Kto płaci za paliwo?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

kwas
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Kto płaci za paliwo?

Post autor: kwas »

czester0 pisze:Za wszystkie wyjazdy samochodem bojowym pokrywa Gmina , bo jest to dziaalnosc operacyjna. Pokazy itd. traktowane sa jako cwiczenia.
Nie pisz tak bo wprowadzasz ludzi w błąd. Jeśli robicie tak w twojej gminie to powinienieś to dopisać. U mnie w gminie nie robimy takich rzeczy. Wiec jak widzisz nie wszędzie może to przejść.

Wyjazd nie do działań ratowniczo - gaśniczych np. na na pokazy czy też jak ktoś wyżej napisał imprezy typu piknik rodzinny, może i jest działalnością statutową. Ale nie jest działalnościa operacyjną . Gmina nie musi finansować nam całej działalności statutowej. Jest to jej dobra wola a nie obowiązek. A wynika to z ustawy o ochronie przeciwpożarowej.
czester0 pisze:Zgaszasz na stanowisko kierowania wyjazd na cwiczenia i po klopocie
Kłopot to może być jak udowodnią wam, że poświadczacie nieprawdę. Po za tym jawnie nawołujesz tu do łamania prawa czyli na podawaniu stanu niezgodnego z rzeczywistością.

Takie jest moje zdanie z którym nikt nie musi się zgadzać. Ale jest ono zgodne z obowiązującymi przepisami i nikogo nie wystawia na odpowiedzialność. Ani urzędnika ani strażaka.

karol1118

Post autor: karol1118 »

w naszej gminie placa za wszelkiego rodzaju wyjazdy wiadomo ze na ryby sie nie jezdzi...
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Kwas , a pokaz to co to jest w Waszej Gminie - nie działalność operacyjna? Kolego każdy wyjazd na pokazy , a nawet na turniej piłki nożnej jest działalnością operacyjną jednostki OSP zgodnie z prawem. Chcesz to podam podstawę prawną. Jeżeli uważasz ,że nie , to jak jesteście ubezpieczeni podczas innych ćwiczeń podnoszących sprawność fizyczną członków OSP wyjeżdżających do działań ratowniczych - chyba , że nie jesteście. Wyjazd na zabezpieczenie imprezy sportowej - to nie wyjazd do działań ratowniczych i co sami płacicie za paliwo? O jakim potwierdzaniu nieprawdy piszesz? Ja zgłaszam wyjazd na pokaz , a traktowane jest to jako ćwiczenia.
Awatar użytkownika

kwas

Czester0 proszę o podstawę prawnę tego co piszesz. Nie mówię że nie masz racji. Porozmawiamy jak przedstawisz podstawę prawną.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Podstwę prawną umieszczę w prztszłym tygodniu.
Awatar użytkownika

kwas

czekam z niecierpliwościa :)

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

zgadzam się z przedmówcą nie wolno pisać coś takiego .u nas piszą przepały ćwiczenia itp
Awatar użytkownika

kwas

ospglinik z którym przedmówcą sie zgadzasz bo cieżko wywnioskować z twego wpisu :)
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

8)
Ostatnio zmieniony sob 21 sty 2012, 22:02 przez fireman90, łącznie zmieniany 1 raz.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

kwas

:) miłego wieczorku
Ostatnio zmieniony sob 21 sty 2012, 23:39 przez kwas, łącznie zmieniany 1 raz.

ospglinik

fireman90 pisze:
kwas pisze:ospglinik z którym przedmówcą sie zgadzasz bo cieżko wywnioskować z twego wpisu :)
Wniosek to jest chyba jeden- oto "narodził" nam się kolejny nabijacz postów. Szaleje po wszystkich tematach bez większej efektywności. Nie lubię osobiście OT, ale wybaczcie nie zdzierżyłem i jeśli któryś z Mod-ów skasuje tego posta (i przy okazji kilka-naście innych od nabijaczy nic nie wnoszących do tematów) nie będę miał żalu.
to po co to forum jest moim zdaniem do wypowiadania się ,urażam kogoś nowych bezsensownych tematów nie zakładam nie wiem więc o co ci chodzi
Awatar użytkownika

kwas

kwas pisze:ospglinik z którym przedmówcą sie zgadzasz bo cieżko wywnioskować z twego wpisu :)
ospglinik chodziło mi o to z którym rozmówca się zgadzasz. Czy z tym co napisał czester0 czy z tym co ja napisałem.

ospglinik

kwas pisze:
ospglinik chodziło mi o to z którym rozmówca się zgadzasz. Czy z tym co napisał czester0 czy z tym co ja napisałem.[/quote

nie dopisałem ale ztwoją opinią

tad30
OSP (gm., woj.): OSP Binarowa gm. Biecz woj. małopolskie

Post autor: tad30 »

kwas pisze:Dobrze piszesz. Ale to nie jest podstawa prawna. To o czym piszesz to jest dobra wola urzędnika. Ale jak powie że za taki wyjazd nie zapłaci za paliwo to nic nie zrobisz. A podstawą będzie ustawa o ochronie przeciwpożarowej.
Dobra wola urzędnika?!!!
To chyba cud?!
A jeśli wola to na pewno poparta prawem.
To kwestia semantyki, zależy jak to nazwiesz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

kwas

tad30 uważsz inaczej?
Podaj tu wszystkim podstawę prawną na podstawie której gmina musi finansować inną działalność niż operacyjno - techniczną.
Masz racje, to jest kwestia ja to nazwiesz. Ale jak to nazwiesz inaczej niż jest w rzeczywistości to nazywając rzeczy po imieniu jest to wyłudzenie, naciąganie, obchodzenie prawa, kombinowanie.
CHyba że ja czegoś nie rozumiem
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat