Rezygnacja z pełnienia funkcji a rezygnacja z zarządu.

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
kamil237
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Rezygnacja z pełnienia funkcji a rezygnacja z zarządu.

Post autor: kamil237 »

Cześć.
Pisałem o tym już na sąsiednim forum ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi.
Kilka dni temu na zebraniu zarządu prezes złożył pisemną rezygnację z pełnionej funkcji prezesa zarządu i z funkcji członka zarządu gminnego. Ale po rozmowie z prezesem wyszło na to, że zrezygnował tylko z pełnienia funkcji a nie z członkostwa w zarządzie OSP, nadal chce być w zarządzie tylko jako zwykły członek zarządu. Co za tym idzie nie możemy dobrać nikogo na jego miejsce bo stan osób w zarządzie jest bez zmian, ma być nas 7 osób i jest. Tylko nie ma prezesa. Z pośród siebie prezesa nie wybierzemy bo nikt się nie nadaje, zebrania nadzwyczajnego też nie chcemy zwoływać. I teraz pytanie: czy prezes miał prawo zrezygnować TYLKO z pełnienia funkcji i nadal pozostawać w zarządzie? Tym sposobem zwyczajnie złośliwie blokuje nasze działania. W statucie jest tylko że możemy dobrać nie więcej jak 1/3 członków zarządu w miejsce ustępujących. Czy nie jest tak, że rezygnacja z funkcji jest jednocześnie rezygnacją z członkostwa w zarządzie? Potrzebuję jakiejś podstawy prawnej.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Re: Rezygnacja z pełnienia funkcji a rezygnacja z zarządu.

Post autor: JakuB »

Pytanie raczej z tych trudniejszych, ale trochę poteoretyzuję - może Ci pomoże.

Widzę kilka sposobów wybierania władz:
1. Głosowaliście na walnym zebraniu nad tym, żeby dane osoby były w zarządzie. Potem zarząd się ukonstytuował (czyli rozdzielił stanowiska) - wtedy jeżeli prezes zrezygnował z bycia prezesem to powinien zamienić się z kimś wewnątrz zarządu.
2. Głosowaliście konkretnie nad każdą osobą. Wtedy widzę to tak, że stwierdziliście, że druh X nadaje się tylko do prezesowania i do niczego innego - zatem rezygnując odchodzi z zarządu.
3. Przyjeliście skład zarządu w formie: X na prezesa, Y na wice itd. - ale jedno głosowanie. Ale i tu uważam, że tak jak w pkt 2- rezygnując z bycia prezesem, rezygnuje z bycia w zarządzie.

Takie moje teoretyzowanie, ale chyba coś w tym jest

Podstawa prawna: statut, ewentualnie ustawa o stowarzyszeniach.

v-ce marcin
OSP (gm., woj.): krzemienica, czarna, podkarpackie

Post autor: v-ce marcin »

Ale przecież chyba macie przynajmniej jednego wiceprezesa?
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

Myśle że prezes leci z zarządu całkiem. Teraz wstawiacie kogoś z zarządu do prezesa i możecie kogoś dobrac z druhów.
Ale KRS i tak do zmiany
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Awatar użytkownika

Topic author
kamil237

Wiceprezesem jest jednocześnie naczelnik. Zgodnie z naszym statutem mamy miesiąc a teraz już tylko 3 tygodnie na zgłoszenie zmian do KRS.
I co? Zgłosimy zmianę, że stowarzyszenie nie ma prezesa, przecież sąd nam tego nie klepnie. Z osób które aktualnie są w zarządzie nikt się na prezesa nie nadaje a na sztukę nikt się nie zgodzi bo i po co. Prezes ma działać.
A stary prezes powiedział, że on z zarządu nie zrezygnuje (to była by najlepsza opcja), ale on już nic robić nie musi, jak będzie chciał to przyjdzie na zebranie jak nie to nie. I zwyczajnie teraz będzie nas blokował. Dobrze by było gdyby to co @damian_osp pisze było prawdą tylko nie mam na to podstawy prawnej. Wtedy były prezes leci z zarządu a na jego miejsce z zewnątrz przychodzi inny człowiek, mamy już chętną osobę ze strażaków która mogła by zrobić dużo dobrego dla OSP ale nie ma miejsca w zarządzie bo jest członek były prezes. Czyli chyba nie pozostanie nam nic innego jak nadzwyczajne zebranie. A to będzie chyba najgorsze dla OSP bo do zarządu prawdopodobnie wejdą osoby które ostatnio są na topie a potrafią tylko ze wszystkimi prowadzić wojny zaczynając od sołtysa, przez wójta i radę gminy po starostę i to będzie koniec.
Awatar użytkownika

Topic author
kamil237

Zostałem prezesem

No i stało się...
Zostałem nowym prezesem mojej OSP.
Czy jeżeli tylko zamieniłem się funkcjami z byłym prezesem to czy walne musi to zatwierdzać czy wystarczy uchwała zarządu. Chodzi mi o zgłoszenie do KRS. Statut chyba nic o tym nie mówi a nasz statut to praktycznie kopia wzorcowego. To walne wybiera ludzi ale funkcjami sami się podzieliliśmy... Jest tylko § 24
1. Zarząd wybiera ze swego grona prezesa, naczelnika, dwóch wiceprezesów, sekretarza i skarbnika, a także może wybrać gospodarza, kronikarza i zastępcę naczelnika straży. Naczelnik sprawuje funkcję wiceprezesa.

Macie jakieś rady dla nowego młodego prezesa? Jak to wszystko ogarniać żeby było dobrze. I teraz na początku i później w boju :) Wszelkie rady od doświadczonych strażaków mile widziane :)
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

Gratuluje bardzo :)
Chyba musicie spisać protokół z zebrania zarządu, listę obecności, protokół ukonstytuowania się zarządu i załatwić KRS, Trzeba zapewne załatwić dostęp do konta bankowego i poinformować Zarząd gminy.

Skoro Cię wybrali to na pewno bez powodu, więc sobie poradzisz :))
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat