego to pierwsze pytanie czy jesteśmy właśnie w KSRG jak nie to dziękują bardzo. Dotacje z PSP dla OSP tylko dla systemu , dotacje unijne dla systemu , kasa z PSP 5-6 tyś zł rocznie tylko dla systemu , wnioski o dotacje w pierwszej kolejności rozpatrywany system , szkolenia np z KPP tylko dla systemu, akcja powódź zniszczony sprzęt a kase na zakup nowego dostały tylko jednostki KSRG .Moje pytanie CO DALEJ Z JEDNOSTKAMI POZA SYSTEMOWYMIjeśli potrafi ktoś mi odpowiedzieć na to pytanie to bardzo proszę 

-
- OSP (gm., woj.): Gładyszów, gm Uście Gorlickie, woi. małopolskie
do podymacza
Masz rację, ale w kwestii wpisania do rejestru podmiotów współpracujących z PRM mylisz się może to zrealizować każda, powtarzam każda jednostka OSP. Na potwierdzenie powyższego przytoczę przykład naszej jednostki w ostatnim okresie decyzją wojewody zostaliśmy wpisani do ww. podmiotów i nie jesteśmy KSRG (wypełnia się wniosek z danymi + oświadczenie o gotowości operacyjnej+ 10 zł opłaty skarbowej i to wszystko, no i jeszcze musicie posiadać sprzęt PSP r1, łączność pojazd)
Masz rację, ale w kwestii wpisania do rejestru podmiotów współpracujących z PRM mylisz się może to zrealizować każda, powtarzam każda jednostka OSP. Na potwierdzenie powyższego przytoczę przykład naszej jednostki w ostatnim okresie decyzją wojewody zostaliśmy wpisani do ww. podmiotów i nie jesteśmy KSRG (wypełnia się wniosek z danymi + oświadczenie o gotowości operacyjnej+ 10 zł opłaty skarbowej i to wszystko, no i jeszcze musicie posiadać sprzęt PSP r1, łączność pojazd)
-
Topic author - Posty: 660
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Masz moją ciekawość...krumar pisze:do podymacza
A jakie jesteś województwo? Sami za tym chodziliście, czy ktoś Was hurtowo wciągał? Skąd miałeś wniosek, to jest jakiś wzorcowy dokument? A oświadczenie? Też jest od nich? Odpisz koniecznie!

-
- Kontakt:
Hej podymacz, pozwól że ja Ci odpowiem 
http://bip.rzeszow.uw.gov.pl/pozostale- ... m-prm.html
masz tu opis, dotyczy woj. podkarpackiego i wymagane dokumenty na dole jakie trzeba złożyć.
w Twoim też napewno coś takiego jest, poszukaj.

http://bip.rzeszow.uw.gov.pl/pozostale- ... m-prm.html
masz tu opis, dotyczy woj. podkarpackiego i wymagane dokumenty na dole jakie trzeba złożyć.
w Twoim też napewno coś takiego jest, poszukaj.
pozdrawiam
druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.