1% podatku

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
energy82
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Bolków, Dolnyśląsk
Status: Offline

1% podatku

Post autor: energy82 »

Witam Druhów
Jestem z ubogiej jednostki i chciałbym się dowiedzieć co myślicie o założeniu fundacji i proszenie o 1% podatku?
Jeśli ktoś już ma praktykę w zakładaniu fundacji to proszę o rady.
Z góry dziękuje
... a ósmego dnia Bóg stworzył strażaka...

slawek.998

Re: 1% podatku

Post autor: slawek.998 »

Nie musisz zakładać fundacji, wystarczy że wasza OSP stanie się OPP ale czy warto? Czeka was wtedy prowadzenie pełnej księgowości a to są dość duże koszty. Musicie się zorientować czy warto.

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Nie trzeba być OPP żeby otrzymać 1%. Wystarczy, że osoby przekażą 1% na ZOSP a w ZOSP po potrąceniu 15% będziesz mógł za te pieniądze zrobić zakupy.

sedi

Post autor: sedi »

nie jestem pewien w 100% a nie chce mi się teraz szukać ale wydaje mi się że 15% potrąci zarząd główny i 15% wojewódzki.
Ogólnie trochę kasy ubywa ale i tak się opłaca bo moim przypadku nie opłaca się robić OPP.
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

sedi pisze:nie jestem pewien w 100% a nie chce mi się teraz szukać ale wydaje mi się że 15% potrąci zarząd główny i 15% wojewódzki.
Ogólnie trochę kasy ubywa ale i tak się opłaca bo moim przypadku nie opłaca się robić OPP.
Każdy ze szczebli ZOSP RP potrąca po 5%! Bywa i tak, że na przykład jeden ze szczebli zarządu zrzeka się z tego procentu ale to chyba rzadkość. Ogólnie trzeba się nastawiać na "utratę" 15% kwoty. ale np. zarządy za to robią między innymi nam okolicznościowe teczki, dyplomy itp. za które np. my nic nie płacimy. Mimo wszystko warto starać się o 1%. Zawsze to jakaś kasa i sprzęt dla jednostki którego nigdy nie jest za dużo.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat