1% dla OSP
-
Topic author - Posty: 90
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
1% dla OSP
Witam serdecznie,
moja jednostka pierwszy raz w tym roku podjęła działania na rzecz zbiórki pieniędzy z tytułu przekazania 1% podatku przez mieszkańców wsi na rzecz OSP. Chciałbym zapytać druhów, którzy mają już wieksze doswiadczenie w tej kwesitii do kiedy pieniądze z tego tytułu powinny wpłynąć na konto jednostki - do dnia dzisiejszego nic nie dostaliśmy. Kolejne pytanie to w jaki sposób zgodnie z obowiązującymi procedurami rozliczyć te pieniądze - na co z praktycznego punktu widzenia można je przeznaczyć.
Prosze o odpowiedź,
Mariusz
moja jednostka pierwszy raz w tym roku podjęła działania na rzecz zbiórki pieniędzy z tytułu przekazania 1% podatku przez mieszkańców wsi na rzecz OSP. Chciałbym zapytać druhów, którzy mają już wieksze doswiadczenie w tej kwesitii do kiedy pieniądze z tego tytułu powinny wpłynąć na konto jednostki - do dnia dzisiejszego nic nie dostaliśmy. Kolejne pytanie to w jaki sposób zgodnie z obowiązującymi procedurami rozliczyć te pieniądze - na co z praktycznego punktu widzenia można je przeznaczyć.
Prosze o odpowiedź,
Mariusz
Re: 1% dla OSP
Jeśli nie jesteście OPP i pieniądze wpływały na rzecz ZG, poczekać możecie jeszcze sporo, pieniądze zresztą nie wpłyną na konto, tylko będą w ZW. Co mozna kupić określa regulamin na stronie Związku. Generalnie, najlepiej zorientować się w ZW, bo co województwo może być nieco inaczej.
Jeśli jesteście OPP - to inna bajka, wszystko zależy od skarbówki i tam najlepiej udaj się po informacje.
Jeśli jesteście OPP - to inna bajka, wszystko zależy od skarbówki i tam najlepiej udaj się po informacje.
O!polskie ratownictwo - http://ratownictwo.opole.pl
-
Nie, nie jesteśmy w OPP. Czyli mam rozumieć, że pieniądze do odbioru będą w siedzibie Zarządu Wojewódzkiego..? Czy może również w placówce filialnej, w miejscowości która lezy znacznie bliżej nas i gdzie co roku odbieramy sprzęt ratowniczy zakupiony z dofinansowaniem..? Czy w takim wypadku Zarząd Wojewódzki poiformuje nas o terminie odbioru pieniędzy..? Wydaje mi się, że wyjaśnienie tych kwestii powinno znaleźć się w dziale "1% dla OSP" gdyż podana jest procedura przekazania pieniędzy, a nie ma ani jednej wzmianki na temat w jaki sposób dana OSP otrzymuje faktyczną przekazaną gotówkę.
Jesli to mozliwe proszę o dalsze info.
Mariusz
Jesli to mozliwe proszę o dalsze info.
Mariusz
Mogę tylko napisać, jak było u mnie - opolskie. Dostaliśmy pismo z ZW o przyznanych środkach, wyciąg z regulaminu na co można je przeznaczyć i informację, że faktury należy brać na ZW jako nabywcę. Gotówki na konto OSP nie dostaliśmy.
Dop.
W naszym przypadku to był początek tego roku dopiero
Dop.
W naszym przypadku to był początek tego roku dopiero
Ostatnio zmieniony czw 26 sie 2010, 10:03 przez Tiger, łącznie zmieniany 1 raz.
O!polskie ratownictwo - http://ratownictwo.opole.pl
-
Ok, rozumiem...
W takim razie moje pytanie kiedy możemy spodziewać się zawiadomiena z ZW o wysokości naleznych środków..? Czy jest na to szansa do końca września..? Jak to było w Waszym przypadku..?
W takim razie moje pytanie kiedy możemy spodziewać się zawiadomiena z ZW o wysokości naleznych środków..? Czy jest na to szansa do końca września..? Jak to było w Waszym przypadku..?
-
- OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
- Kontakt:
U mnie co roku dopiero pod koniec października dostajemy, a czasem nawet w połowie listopada i mamy niecały miesiąc na ich wykorzystanie. Do Świąt Bożego Narodzenia opisane faktury muszą dotrzeć do ZW, aby Ci mogli oddać nam pieniądze na konto.
-
- Kontakt:
Dzwoniłem do Koordynatora mojego Zarządu Wojewódzkiego i otrzymałem odpowiedź, że ZOSP RP przekazał już listy z wpłatami do nich, ale pierw muszą uporać się z dofinansowaniem i dopiero będą w stanie przekazać jednostkom stosowne informacje na temat 1%. Nastąpi to jednak, tak jak pisałem - nie wcześniej niż w listopadzie.
-
W jaki sposób moja jednostka zostanie poinformowana o wysokości puli i sposobie jej wykorzystania..?
czy wie ktoś czy są już jakieś wiadomości odnośnie 1% podatku, kiedy można się spodziewać jakiejś wiadomości o ewentualnym przekazaniu podatku na moja jednostke i jego wykorzystania. jestem z woj . lodzkiego
Skontaktuj się z właściwym oddziałem Zarządu Wojewódzkiego, tam już na pewno wiedzą o przyznanych środkach z 1 %. Na dolnym śląsku Zarząd Wojewódzki, listę jednostek i kwoty przyznane umieścił na swojej stronie internetowej. Nie zawiadamiał w inny sposób.
PZDR
PZDR
Jak dobrze być strażakiem
Slawko OSP - forum www.strażak.pl
Slawko OSP - forum www.strażak.pl
-
- Kontakt:
Kolego speedx
Skontaktuj się z Koordynatorem ZOW ZOSP RP na woj. łódzkie - Panią Urszulą Pietruszewską ( 46 833 46 43 )
Skontaktuj się z Koordynatorem ZOW ZOSP RP na woj. łódzkie - Panią Urszulą Pietruszewską ( 46 833 46 43 )