Kto rządzi podczas akcji ratowniczo-gaśniczej???
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
- Status: Offline
Re: Kto rządzi podczas akcji ratowniczo-gaśniczej???
Oj, koledzy! Nie wykłócajcie się już kto jest lepszy. Myślę, że ten zapis o KSRG, przy nie określeniu dokładnego zapisu, o jednostkach spoza systemu można interpretować na wiele sposobów. Sprawa byłaby rozwiązana, jeżeli było by to sprecyzowane. Chciałbym jeszcze podrzucić jedną zagadkę, związana w sumie z tematem.
A jeżeli Komendantem Gminnym byłby strażak z jednostki spoza systemu, to jak to się ma do cytowanych wcześniej przepisów? Wychodzi na to, że nie miałby władzy przy akcji nad jednostkami KSRG, czy dobrze to sobie interpretuję?
A jeżeli Komendantem Gminnym byłby strażak z jednostki spoza systemu, to jak to się ma do cytowanych wcześniej przepisów? Wychodzi na to, że nie miałby władzy przy akcji nad jednostkami KSRG, czy dobrze to sobie interpretuję?
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Obawiam się, że w Twoim rozumowaniu jest malutki błąd.
Cytat ze strony Strażak.pl:
http://www.strazak.org.pl/archiwum/02_2 ... er1_11.htm
Zatem ten o którym mówi rozporządzenie nie może być "byle kim" i jeżeli już zna się na kierowaniu, to może kierować jednostkami w systemie i poza. Nawet jeżeli jego jednostka nie jest w KSRG. Nad nim jest już PSP.
Cytat ze strony Strażak.pl:
http://www.strazak.org.pl/content/view/60/60/Funkcji komendanta gminnego Związku nie należy mylić z funkcją komendanta gminnego ochrony przeciwpożarowej, o której mowa w art. 14 ust. 5 i art. 32 ust. 3a ustawy o ochronie przeciwpożarowej, który jest zatrudniany przez gminę i za jego pośrednictwem wójt (burmistrz lub prezydent miasta) koordynuje funkcjonowanie krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego na obszarze gminy w zakresie ustalonym przez wojewodę.
http://www.strazak.org.pl/archiwum/02_2 ... er1_11.htm
Zatem ten o którym mówi rozporządzenie nie może być "byle kim" i jeżeli już zna się na kierowaniu, to może kierować jednostkami w systemie i poza. Nawet jeżeli jego jednostka nie jest w KSRG. Nad nim jest już PSP.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
To ja podbije stawkę... A co gdy na miejscu będą dwie jednostki, systemowa i niesystemowa, a uprawnienia dowódcy będzie miał tylko jeden strażak z jednostki spoza KSRG?
Starszy sikawkowy
uważam że dowódca z KSRG nie napisano jakie samochody biorą udział lub przeoczyłem ale takie jest życie , są jednostki z poza KSRG i lepiej działają jak te z z KSRG zależy co komu na sercu leży tylko wyjazd czy gwiazdki na mundurze ale odpowiedż pierwsza z KSRG.
-
- OSP (gm., woj.): gm. Lubawa, woj. warmińsko-mazurskie
[quote="podymacz"]Z tego co mi wiadomo, nie ma oddzielnych kursów dla dowódców/naczelników OSP jednostek KSRG/nie systemowych...
„Bogu na chwałę, ludziom na pożytek”
-
Niestety mylisz się kolego...podymacz pisze:Z tego co mi wiadomo, nie ma oddzielnych kursów dla dowódców/naczelników OSP jednostek KSRG/nie systemowych. Więc nie rozumiem czemu tak strasznie KSRG ma zaraz przejmować dowodzenie na moim terenie, kiedy dowódca z tamtej jednostki ma takie samo świadectwo ukończenia kursu jak ja?! Coś mi tu zalatuje kolejnym fanatykiem KSRG. Obudźcie się panowie! Nie jesteście w całej Polsce tylko Wy! Już kiedyś niejaki Majkis pisał, że należy zabronić wyjeżdżania jednostkom spoza systemu. Zastanawiam się, czy czasem strażak998osp, to nie jakaś rodzina Majkisa?!
Jest specjalne szkolenie dla Naczelników i Prezesów które organizuje za zwyczaj PSP i na pewno w tym roku po wyborach takie będzie....
Pozdrawiam
-
Skoro się mylę, to z Twojego wpisu wynika (odwołując się do całości tematu) że PSP organizuje specjalne kursy dla Prezesów i Naczelników z KSRG, dzięki czemu to oni mogą dowodzić siłami przy akcji (także tymi niesystemowymi), czy dobrze Cię zrozumiałem?maryousz1 pisze: Niestety mylisz się kolego...
Jest specjalne szkolenie dla Naczelników i Prezesów które organizuje za zwyczaj PSP i na pewno w tym roku po wyborach takie będzie....
Pozdrawiam

