Kolego ja nie wypisuje głupot jak to określiłeś, to ty nie posiadasz wiedzy co do funkcjonowania JOT. Powołanie JOT nie wymyślił nikt z nas na tym forum a są na to odpowiednie przepisy w myśl których jednostka bez powołania JOT nie powinna funkcjonować w zakresie bojowym. Jednostka posiadającn np. tylko orkiestre nie musi oczywiście powoływać JOT. W naszym rejonie niema OSP która brałaby udział w akcjach a nie powołała JOT.czester0 pisze:Czytam, czytam i nic z tych Waszych postów nie wynika. Jeżeli ktoś powołał sobie JOT to chwała mu za to a jeżeli nie powołał to jego sprawa. Ktoś kto pisze , że bez powołania JOTu nie będzie jednostka brała udziału w akcjach - pisze głupoty. Prawdę mówiąc JOT nikomu korzyści finansowych ani sprzętowych nie przynosi. Uważam , że zamysł był całkiem dobry ale nie trafiony.
Pamiętajcie , czy ktoś ma powołany JOT , jest w KSRG czy nie - to jest takim samym strażakiem ochotnikiem i tylko ochotnikiem. Odnośnie wyposażenia , wyszkolenia ,stanu osobowego , potrzeb sprzętowych każdej OSP - Zarząd Główny ma wiadomości corocznie z Raportów po każdym Walnym zebraniu. Można sobie wejść - system Osp - zalogować się i tam jest wszystko o każdej OSP i nie trzeba było do tego JOTU .
JOT a KSRG Jakie korzyści
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: JOT a KSRG Jakie korzyści
Sławek.998 Ty mi nie pisz o przepisach i wiedzy jaką posiadam,bo masz o tym małe pojęcie. Jeszcze raz napiszę , że głupoty wypisujesz. Co do przepisów , rozporządzeń i ustaw - to poczytaj sobie jakie obowiązki nakładają one na gminy i jak gminy je realizują. Znając życie pewnie masz w OSP 30 letniego stara , jeździsz do akcji bo powołałeś JOT i co lepiej się czujesz? Napisz co ten JOT ci dał oprócz uczucia spełnienia obowiązku , który na ciebie ktoś nałożył. W naszej gminie jest 10 OSP w tym 5 z KSRG i nikt nie powołał JOTU i jakoś nic się nie dzieje. Jeżeli dojdzie do tego , że nie będą nas alarmować to będą sami zapierniczać na akcjach . Nadmienię , że nie jesteśmy jednostkami z dolnej półki , które posiadają tylko orkiestry. W każdej OSP jest przynajmniej GBA , a są też takie które mają 2 GCBA i 3 GBA - nie martwi nas brak JOTu. W postach piszecie , że macie problemy ze sprzętem , utrzymaniem jednostek ( brak ogrzewania garaży ) , a wykonujecie polecenia , które niczego nie wnoszą i jeszcze straszysz , że do działań nie będziemy jeździć. Ja nie jestem leśnym dziadkiem i od 32 lat wprowadzam zmiany , które podnoszą sprawność operacyjną mojej OSP i napewno nie będzie mnie nikt straszył , że do akcji mnie nie wezwą .Zastanów się nad tym co napisałem i pomyśl w czym jesteś lepszy , bo powołałeś JOT
-
Kolego już ktoś wcześniej pisał że albo należysz do Związku i przestrzegasz przepisów w nim obowiązujących albo zawsze można z niego wystąpić nikt tu nikogo przecież nie zmusza do bycia członkiem Związku OSP RP. Niektóre OSP jeżdżą do akcji bez badań , ubezpieczenia i co to też jest w porządku? Ja też jestem niezadowolony z przepisów które ciągle nam wymyślają ale dopóki będzie można je wcielać w życie będe się starał to robić. Nie strasze cię przepisami tylko mówie jak jest u nas. Nie masz JOT nie jesteś brany pod uwage ani w przypadku jakichkolwiek zakupów z kasy gminy ani do działań rat.- gaśniczych.
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
drogi druhu sławku zgodnie z tą ustawą, która mówi a powołaniu JOT-u to zapis mówi, iż docelowo wszystkie OSP powinny powołać u siebie JOT, podkreślam powinny a nie muszą, u nas w powiecie nikt chyba tego niema a ustawa jest z 2004 roku o ile się nie mylę, kasę co roku mamy z gminy i z systemu. Jot to nic innego jak bardziej uporządkowany podział bojowy
pozdrawiam

"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
Na drogach też są znaki ograniczające prędkość a wszyscy i tak jeżdżą jak jeżdzą. Bo to polskie. Przepisy sobie a polak sobie. Zawsze wie lepiej.
Panowie. U mnie JOT się swietnie sprawdza i załatwia nam wiele rzeczy. Ale skoro ktoś inny nie chce to przecież nikt nikomu nic nie nakarze. Wolny kraj, wolny wybór.
Napiszę inaczej. Mamy pretensje do Związku. O to o tamto. Chcielibyśmy korzystać z dobrodziejstw bycia w Zwiazku. Ale już podporządkować się jakimś kwestiom to już nie. Typowo polskie. Mam korzyść to biorę. Nie mam to niech spadają. Polak potrafi. Ale jak napisałem to wolny kraj.
