Baretki po raz kolejny
-
Topic author - Posty: 15
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Majdan Grabina (gm. Zakrzówek, woj.lubelskie)
- Status: Offline
Baretki po raz kolejny
Witam.
Jeśli ktoś posiada wszystkie trzy medal, złoty,srebrny i brązowy to nosi się oczywiście ten najwyższy, w tym przypadku złoty. A jak jest z baretkami? Czy też nosi się tylko jedną? Bo w regulaminie jest zapis odnośnie medali ale czy w przypadku baretek jest tak samo? Nie jestem pewien ale wydawać by się mogło że tak. Kiedy popatrzymy na baretki u generałów, to widać że noszą oni baretkę najwyższego medalu z tej grupy (złote paski na baretce).
Jeśli ktoś posiada wszystkie trzy medal, złoty,srebrny i brązowy to nosi się oczywiście ten najwyższy, w tym przypadku złoty. A jak jest z baretkami? Czy też nosi się tylko jedną? Bo w regulaminie jest zapis odnośnie medali ale czy w przypadku baretek jest tak samo? Nie jestem pewien ale wydawać by się mogło że tak. Kiedy popatrzymy na baretki u generałów, to widać że noszą oni baretkę najwyższego medalu z tej grupy (złote paski na baretce).
-
- OSP (gm., woj.): Wola Zabierzowska
Re: Baretki po raz kolejny
Zasady noszenia baretek są takie same jak medali, czyli nosimy tylko najwyższy stopień.
Niestety ale nosi się wszystkie trzy ( jesli posiadasz ) i najwyższy medal jak kolega wyżej napisałkrisznal pisze:Zasady noszenia baretek są takie same jak medali, czyli nosimy tylko najwyższy stopień.
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
Czyli nosimy wszystkie trzy baretki a medal tylko najwyzszy?
Byłem na szkoleniu (regulaminowy ubiór ) i tak właśnie mówili z OW OSP RPSylwek185 pisze:Czyli nosimy wszystkie trzy baretki a medal tylko najwyzszy?
-
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
-
Szkolenie szkoleniem ale pytanie jednak powraca kiedy spojrzymy na dowolnego wyższego oficera bądź generała. Zobaczcie sami, mając złoty medal nie noszą oni dodatkowo baretki srebrnego i brązowego. Czy aby nie jest tak, że każdy chce przypiąć trzy żeby ładnie wyglądać i mieć "na sztukę"?
Panowie skończcie , wchodząc tu na forum jest strona główna zosprp > proszę sobie kliknąć regulamin> umundurowania napisane jest czarno na białym że nosi się , i nawet jak powinno byc przyszyte ( z prawa do lewa ) ja noszę wszystkie i zawsze , tylko czasami złoty dopinam
Ostatnio zmieniony ndz 09 lut 2014, 08:42 przez GLM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie jest jednoznacznie napisane o posiadaniu kilku baretek medali w tej samej kategorii.
Regulamin OSP opiera się na regulaminach innych służb więc powinniśmy własnie tam szukać.
Dz.U. z 1990 r Nr 90 poz 452.W przypadku posiadania tego samego odznaczenia w dwóch lub więcej stopniach, nosi się miniaturkę, baretkę lub wstążeczkę, najwyższego z posiadanych stopni odznaczenia.
Regulamin OSP opiera się na regulaminach innych służb więc powinniśmy własnie tam szukać.
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
4.1
c) w razie nadania tych samych orderów i odznaczeń po raz kolejny - nosi się
odpowiednią ilość baretek tych orderów i odznaczeń
Tak brzmi paragraf w regulaminie, wiec nie jest jednoznacznie napisane, wg mnie chyba chodzi i ilość wszystkich baretek tego samego odznaczenia.
Tak brzmi paragraf w regulaminie, wiec nie jest jednoznacznie napisane, wg mnie chyba chodzi i ilość wszystkich baretek tego samego odznaczenia.
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
Sprawa jest bardzo prosta. Nosisz baretkę najwyższego odznaczenia. Oczywiście możesz nosić wszystkie baretki niższego stopnia. W końcu mundur to choinka. Również można przypiąć sobie brązowy, srebrny i złoty medal jak się ma. W końcu czemu nie możemy wyglądać jak rosyjski generał. W końcu to wolny kraj. Tylko wtedy wystawiamy sami sobie świadectwo. Sobie w własnej organizacji. No ale jak ktoś się chce wyróżniać lub czuje się niedowartościowany to co mu będziemy bronić.
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
dobra kwas to jaka jest wg Ciebie interpretacja tego zapisu w regulaminie?
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
Tu masz odpowiedź.Sylwek185 pisze:Nie jest jednoznacznie napisane o posiadaniu kilku baretek medali w tej samej kategorii.
Dz.U. z 1990 r Nr 90 poz 452.W przypadku posiadania tego samego odznaczenia w dwóch lub więcej stopniach, nosi się miniaturkę, baretkę lub wstążeczkę, najwyższego z posiadanych stopni odznaczenia.
Wszelkie regulaminy wewnętrzne tworzone w organizacjach nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi aktami prawa zewnętrznego. Wszelkie zwroty nieprecyzyjnie zapisane powninniśmy wyjaśniać na podstawie zapisów prawa na podstawie którego stworzono regulamin.
Dlatego ja nie interpretuję tego zapisu. Ja korzystam z zapisu aktu prawnego przytoczonego przez Sylwka185
-
- OSP (gm., woj.): Wola Zabierzowska
W tym zapisie chodzi chyba o to, że jeśli dostaniesz po raz drugi ten sam medal (medal srebrny i złoty to różne medale) to nosisz dwie baretki. W naszym przypadku jest najczęściej spotykane podczas podczas ponownego odznaczenia Złotym Medalem Za Zasługi Pożarnictwa.fido pisze:4.1
Co do noszenia wszystkich 3 baretek to spotkałem się kiedyś a informacją, że dopuszczalne jest noszenie ich wszystkich jeśli strażak nie nosi innych baretek. Ale wydaje mi się, że jest to naciąganie regulaminu, żeby pokazać ile to się medali nie dostało... Bez sensu...
-
Dh Czesław Kosiba na stonie strazak.org.pl umieścił taki oto obrazek