Władza absolutna

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
ratownikosp998
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Władza absolutna

Post autor: ratownikosp998 »

Witam. Sprawa wygląda tak: Mamy w jednostce prezesa, totalnego nieudacznika. Sam jestem Naczelnikiem. Czy możliwe jest przejęcie całej władzy, aby zajmować funkcję Prezes-Naczelnik? Moi koledzy z zarządu nie chcą sami kandydować na prezesa, a mi odpowiada najbardziej bycie właśnie naczelnikiem. Niestety prezes na niczym się nie zna i blokuje wszelkie inicjatywy mające na celu rozruszanie naszej jednostki (prezes boi się wszystkiego co nowe, nawet nie umie rozwinąć skrótu KSRG!!!)

Dlatego właśnie myślałem o przejęciu władzy absolutnej! :twisted:
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Re: Władza absolutna

Post autor: Jarek »

hmm...chyba może z tym być problem, bo wydaje mi się że te dwie funkcje muszą być sprawowane przez dwie różne osoby.

Ale powiem Ci że może byś rozwiązał to w ten sposób:
1. Można chyba na walnym zebraniu podjąć decyzje o ograniczeniu funkcji prezesa do funkcji reprezentacyjnej. Tak jest u mnie w OSP, naczelnik kieruje wszystkim a prezes jest tylko od ładnego wyglądania:P
2. lub znajdź w drużynie jakiegoś sojusznika który przejmię tą funkcje i sam zrezygnuję z kompetencji na rzecz naczelnika, już wtedy tak jakby nieoficjalnie. inaczej mówiąc będzie z Tobą współpracował i nie blokował pomysłów.

Nie wiem jak jest u was w jednostkach ale u mnie kompetencje zarząd OSP konczą się praktycznie na osobie Naczelnika i on ma władzę absolutną tak naprawdę;p Tak było u mnie zawsze i chyba to jest kwestia dogadania się w zarządzie.

Siwy63

Re: Władza absolutna

Post autor: Siwy63 »

Zbliża się czas zebrań sprawozdawczo-wyborczych więc macie okazję wybrać nowego prezesa. U mnie w jednostce a jestem prezesem , prezes i naczelnik razem współpracują i tak naprawdę cały zarząd działa super. Głównie chodzi o to że wszystkie sprawy nawet te drobne uzgadniamy razem na zebraniu jednostki, a mamy sporo zebrań i z niczego nie robimy tajemnicy, a o każdej ważnej sprawie decyduje głosowanie na zebraniu i nawet jak się mam inny pogląd na daną sprawę ja, albo ktoś inny to i tak musimy się zgodzić z decyzją większości i nią popierać. Statut który macie określa jednoznacznie kompetencje każdego członka zarządu waszej OSP.Pozdrwaiam.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat