Czy członek zarządu osp może być karany?
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Czy członek zarządu osp może być karany?
Witam,
Jestem Prezesem OSP i będę miał pewną sprawę sądową i najprawdopodobniej zostanę ukarany pewną sumą pieniężną.
W związku z tym mam pytanie czy osoba karana może pełnić tą funkcje?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Jestem Prezesem OSP i będę miał pewną sprawę sądową i najprawdopodobniej zostanę ukarany pewną sumą pieniężną.
W związku z tym mam pytanie czy osoba karana może pełnić tą funkcje?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Re: Czy członek zarządu osp może być karany?
Witam jestem w takiej samej sytuacji jak ty. W moim statucie nie znalazłem żadnych przeciwwskazań abyśmy nadal nie mogli prowadzić naszych funkcji. Szukałem w wielu źródłach i żadne przepisy nic nie mówią o tym że osoba karana nie może pełnić jakiej kol wiek funkcji w stowarzyszeniu osp.
niepisany przepis mówi że strażakiem winien być człowiek o nieposzlakowanej opinii. tylko wtedy w OSP trzeba by wywalić z 25% ludków.
czlonek zarzadu to niewiem ale czlonek komisji rewizyjnej nie moze byc karany
kristof
-
- OSP (gm., woj.): Osp Konie pow grojec
- Status: Offline
Własnie interesuje mnie ten wontek, poniewaz u nas w strazy jest w zarządzie osoba karana i chialbym wiedziec czy jest to zgodne z prawem.Bardzo prosze o odpowiedz.
Jeśli stowarzyszenie nie posiada statusu organizacji pozytku publicznego, to ukaranie nie stanowi przeszkody w dalszym pełnieniu funkcji. Chyba, że członkowie zarządu lub walne nie zechcą mieć takiej osoby we władzach i ją odwołają.
Nie ma zapisu który zabrania ale moje zdanie jest takie że wszystko zależy za co był karany bo jak za alimenty bo nie ma z czego płacić no to chyba nieetyczne było by wywalenie tego kogoś z funkcji.
Ogólnie takie rzeczy to najlepiej konsultować z doświadczonym prawnikiem. Zgłoś się do https://agatakosikowska.pl/ - rozwieje wszelkie wątpliwości.