Regulamin Komisji Rewizyjnej
-
Topic author - Posty: 3
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Regulamin Komisji Rewizyjnej
Witam
Mam kilka pytań odnośnie działania komisji rewizyjnej. Mianowicie chodzi mi o stworzenie regulaminu komisji rewizyjnej i uchwały. Każda komisja działa na podstawie swojego statutu ale tak jak na przykład w naszym jest niewiele odnośnie komisji:
"& 45.
Komisja rewizyjna jest organem kontrolnym OSP i do jej zadań należy:
Przeprowadzenie co najmniej raz w roku kontroli całokształtu działalności statutowej OSP ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki finansowej i opłacania składek członkowskich,
Składanie na walnym zebraniu sprawozdania z przeprowadzonych kontroli wraz z oceną działalności OSP.
Przedstawienie zarządowi uwag i wniosków dotyczących jego działalności,
Wnioskowanie o udzielanie absolutorium ustępującemu zarządowi.
& 46.
Komisja rewizyjna wybiera ze swego grona przewodniczącego.
& 47.
Komisja rewizyjna może dokonać zmian w swoim składzie w liczbie nieprzekraczającej 1/3 ustalonego składu. Zmiany te muszą być zatwierdzone na najbliższym walnym zebraniu." Czy w związku z powyższym mogę powoływać się na regulaminie związkowym?? Czy bardziej wskazane jest napisać własny i uchwalić to?? W jaki sposób taki regulamin zatwierdzić? Czy musi być przedstawiony na zarządzie czy tylko poddane głosowaniu członkom komisji??
Może trochę nie jasno napisałem. Jeśli tak to spróbuję dokładniej opisać problem.
Pozdrawiam
Mam kilka pytań odnośnie działania komisji rewizyjnej. Mianowicie chodzi mi o stworzenie regulaminu komisji rewizyjnej i uchwały. Każda komisja działa na podstawie swojego statutu ale tak jak na przykład w naszym jest niewiele odnośnie komisji:
"& 45.
Komisja rewizyjna jest organem kontrolnym OSP i do jej zadań należy:
Przeprowadzenie co najmniej raz w roku kontroli całokształtu działalności statutowej OSP ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki finansowej i opłacania składek członkowskich,
Składanie na walnym zebraniu sprawozdania z przeprowadzonych kontroli wraz z oceną działalności OSP.
Przedstawienie zarządowi uwag i wniosków dotyczących jego działalności,
Wnioskowanie o udzielanie absolutorium ustępującemu zarządowi.
& 46.
Komisja rewizyjna wybiera ze swego grona przewodniczącego.
& 47.
Komisja rewizyjna może dokonać zmian w swoim składzie w liczbie nieprzekraczającej 1/3 ustalonego składu. Zmiany te muszą być zatwierdzone na najbliższym walnym zebraniu." Czy w związku z powyższym mogę powoływać się na regulaminie związkowym?? Czy bardziej wskazane jest napisać własny i uchwalić to?? W jaki sposób taki regulamin zatwierdzić? Czy musi być przedstawiony na zarządzie czy tylko poddane głosowaniu członkom komisji??
Może trochę nie jasno napisałem. Jeśli tak to spróbuję dokładniej opisać problem.
Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): OSP Wieliczka, gm. Wieliczka, woj. Małopolskie
Re: Regulamin Komisji Rewizyjnej
Na stronie związku masz wszystkie regulaminy, wzory uchwał, protokołów z kontroli. Wujek google Ci pomoże....
Tak wiem, że na stronie związku są wszystkie regulaminy itd., i że wujek google pomoże ale chodzi mi raczej o to czy jeśli komisja będzie opierała się np. na tym związkowym regulaminie to uchwałę podejmuje ta komisja o przyjęciu tego regulaminu? Czy jeśli tworzy sama regulamin to oni podejmują sami taką decyzję, że działają na podstawie tegoż regulaminu? Czy zarząd musi to poddać pod głosowanie, czy ma coś tutaj do powiedzenia??
-
- OSP (gm., woj.): OSP Wieliczka, gm. Wieliczka, woj. Małopolskie
Zarząd nie ma nic do gadania na temat Waszego Regulaminu. Komisja Rewizyjna jest odrębnym organem. Regulamin działania przyjmujecie jaki chcecie, czy to ze związku czy swój, natomiast musi pokrywać się z zapisami w statucie o uprawnieniach Komisji Rewizyjnej. Regulamin zawsze przyjmujecie uchwałą Komisji Rewizyjnej. Jak chcesz to Ci podeśle ten związkowy, który zaadoptowałem do Naszych potrzeb wraz z uchwałą, tylko podaj maila..
I o taką konkretną odpowiedź mi chodziło
.
Jakbyś mógł to podeślij na adres
Dzięki serdeczne za pomoc 
Pozdrawiam

Jakbyś mógł to podeślij na adres
Kod: Zaznacz cały
abcdef1234@wp.pl

Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): Szyszłowo gm.Ostrowite woj.Wielkopolskie
Mam takie pytanie:Kto wygłasza sprawozdanie z działalności komisji rewizyjnej na waln zebraniu sekretarz czy przewodniczący?
-
- OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie
Wydaje mi się, że jest to obojętne. Wszystko zależny od tego jak członkowie KR dogadają się między sobą. Przewodniczący Zebrania mówi, że oddaje głos Przewodniczącemu KR w celu przedstawienia obecnym sprawozdania z działalności KR. Przewodniczący dziękuje za udzielenie głosu i mówi, że w imieniu KR sprawozdanie wygłosi Sekretarz. Myślę, że nikt nie będzie robił z tego powodu problemów. U nas ostatnio wystąpiła taka sytuacja.
-
- OSP (gm., woj.): Szyszłowo gm.Ostrowite woj.Wielkopolskie
ale jakby sekretarz odmówił i przekazał to przewodniczącemu to nic sie nie stanie?
Sprawozdanie odczytuje przeważnie czlonek Komisji Rewizyjnej, ale moze go przeczytać byłe kto. Liczy się tresć i podpisy członkow KR.