Dobra pizza
-
Topic author - Posty: 57
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Krzykosy, Wielkopolskie
- Status: Offline
Dobra pizza
Ostatnio zamówiłem pizzę z portalu www.szybkapizza.pl. Była pyszna!
Re: Dobra pizza
Jak mam trochę czasu, chętnie sam przygotowuję pizzę. Dostałem od kumpla świetny przepis na ciasto a dodatki wtedy jakie chcę, w dowolnej konfiguracji.
-
- OSP (gm., woj.): Wilcze Doły gm. Kocia Banda
i to mi się podoba
Daj przepis :falconde pisze:Jak mam trochę czasu, chętnie sam przygotowuję pizzę. Dostałem od kumpla świetny przepis na ciasto a dodatki wtedy jakie chcę, w dowolnej konfiguracji.
Czasami nie mamy czasu, to się zamawia
-
"się zamawia" i nie wie się co się kryje w środku
Więc tak: szklanka mąki możliwie najdrobniejszej moze być tortowa zamiast tej zwykłej pszennej, 3/4 szklanki ciepłej wody, drożdże instant, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oliwy (można ewentualnie zastąpić dobrej jakości olejem, ale z oliwą wychodzi lepiej)'3zuch pisze:Daj przepis :falconde pisze:Jak mam trochę czasu, chętnie sam przygotowuję pizzę. Dostałem od kumpla świetny przepis na ciasto a dodatki wtedy jakie chcę, w dowolnej konfiguracji.
Czasami nie mamy czasu, to się zamawia
Do ciepłej wody dodaję drożdże i mieszam, mąkę mimo że jest drobna przesiewam przez sitko, dodaję sól, oliwę oraz wodę z drożdżami. Mieszam ciasto do gładkiej konsystencji i jeszcze wyrabiam ręcznie tak jak np. na pierogi, powinno być sprężyste,odstawiam na minimum pół godziny, choć powinno się teoretycznie na dłużej. Kolejno formuję kształt pizzy też ręcznie, nie wałkuję i kładę na blasze. Z ciastem to finito, a dodatki już wg uznania. Sos też warto zrobić samemu:)
Jest z tym wszystkim trochę zachodu, ale myślę za warto:)
-
Ja raz kiedyś spróbowałam wedle przepisu zrobić pizze na cienkim cieście, pożałowałam swojej próby bo nie wyszła, nie wiem dlaczego. Od tamtej pory już tylko zamawiam, jak ja mam kupić składniki i robić to za tę cenę kupię sobie dobrą pizze w http://krakow.pizzerianocna.pl/#pizzamenu i dowożą do domu gorącą. I ja nie musze robić jej w domu a sobie na spokojnie przed telewizorem zjem.
-
- OSP (gm., woj.): Wrocław Wrocław
A czy ktoś z Was miał okazję zamawiać dania z telepizza.pl ? Sam póki co nie miałem okazji, ale z uwagi na fakt, że w naszym kraju działa wiele lokali tej marki, a dodatkowo ceny są naprawdę przystępne, może w końcu się skuszę. Sądzicie, że warto?
Dobrą pizzę można też sobie przyrządzić samemu. Da się osiągnąć taki efekt jak w pizzerii, zwłaszcza jeśli pieczemy nie na blasze, ale na kamieniu. Tutaj http://cowidze.pl/akcesoria-pieczenie-pizza możecie dowiedzieć się więcej o kamieniu do pizzy, a także jakie inne akcesoria się przydają.
Lubimy posiedzieć, ze znajomymi w domu. Tak jest zdecydowanie najwygodniej. Zawsze mozemy zamówić pizze z Party Pizza i w swoim otoczeniu zjeść przepyszną pizze.
-
- OSP (gm., woj.): Łupaszka gm. Grabin
nie ma jak pizza ta z koszernej restauracji po prostu jest cymes
Ja ostatnio trafiłem na świetną pizzerię na Ochocie przez ten formularz zamawiania pizzy.
Nie przepadam za pizzą.
-
- OSP (gm., woj.): ochotnicza straż pożarna chojnice
Uwielbiam oryginalną włoską pizzę, z oryginalnymi włoskimi składnikami i parmezanem. W Warszawie chodzimy (aktualnie zamawiamy na wynos :/ ) do włoskiej restauracji Semola, bo tam robią najlepszą pizzę.
Mój facet robi pyszną, włoską pizzę. Musieliśmy nawet dokupić do niej kamień.