Jeżeli to miałeś na myśli, to Ci powiem, że pierwszy raz słyszę, żeby miało być coś takiego jak osobne kursy dla jednostek KSRG. Jeżeli się mylę, to mnie oświećcie.
-
To jeszcze napisz, o swojej odpowiedzi, na jakiej podstawie (według Ciebie oczywiście) to stwierdzasz i będzie ok.STAR244 pisze:uważam że dowódca z KSRG nie napisano jakie samochody biorą udział lub przeoczyłem ale takie jest życie , są jednostki z poza KSRG i lepiej działają jak te z z KSRG zależy co komu na sercu leży tylko wyjazd czy gwiazdki na mundurze ale odpowiedż pierwsza z KSRG.

-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Szkolenia są, ale nie ma podziału na KSRG i resztę, bo wszystkich obowiązują te same przepisy i BHP.maryousz1 pisze:
Mam nadzieję, że ten z uprawnieniami, bo co z tego, że ten drugi jest w Systemie jak nie zna się na tym. Najważniejsza jest odpowiedzialność za swoje czyny, a jak wyskoczy taki jeden z KSRG z kompleksem to nie wiadomo co może się zdarzyć.seligow pisze: To ja podbije stawkę... A co gdy na miejscu będą dwie jednostki, systemowa i niesystemowa, a uprawnienia dowódcy będzie miał tylko jeden strażak z jednostki spoza KSRG?
Bo ta różnica pomiędzy KSRG, a resztą powinna być tylko dla rządzących - w szeregach powinni być wszyscy równi.
-
Sorry koledzy...
Ja źle napisałem a wy źle odczytaliście...
Myślałem, że chodzi wam, o to że w ogóle nie ma takich kursów...
Sam nie skumałem i głupote napisałem..
Oczywiście, że dla OSP czy KSRG jest te same szkolenie...
Pozdrawiam i sorry na prawdę

Ja źle napisałem a wy źle odczytaliście...
Myślałem, że chodzi wam, o to że w ogóle nie ma takich kursów...
Sam nie skumałem i głupote napisałem..
Oczywiście, że dla OSP czy KSRG jest te same szkolenie...
Pozdrawiam i sorry na prawdę

