Uprawnienia na agregaty prądotwórcze tak czy nie ?
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): lubelskie, lublin
- Status: Offline
Uprawnienia na agregaty prądotwórcze tak czy nie ?
Witam ?
Czy w straży potrzebne są uprawnienia do obsługi agregatów prądotwórczych ?
Gość z UDT mówił, że nie. Ludki ze straży mówią, że trzeba. Nie bardzo wiem kto ma rację ?
Czy w straży potrzebne są uprawnienia do obsługi agregatów prądotwórczych ?
Gość z UDT mówił, że nie. Ludki ze straży mówią, że trzeba. Nie bardzo wiem kto ma rację ?
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Re: Uprawnienia na agregaty prądotwórcze tak czy nie ?
musisz miec jeszcze uprawnienia nad I rote i inne sa na II rote, szkolenie na obsługę szpadla i lopaty, inny kurs jest na miotle - ale ten jest razem ze sposobem użycia sorbentu.
masakra, nie ma czegos takiego jak kursy na agregaty pradotworcze...
masakra, nie ma czegos takiego jak kursy na agregaty pradotworcze...
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Ciekawe jak by taki kurs wyglądał
Wyciąganie z auta - 2godz
Ustawianie na ziemi - 1godz
Szarpak - 5godz
Wkładanie wtyczki - 4godz
Gaszenie - 2godz
Zwijanie kabla - 1godz
Po wszystkim egzamin teoria + praktyka i zaświadczenie o odbytym kursie - koszt 500zł/os
Wyciąganie z auta - 2godz
Ustawianie na ziemi - 1godz
Szarpak - 5godz
Wkładanie wtyczki - 4godz
Gaszenie - 2godz
Zwijanie kabla - 1godz
Po wszystkim egzamin teoria + praktyka i zaświadczenie o odbytym kursie - koszt 500zł/os
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Radzieje(Węgorzewo,Warmińsko-Mazurskie)
witam
pominąłeś jedna rzecz o której często się zapomina a mianowicie uziemienie agregatu,bo jeżeli jest wyciągnięty i ustawiony na ziemi to powinno się wbić bolec.
Wiem że wielu to śmieszy i uważają to za bezsensowne ale były przypadki porażenia przy obsłudze agregatu a wtedy co jeżeli brak szkolenia to brak odszkodowania,przykre ale prawdziwe.
pominąłeś jedna rzecz o której często się zapomina a mianowicie uziemienie agregatu,bo jeżeli jest wyciągnięty i ustawiony na ziemi to powinno się wbić bolec.
Wiem że wielu to śmieszy i uważają to za bezsensowne ale były przypadki porażenia przy obsłudze agregatu a wtedy co jeżeli brak szkolenia to brak odszkodowania,przykre ale prawdziwe.
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
marten10 pisze:witam
o tym trzeba pamietac tak samo jak o tym zeby nie dotykac lancucha przy pilarce jak jest na chodzie;P
A ja powiem tak : nigdy agregatu nie wyjmujemy z wozu (chyba że się popsuje itp.) , a zawsze jest uziemniony (gdy pracuje) poprzez 2 m. linki żółto/ zielonej i 50cm. pręta zaostrzonego , do tego dwa bębny z przewodem 30m +50m do najasnic zewnętrznych na sotojaku . A uprawnienia każdy zdobył na kursie podstawowymmarten10 pisze:witam
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
To nie jest śmieszne - niektórym by się naprawdę przydało.XCerber pisze:szkolenie na obsługę szpadla i lopaty,
Wracając do tematu to obsługę agregatu powinieneś ogarniętą mieć po kursie podstawowym.
Możesz napisać coś więcej o tych przypadkach?marten10 pisze:witam
Żeby ulec porażeniu przy pracy agregatu trzeba się naprawdę postarać.
Zgadzam się, że należałoby wiedzieć kilka rzeczy ale to wszystko powinno być w instrukcji obsługi.
Zgodnie z przepisami stosowanymi w energetyce zakłada się, że KAŻDY użytkownik dostanie do ręki instrukcję obsługi i ją przeczyta ZE ZROZUMIENIEM więc na obsługę większości urządzeń o napięciu do 1 kV nie są konieczne uprawnienia.
Do poważniejszych czynności wymagane jest uprawnienie kwalifikacyjne (popularnie "zaświadczenie na grupę SEP")
Więcej tu http://www.sep.lublin.pl/podstawy-prawne
W kwestii obsługi agregatów zaświadczenie jest wymagane do urządzeń o mocy powyżej 50 kW - to już spore urządzenia.
Za to ważne jest, że urządzenia powinny być poddawane przeglądom i badaniom okresowym przez osoby wykwalifikowane. Urządzenia pracujące w szczególnie trudnych warunkach powinny być badane co rok.II. RODZAJ URZĄDZEŃ, INSTALACJI I SIECI, PRZY KTÓRYCH EKSPLOATACJI JEST WYMAGANE POSIADANIE KWALIFIKACJI
Grupa 1.
Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną:
[...]
4) zespoły prądotwórcze o mocy powyżej 50 kW;
str 2 http://www.sep.krakow.pl/nbiuletyn/nr19ar1.pdf
Niektórzy producenci zalecają badanie ochrony przeciwporażeniowej podstawowej (pomiar rezystancji izolacji) co pół roku.
http://www.fogo.pl/files/2322.pdf strona 16 (przy okazji zwróćcie uwagę na wpis wielkimi literami w ramce na stronie 3).
Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl
Nie znam przepisów prawnych i szczerze nie wiem czy tak jest ale skoro (przynajmniej u nas wymagają kursu na pilarki) to na agregaty chyba???????????? też Kolega w wojsku robił na agregaty ale to chyba zależy od mocy agregatu (szczerze nie wiem). Z tego co czytałem na tym forum to ponoć na pilarki wystarczy podstawowy kurs??? Proszę kogos kumatego o wytłumaczenie tematu. Z góry dziękuję
-
- OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)
Tak jak kolega sylwek pisał wypadało by mieć uprawnienia SEP do obsługi agregatu w zależności od jego mocy. Poza tym agregat powinien przechodzić co jakiś czas badania przez uprawnioną komórkę pomiarową ( nam na kontroli z PSP z powodu braku takiego badania agregat wycofano). Do poczytania cała prezentacja http://www.straz.krakow.pl/dokumenty/BHP-urzadzenia.pdf zwrócić uwagę na stronę 25.
Życie jest życiem i nikt do wymiany żarówki czy montażu żyrandola nie woła elektryka z odpowiednimi uprawnieniami SEP. Tak więc wszystko jest Ok do puki nic się nie stanie.
Życie jest życiem i nikt do wymiany żarówki czy montażu żyrandola nie woła elektryka z odpowiednimi uprawnieniami SEP. Tak więc wszystko jest Ok do puki nic się nie stanie.
Ostatnio zmieniony pn 10 lut 2014, 07:09 przez bohun, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszamy na http://www.osp.rodaki.pl
"""Proszę kogos kumatego o wytłumaczenie tematu. Z góry dziękuję""" Co drugi dh. jest tu kumaty ( albo stare wyjadacze) każdy na swój sposób ,. To jakaś farsa żeby robic uprawnienia na agregat prądotwórczy , taka ta obsługa skąplikowana STRASZNIE : "Przełączyc włącznik na start+ włączyc ssanie +włączyc paliwo i pociągnąc za sznurek , a i czasami trzeba włożyc wtyczkę przedłużacza do najaśnic ( to jest bardzo niebezpieczne ) tam jest prąd 220V , a i jeszcze dolac paliwa na wyłączonym silniku , oczymś zapomniałem + uziemnienie Moim zdaniem każde urządzenie jest niebazpieczne jak ktoś bez głowy będzie obsługiwał
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
W 2006 sam Waldemar Pawlak podpisał dokument "SYSTEM SZKOLENIA CZŁONKÓW OCHOTNICZYCH STRAŻY POŻARNYCH BIORĄCYCH BEZPOŚREDNI UDZIAŁ W DZIAŁANIACH RATOWNICZYCH". Nie ma tam nic o agregatach.
https://www.dropbox.com/s/j03392elc9piarq/szkolenia.jpg
Na agregaty może powinno być podczas szkolenia podstawowego, a przynajmniej kierowców-konserwatorów.
Po 2006 roku usłyszałem ze wszystkie dotychczasowe moje szkolenia są nieważne i muszę robić od nowa.
Później się to uspokoiło, wystarczył kurs doszkalający i z ratownictwa technicznego. Mogłem znowu być dowódcą.
Mam zaświadczenie z kursu obsługi pił spalinowych, chodziłem dodatkowo tylko na kurs aparatów powietrznych. Rozkładaliśmy aparat na części, nie tak jak jest to po łepkach na kursie podstawowym czII. I okazuje się ze kursy są nieważne.
Zawsze uważałem ze na samochodzie i w remizie ma być porządek i tego będę pilnował. Niech ci na górze pilnują lepiej porządku, a wszystko będzie dobrze.
https://www.dropbox.com/s/j03392elc9piarq/szkolenia.jpg
Na agregaty może powinno być podczas szkolenia podstawowego, a przynajmniej kierowców-konserwatorów.
Po 2006 roku usłyszałem ze wszystkie dotychczasowe moje szkolenia są nieważne i muszę robić od nowa.
Później się to uspokoiło, wystarczył kurs doszkalający i z ratownictwa technicznego. Mogłem znowu być dowódcą.
Mam zaświadczenie z kursu obsługi pił spalinowych, chodziłem dodatkowo tylko na kurs aparatów powietrznych. Rozkładaliśmy aparat na części, nie tak jak jest to po łepkach na kursie podstawowym czII. I okazuje się ze kursy są nieważne.
Zawsze uważałem ze na samochodzie i w remizie ma być porządek i tego będę pilnował. Niech ci na górze pilnują lepiej porządku, a wszystko będzie dobrze.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Sianów (gm. Sianów, woj. zachodniopomorskie)
A więc tak dla sprostowania:
"Nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących:
1) urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji urządzenia określono zasady jego obsługi"
Wszystko zależy więc od tego jakiej mocy agregaty posiadacie w swoich jednostkach.
"Nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących:
1) urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji urządzenia określono zasady jego obsługi"
Wszystko zależy więc od tego jakiej mocy agregaty posiadacie w swoich jednostkach.
Oooo a myślałam że już nie znajdę odpowiedzi. Jesteście wielcy:):):)