charytatywna zabawa taneczna -wpłata na cele pozastatutowe
-
Topic author - Posty: 3
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Nabróż, Łaszczów, lubelskie
- Status: Offline
charytatywna zabawa taneczna -wpłata na cele pozastatutowe
Witam, jestem wiceprezesem Ochotniczej Straży Pożarnej, od kilku lat organizuję zabawy taneczne z których dochód przeznaczany jest na cele statutowe jednostki straży. w tym roku wynikła sytuacja że jednemu druhowi urodziła się córeczka bez prawej ręki, i chcemy przeznaczyć dochód z kilku zabaw na protezę dla dziecka i wpłacić na dziewczynki konto poprzez wpłatę do fundacji "zdążyć z pomocą". problemem sa przepisy - tzn. czy możemy wpłacić pieniądze na cele pozastatutowe (potrzebuję przepisu mówiącego że tak mogę) i czy do tego nie przyczepi się skarbówka - oczywiście po zapłaceniu podatku dochodowego i vat z biletów które będą sprzedawane na zabawach- ( i tu też potrzebuję przepisu który będzie mowił o tym że wszystko będzie ok.) bo inaczej zarząd starych dziadków i wielu innych mądrych bedzie mi utrudniać że niby du...ę można umoczyć - sprawa pilna bo na 1 lipca mam pierwszy trmin na zabawę charytatywną. proszę o pomoć.
-
Re: charytatywna zabawa taneczna -wpłata na cele pozastatuto
Podatek oraz VAT od biletów czegoś tu nie rozumiem ?
Pamiętaj kolego , stare powiedzenie mówi że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Zabawy organizuje od dobrych 20 lat i US nie dostał jeszcze ani jednej złotówki. Nie po to organizuje się imprezy tego typu żeby płacić podatek. Wszystko można załatwić tak że cała kasa będzie dla was.Kilka zabaw organizowałem również w celu pomocy finansowej dla córki strażaka poszkodowanej w wypadku samochodowym i wszystko było OK.
Pamiętaj kolego , stare powiedzenie mówi że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Zabawy organizuje od dobrych 20 lat i US nie dostał jeszcze ani jednej złotówki. Nie po to organizuje się imprezy tego typu żeby płacić podatek. Wszystko można załatwić tak że cała kasa będzie dla was.Kilka zabaw organizowałem również w celu pomocy finansowej dla córki strażaka poszkodowanej w wypadku samochodowym i wszystko było OK.
-
widzisz Sławku,jestem z rejonu Zamojszczyzny, do lipca 2010 tez mieliśmy tak jak mówisz, nie było żadnych opłat dla skarbówki, aż podczas odpustu przyjechali( odpust był na tygodniu) i dostaliśmy 200 zł mandatu za brak kasy fiskalnej przy sprzedaży piwa... potem się okazało że od 1 lipca 2010 wszystkie OSP sprzedając piwo podczas zabawy i bilety muszą mieć kasę fiskalną. przez to wiele jednostek OSP zaniechało organizacji zabaw. a te które robiły dalej "na lewo" dostały od 500 zł do nawet po 8000 zł grzywny. zabawy robię od 6 lat - 2 razy w miesiącu na zmianę z inną jednostką OSP. i teraz jak płacimy po 8% vat z biletów i jeszcze 19% dochodowego to już nie jest to takie dochodowe jak do 2010. ale ciągniemy bo zawsze kilka tysiaków rocznie wyjdzie (zamiast prawie 20 000 rocznie.) tak więc widzisz lipa jak cholera, a skarbówka się nie cacka, dlatego potrzebuje informacji z danymi prawnymi co z wydatkami pozastatutowymi....ciągle proszę o pomoc w tej kwestii.
-
w lipcu było jeszcze 7% vat...a tak jak teraz widzisz jest już 8%.
Zgodnie z art. 146a pkt 2 ustawy, wprowadzonym na mocy art. 19 ww. ustawy z dnia 26 listopada 2010 r., zmienionym treścią art. 9 pkt 1 ww. ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r., w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f, stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8 %.
W poz. 183 załącznika nr 3 do ustawy, wskazano „Usługi związane z rozrywką i rekreacją – wyłącznie w zakresie wstępu do wesołych miasteczek, parków rozrywki, na dyskoteki, sale taneczne” - bez względu na symbol PKWiU.
Zgodnie z art. 146a pkt 2 ustawy, wprowadzonym na mocy art. 19 ww. ustawy z dnia 26 listopada 2010 r., zmienionym treścią art. 9 pkt 1 ww. ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r., w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f, stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8 %.
W poz. 183 załącznika nr 3 do ustawy, wskazano „Usługi związane z rozrywką i rekreacją – wyłącznie w zakresie wstępu do wesołych miasteczek, parków rozrywki, na dyskoteki, sale taneczne” - bez względu na symbol PKWiU.