Witam
Nam pytanie na temat udzielenia absolutorium. Czy udzielenie absolutorium bez wniosku komisji rewizyjnej jest ważne. Sytuacja była następująca. Przewodniczący komisji rewizyjnej był nieobecny na walnym, a członkowie komisji nie przedstawili sprawozdania komisji rewizyjnej. Zatem czy udzielenie absolutorium zarządowi OSP, w takiej sytuacji jest ważne.
Bo z jednej strony Walne Zebranie udziela absolutorium na wniosek komisji rewizyjnej (więc niby nie ważne). Ale z drugiej Walne Zebranie jest najwyższa władzą OSP więc takie absolutorium powinno być ważne.
Udzielenie absolutorium
-
Topic author - Posty: 19
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Udzielenie absolutorium
Micha³ Wolak
Re: Udzielenie absolutorium
Jeśli walne było zwołane zgodnie ze statutem, wszyscy odpowiednio wcześnie powiadomieni. To pretensje można mieć tylko do członków komisji, że nie przygotowali się do zebrania (Nie chciało się? Komisja nic nie robiła przec cały rok?) Poza tym była dyskusja, członkowie KR powinni wytłumaczyć swoje postępowanie. Jeśli nie było wniosku negatywnego, absolutorium jest jak najbardziej ważne. Udziełiło go walne bez wniosku komisji, co należy zaznaczyć w protokole. A swoją drogą, to po, co członkom tej organizacji taka komisja, należało ją na tym zebraniu odwołać.
Re: Udzielenie absolutorium
Już Ci mówię po co - po to aby OSP się kręciło dalejFredek pisze:A swoją drogą, to po, co członkom tej organizacji taka komisja, należało ją na tym zebraniu odwołać.

Sam mam podobnie - kilka funkcji jest obsadzonych ludźmi którzy wiecznie są zajęci ale lepiej tak niż rozwiązywać OSP (do akcji oczywiście są).
Na dniach jak pogoda się nie zmieni a części do trupów PO5 nie dostanę to będę studiował sobie ustawę o stowarzyszeniach (minimalna ilość osób aby stowarzyszenie się kręciło mnie interesuje na początek).
Powiedzmy sobie szczerze - OSP dla wielu to albo papierkowa robota (zarząd) albo JOT (akcje, zawody, ćwiczenia) albo naprawianie 20sto lub 30sto letnich trupów. Ja wpadłem w pierwsze i ostatnie czyli samo .......
A co do sprawy poruszanej w pierwszym wątku - na ostatnim zebraniu spytałem przewodniczącego KR czy chce coś powiedzieć i czy wnosi jakies sprzeciwy do działań zarządu za okres sprawozdawczy a jesli nie to niech stawia wniosek o udzielenie absolutorium bo zebranie i tak już długo trwa.