@krisu na początku wątku zapytał się o korzyści z bycia w JOT. Napisaliśmy jakie to są korzyści. Nie dręczmy sie nawzajem czy słusznie mieć JOT czy też nie. Bo nie takie było pytanie. Jak się komuś podoba to niech ma JOT jak się nie podoba to niech nie ma. Dajcie sobie spokój z chorą kłótnią. Nie bądźmy typowymi polakami.
Panowie. U mnie JOT się swietnie sprawdza i załatwia nam wiele rzeczy. Ale skoro ktoś inny nie chce to przecież nikt nikomu nic nie nakarze. Wolny kraj, wolny wybór.
Napiszę inaczej. Mamy pretensje do Związku. O to o tamto. Chcielibyśmy korzystać z dobrodziejstw bycia w Zwiazku. Ale już podporządkować się jakimś kwestiom to już nie. Typowo polskie. Mam korzyść to biorę. Nie mam to niech spadają. Polak potrafi. Ale jak napisałem to wolny kraj.
@krisu na początku wątku zapytał się o korzyści z bycia w JOT. Napisaliśmy jakie to są korzyści. Nie dręczmy sie nawzajem czy słusznie mieć JOT czy też nie. Bo nie takie było pytanie. Jak się komuś podoba to niech ma JOT jak się nie podoba to niech nie ma. Dajcie sobie spokój z chorą kłótnią. Nie bądźmy typowymi polakami.
Kwas napisz co zalatwia Ci JOT , bo wg mnie nic , nastepna tabelka do wypelnienia. Dzieki Fido twoja odp jest idealna.
Trzy razy próbowałęm wysłać tą wiadomość i nic. Wreszcie się udało
czester0 stwierdzam, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Parę postów wyżej napisałem co mi dał JOT. A ty sie znów o to pytasz. Mi powołanie JOTu coś dało. Więc nie pisz mi że według ciebie nic to nie dało bo nie jesteś na moim miejscu.
W sumie OSP to samodzielne i niezależne stowaarzyszenie. Więc możesz w nim robić tak jak uważasz i uważać jak robisz. To wolny kraj. W sumie możesz uchwały zwiazkowe mieć w ... W sumie to co wymyśli PSP też możesz mieć w ... Również system szkolenia bo to przecież nie jest to żaden akt prawny a tylko jakiś system. Przecież jesteś niezależnym stowarzyszeniem. Gmina ma obowiazki w stosunku do OSP jeśli chodzi o działalność operacyjną. Jakie stosunki z gminą, jaki budżet gminy tak lepiej lub gorzej gmina finansuje OSP. I to się liczy. A resztę można mieć w ...
Bez urazy, ale mam wrażenie że tylko chcesz bić pianę a nie przyjmujesz do wiadomosci że coś może się u kogoś sprawdzać. Ty uważasz że coś u ciebie jest niepotrzebne i narzucasz to wszystkim. Powtarzam, u mnie JOT się sprawdził i czy wg ciebie jest to potrzebne czy nie to nie zmieni to faktu że u mnie się to sprawdziło. Jeszcze raz powtórzę. Przyjmij do wiadomosci że JOT u mnie się sprawdził i to opisywałem dla @krisa.
czester0 stwierdzam, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Parę postów wyżej napisałem co mi dał JOT. A ty sie znów o to pytasz. Mi powołanie JOTu coś dało. Więc nie pisz mi że według ciebie nic to nie dało bo nie jesteś na moim miejscu.
W sumie OSP to samodzielne i niezależne stowaarzyszenie. Więc możesz w nim robić tak jak uważasz i uważać jak robisz. To wolny kraj. W sumie możesz uchwały zwiazkowe mieć w ... W sumie to co wymyśli PSP też możesz mieć w ... Również system szkolenia bo to przecież nie jest to żaden akt prawny a tylko jakiś system. Przecież jesteś niezależnym stowarzyszeniem. Gmina ma obowiazki w stosunku do OSP jeśli chodzi o działalność operacyjną. Jakie stosunki z gminą, jaki budżet gminy tak lepiej lub gorzej gmina finansuje OSP. I to się liczy. A resztę można mieć w ...
Bez urazy, ale mam wrażenie że tylko chcesz bić pianę a nie przyjmujesz do wiadomosci że coś może się u kogoś sprawdzać. Ty uważasz że coś u ciebie jest niepotrzebne i narzucasz to wszystkim. Powtarzam, u mnie JOT się sprawdził i czy wg ciebie jest to potrzebne czy nie to nie zmieni to faktu że u mnie się to sprawdziło. Jeszcze raz powtórzę. Przyjmij do wiadomosci że JOT u mnie się sprawdził i to opisywałem dla @krisa.
-
Topic author - Posty: 13
- OSP (gm., woj.): Osp rościszewo woj Mazowickie
Dzieki kwas za szczera dokładna odpowiedz . Powiem wam tak teraz juz zrobilismy kroki duże jesli chodzi o JOt mysle ze uda sie nam jak i w twojej OSP kwas . Jesli ktoś chce to to zrobi nam sie udaje bo i przetarg na dniach bedzie na nowy wóz bojowy
i zaczynaja kopac fundamenty pod nowa remize
i glupio by bylo siedziec , tylko czekac zeby ktos cos dal , ale też chcemy pokazac ze cos umiemy i cos chcemy robić . Ot takie moje zdanie pozdrawiam