-
- OSP (gm., woj.): Zielonka, Mazowieckie
Jedna kwestia nie wybrzmiała w tej dyskusji, jeśli dobrze ją przewertowałem.
Oprócz znowelizowanego rozporządzenia o KSRG obowiązuje także inne rozporządzenie, którego nowela wchodzi 10 kwietnia 2012 r.
Stary akt tutaj razem z nowelą:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010820895
art. 22 ust. 2 u. ppoż:
Art. 22. [Działania ratownicze]
2. Minister właściwy do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym.
To jest to rozporządzenie:
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie szczegółowych zasad kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym
Według noweli wchodzącej 10 kwietnia:
Kierowanie działaniem ratowniczym są obowiązani przejąć, według następującego porządku, ratownicy z jednostek ochrony przeciwpożarowej, posiadający kwalifikacje do kierowania działaniem ratowniczym:
1) członek ochotniczej straży pożarnej,
2) komendant gminny ochrony przeciwpożarowej, jeśli jest członkiem ochotniczej straży pożarnej,
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej.
i dalej:
5a. Z chwilą przybycia na miejsce działań ratowniczych jednostki będącej podmiotem krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego kierowanie działaniem ratowniczym odbywa się na zasadach określonych w przepisach w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego.
Oprócz znowelizowanego rozporządzenia o KSRG obowiązuje także inne rozporządzenie, którego nowela wchodzi 10 kwietnia 2012 r.
Stary akt tutaj razem z nowelą:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010820895
art. 22 ust. 2 u. ppoż:
Art. 22. [Działania ratownicze]
2. Minister właściwy do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym.
To jest to rozporządzenie:
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie szczegółowych zasad kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym
Według noweli wchodzącej 10 kwietnia:
Kierowanie działaniem ratowniczym są obowiązani przejąć, według następującego porządku, ratownicy z jednostek ochrony przeciwpożarowej, posiadający kwalifikacje do kierowania działaniem ratowniczym:
1) członek ochotniczej straży pożarnej,
2) komendant gminny ochrony przeciwpożarowej, jeśli jest członkiem ochotniczej straży pożarnej,
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej.
i dalej:
5a. Z chwilą przybycia na miejsce działań ratowniczych jednostki będącej podmiotem krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego kierowanie działaniem ratowniczym odbywa się na zasadach określonych w przepisach w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego.
Z całym szacunkiem dla wszystkich z KSRG i spoza KSRG sprawa sie rozwiązała i zostało jasno określone kto i co. Przynajmniej dla mnie.
-
A moja OSP nie jest w KSRG i mamy więcej wyjazdów niż ci w systemie z naszej gminy he
-
Dz.U.11.46.239
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNÊTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 18 lutego 2011 r.
w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo - gaśniczego
(Dz. U. z dnia 3 marca 2011 r.)
Na podstawie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. z 2009 r. Nr 178, poz. 1380 oraz z 2010 r. Nr 57, poz. 353) zarządza siê, co nastêpuje:
POWIEM TYLKO JEDNO NAJWAŻNIEJSZE TO WSPÓŁPRACOWAĆ ZE SOBĄ GRAMY DO JEDNEJ BRAMKI a waśnie i głupie uwagi np pana .........tu nic nie pomogą
!
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNÊTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 18 lutego 2011 r.
w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo - gaśniczego
(Dz. U. z dnia 3 marca 2011 r.)
Na podstawie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. z 2009 r. Nr 178, poz. 1380 oraz z 2010 r. Nr 57, poz. 353) zarządza siê, co nastêpuje:
POWIEM TYLKO JEDNO NAJWAŻNIEJSZE TO WSPÓŁPRACOWAĆ ZE SOBĄ GRAMY DO JEDNEJ BRAMKI a waśnie i głupie uwagi np pana .........tu nic nie pomogą

-
- OSP (gm., woj.): Osp rościszewo woj Mazowickie
No dobra znamy juz jeśli chodzi o akcie mieszane czyli Osp w KSRG a Osp poza podziałem . A powiedzcie mi jestem dowódcą wyjechaliśmy w kompleci czyli 6 osób mam szkolenie na dowódce plutonu przeszkolenie komendanta itp. Chodzi mi o to czyli. Dojechalismy do zdarzenia np pożar lasu jestemy jedyna jednostka powiedziałem chłopakom co robić ale w trakcie działan przyjechał komendant naszej jednostki (sam osobowym pryw) i mówi ze przejmuje dowodzenie moze cos takiego zrobić choc mamy takie same kursy i przeszkolenia dodam ze ja też należe do zarządu . Pozdro